De er Laagens Juvél

Foto: Privat

«Det er vanskelig å fatte seg i korthet når man brenner for noe.»

Astrid Urdalen Hove har vært leder av foreningen Laagens Juvél i ca 15 år.

Om ikke lenge skal 7 medlemmer fra foreningen opptre under en stor gallaforestilling på Bergen Magedansfestival og det er nok noe Astrid og de andre gleder seg til.

Laagens Juvel som de heter representerer Kongsberg orientalske danseforening – en idealistisk forening som arbeider for å gi økt kunnskap og forståelse for orientalsk dans, musikk og kultur.

For tiden leier de lokaler hos Release dans og trening i Karchesgate 3, et treningssenter drevet av Linda Cecilie Hinrichsen – som først startet opp sin virksomhet i Bussedalen.

Les: – Dette har jeg drømt om i ti år.

– Vi er en god gjeng som treffes og danser en gang i uka, forteller Astrid. I tillegg prøver vi å få til et par workshops i løpet av året.

Nylig hadde flere fra dansetroppen en fotosession i Magasinparken. Foto: Privat

18 år med danseglede

– Det hele startet med at en gjeng danseglade jenter hadde fått øynene opp for hvor morsomt, sunt og interessant denne danseformen var da vi hadde vært på kurs hos amerikanske Stephanie Heuer som holdt private magedanskurs.

Da Stephanie flyttet hjem til USA den sommeren, bestemte de seg for å etablere Laagens Juvél den 8. oktober 2001.

– Vi startet da foreningen, valgte et styre og skrev vedtekter og startet opp i det små i et lite lokale uten speil i Klokkergården. Så vi dro på trening med eget speil under armen, smiler hun.

Hele vinteren og våren 2002 trente de selv en gang i uka.

– I tillegg leide vi inn en av landets beste innen orientalsk dans, Lee Figenschow, som reiste fra Oslo en gang i måneden for å trene oss, forteller Astrid ivrig.

De neste årene har de fleste norske orientalske dansere vært leid som instruktører hos Laagens Juvel på Kongsberg.

Fascinerende og annerledes

Fascinerende og annerledes

Det var den spennende musikken og etterhvert det å beherske teknikken, lære om andre kulturer, som fascinerte Astrid i starten.

– Det å drive med orientalsk dans er fantastisk morsomt med spennende musikk og annerledes bevegelser enn kanskje de fleste av oss var vant til?

For Astrid personlig har det ført til mange spennende danseturer til blant annet Egypt og Marokko.

– Og mange flotte dansekurs, spesielt i Danmark.

Nå motiveres hun av hvordan danseformen hele tiden lærer henne noe nytt.

Astrid i et egyptisk sigøyner kostyme. Foto: Privat

– Med denne type dans møter du hele tiden nye utfordringer, alltid jobbe med å få penere bevegelser. Orientalsk dans har utrolig mange stilarter og det er interessant å dypdykke litt ned i de forskjellige stilene, både bevegelsene og kostymene.

– I tillegg er det så givende å treffe andre med samme interesse.

Astrid har vært en dedikert leder og ildsjel for foreningen hele veien og når hun ser tilbake, er det mye hun er stolt av å ha fått til i foreningen.

– Tross sesonger med få påmeldte på kursene har vi klart å opprettholde foreningen og med proffe instruktører.  Det har variert med å være fire, fem på kurs til å være nesten 30 stykker. Det har vært viktig å gi et tilbud i Kongsberg så de som ønsker å prøve slipper å reise utenbys.

– Da vi var mange medlemmer hadde vi kurs på flere nivå og en egen showgruppe.

Foreningen har idag medlemmer i alle aldersgrupper – fra 18 til over 60 år.

– Dette passer for alle. Uansett alder, kroppsfasong, ambisjoner og ferdighetsnivå. Og foreningen ønsker alltid nye medlemmer velkommen til å prøve. Vi har et flott miljø her i Kongsberg.

Nå gleder de seg til å være syv stykker som skal opptre på Gallaforestillingen under Bergen Magedansfestival den 18. oktober.

Vi ønsker de masse lykke til!

Foto: Privat

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg