– De fleste kjenner noen som er smittet

Foto: Gary He

– På mange måter har folk skjønt alvoret nå, selv om det tok litt tid. De fleste kjenner noen som er smittet, så det er enklere å innse at dette er seriøst, forteller Sondre Kasin, som er bosatt i New York.

 

(USA, og spesielt New York er hardt rammet av virus. Akkurat nå: fredag 27. mars klokka 17.40 er nesten 45.000 smittet og 519 døde – bare i New York)

Sondre Kasin (30) fra Kongsberg har bodd tre år i New York. Han jobber som barsjef ved Cote og Undercote, en restaurant med Michelin-stjerne og rundt 100 ansatte. Sondre og de andre ansatte ble permittert for halvannen uke siden, og dagen etter ble alle restauranter og barer i New York pålagt å stenge av myndighetene – da ble også samtlige servitører, kokker og bartendere permittert.

– New York er hardt rammet, men det merker jeg egentlig ikke så mye til. Såfremt du ikke står i frontlinjen ved et av sykehusene, så har folk minimalt med direkte kontakt med mennesker som er smittet. Utfordringen er den økonomiske situasjonen som mange har kommet i, fordi bedrifter er tvunget til å stenge. I løpet av den siste uken har over tre millioner amerikanere meldt seg som arbeidsledige. Selv om man får noe støtte av staten, så er ikke det i nærheten av nok for å kunne dekke husleie, mat og faste utgifter. I tillegg er det ofte bedriften som dekker sykeforsikring, så uten jobb har du heller ikke krav på medisinsk hjelp – da forsikringen din ikke er gyldig, forteller Sondre Kasin.

– Frykten for den økonomiske usikkerheten er på mange måter større enn frykten for Covid-19.

– Fra å være the «City That Never Sleeps» så har det blitt relativt tomt i gatene her. De fleste butikkene har stengt og restauranter belager seg i stedet på take-away som et alternativ.

I Soho i New York er det uvanlig stille. Foto: Sondre Kasin

 

– Selv om man teknisk sett ikke har portforbud, så har guvernøren anbefalt alle å holde seg hjemme så mye som mulig, sier Sondre.

– Dette er noe man prøver å opprettholde, såfremt man ikke må ut for noe spesielt. Heldigvis er hjemlevering av mat og drikke såpass innarbeidet fra før av, så det er ikke noe problem. Den generelle «New-Yorker» lager veldig lite mat hjemme, så mange får nok et lynkurs i kokekunst og hjemmelaget mat!

– New York har klart blitt en annerledes by den siste uken, sier Sondre Kasin.

– Folk bor ikke akkurat i store hus i New York, så våre 55 kvadrat er alt fra hjemmekontor, treningsstudio, kjøkken og cocktailbar. Via sosiale medier kan vi fortsatt nå ut til tidligere gjester, så vi bruker Instagram til å legge ut drink-oppskrifter som folk kan lage hjemme.

Vi har det greit og føler oss trygge, men det er selvsagt tøft å se kollegaer og venner som sliter økonomisk på bakgrunn av situasjonen. Når det er sagt så er folk fortsatt optimistiske og gjør alt de kan for å hjelpe andre, avslutter Sondre Kasin.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg