Fremtidens brobyggere

Det var helt tydelig at Ola Håvard fra Statens Vegvesen var populær. Foto: Hyunjung Kim

Vi ble med 4. klasse på Madsebakken Skole på en spennende og annerledes omvisning.

«Gode lærere gjør faget levende», er en frase du hører ganske så ofte. På Madsebakken Skole har du en lærer som nettopp har gjort det i sitt naturfagprosjekt.

I høst fikk nemlig Gro Bråthen, lærer på 4. trinn, en idé om å bruke de to gigantiske bruprosjektet i Kongsberg om dagen til å omforme teori til praksis. På veien dit ønsket hun å ta med seg 4. klassingene ut på tur for å se prosjektene, men hun kom ikke helt i mål.

Under årets yrkesmesse kom hun derimot i kontakt med Siv Anja Løvås hos Kongsberg Entreprenør og i løpet av bare et par dager hadde det ordnet seg med både omvisning, buss (lånt av Isachsen), en minibuss og sjåfør fra Saggrenda VGS Anleggsfagene og hjelp fra Statens Vegvesen.

– Det var lett å spørre Isachsen om lån av buss, forteller Siv Anja Løvås fra Kongsberg Entreprenør.

– Vi samarbeider allerede i et prosjekt vi har sammen med entreprenører i Buskerud, noen fra Vestfold, yrkesskolen på Saggrenda Anleggsfagene og Opplæringskontoret. Siden april 2017 har vi jobbet tett sammen for å gi elevene den beste undervisningen slik at de er best mulig rustet når de kommer ut i bransjen som lærlinger. Entreprenørene ser hvor skoen trykker og lærerne har fagplanene og til sammen blir det dynamitt!, forklarer hun stolt.

En annen som ser de større linjene for hva dette betyr for både bransjen, skolene og næringslivet, er Heidi Jacobsen Sandvold fra Kongsberg Næringsforum:

– Dette et glimrende eksempel på hva godt samarbeid, ildsjeler og positiv innstilling kan generere, skryter Heidi varmt til 3600.no.

Saken fortsetter under bildet. 
Klare for avreise! Foto: Hyunjung Kim

Se et herlig bildegalleri fra turen her (alle foto: Hyunjung Kim):

En innertier av en tur

– Er det gøy?! roper Ola Håvard Hole fra Statens Vegvesen i bussen på vei til prosjektet de bygger nede i Sellikdalen: selveste Kongsberg-brua.

– Jaaaaaaaaaah! svarer 51 spente elever så det riktig ljomer bussen.

– Vet dere hva den brua der borte heter da? spør han nysgjerrig og peker på den røde og ikoniske signalbrua mellom Gomsrud og Teknologiparken.

– Bøøøøølgen! svarer elevene i kor.

Ola Håvard er dagens guide. Stolt snakker han om de to store prosjektene vi skal få se på vår lille ekskursjon og Ola Håvard, som har «bygget mang en bru» i sine 25 år i Statens Vegvesen, engasjerer et publikum som ivrig lytter og lærer.

Saken fortsetter under bildet. 
Det var helt tydelig at Ola Håvard fra Statens Vegvesen var populær. Foto: Hyunjung Kim

– Jeg ble oppfordret til å bli med og det er klart jeg ville det. Dette er utrolig morsomt, forteller han begeistret.

– De er veldig engasjerte! Bare det å få oppleve bruene i virkeligheten er lærerikt og spennende. Her får du satt naturfagsplanen og bygg- og konstruksjondelen i en større og mer ekte sammenheng. Det er ikke ofte du får vært med på noe slikt, forklarer Gro Bråthen ivrig.

Saken fortsetter under bildet. 
Ola Håvard forklarer og peker. Her holder han tegningene til Kongsbergbrua – en oversikt alle elevene fikk med seg hjem. Foto: Hyunjung Kim
Stolt. Stein Egil fikk et flott takkekort laget av noen av elevene. Det var stor stas! Foto: Hyunjung Kim

En annen mann som er med på turen er Stein Egil Ødegård fra MEF (Maskinentrepenørenes Forbund). Som daglig leder OKAB Buskerud/Vestfold/Telemark (Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene) har han blant annet ansvaret for å synliggjøre og rekruttere lærlinger til bygg- og anleggsfaget.

– Det er første gangen vi gjør noe slikt som dette og det er flott at skolen tok dette initiativet. Dette er jo kjempegøy, forteller Stein Egil og skryter av både ungene og guiden fra Vegvesenet.

– Det er herlige unger og de har forberedt seg så godt og vi har en fantastisk dyktig omviser. Dette er en innertier! Det er en sann glede å få være med, understreker han.

– Bygg- og anleggsbransjen blir ofte litt glemt i en teknologiby som Kongsberg, derfor er prosjekt som dette et viktig utstillingsvindu for fremtidens anleggsarbeidere. Vi må smi mens jernet er varmt, legger han til og smiler.

Siv Anja fra Kongsberg Entreprenør er helt enig:

– For oss i bransjen er dette kjempeviktig. Skal vi være med på å bygge landet må vi tenke rekruttering. Hvorfor ikke starte med barneskoleelever? Det er mange muligheter for å nå mellomleder eller toppleder i anleggsbransjen. Man kan gå den veien alle kjenner godt, allmennfag og ingeniørhøyskole eller en kan velge yrkesfag – fagbrev – tekniskfagskole (den veien Årets lærling 2016 Magnus Waal Halvorsen har valgt), forklarer hun.

Les også: – Ja, jeg er jo litt stolt. 

Saken fortsetter under bildet. 
Godt forbilde. Årets lærling 2016 Magnus Waal Halvorsen hos Kongsberg Entreprenør står her med Andreas foran Saggrenda-Bru. Foto: Hyunjung Kim

Vil tegne broer da han blir stor

En som virkelig har engasjert seg i prosjektet er Andreas Tørlen (9). Det er nok ikke så rart.

– Jeg har tenkt litt på at jeg vil tegne eller jobbe med broer da jeg blir stor, forteller han stolt.

Omvisningene ved Kongsbergbrua og Saggrendabrua, som rager minst 50 meter over bakken, gjorde store inntrykk.

– Jeg synes det er morsomt og spennende å se hvordan de bygger nye ting i Kongsberg og andre plasser. Du får et litt annet inntrykk og får lært skikkelig om broer og tunneler og hvordan de leser tegningene, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet. 
Brobryggerne. Både bokstavelig talt (siden Ola Håvard til venstre faktisk bygger de) og metaforisk (siden Stein Egil i midten legger tilrette for fremtidens brobyggere og Andreas til høyre drømmer om å gjøre det). Foto: Hyunjung Kim

Et unikt samarbeid

Heidi Jacobsen Sandvold fra Kongsberg Næringsforum heier frem nytenkende prosjekter som dette.

– Vi ser at det er mange eksempler på at det samarbeides godt i Kongsberg om dagen. Både innenfor industrien, mellom skole og næringsliv og mye mer og her har du et eksempel på et samarbeid som kommer som følge av at man ser verdien av å tenke utenfor «boksen» og å tenke annerledes om hva samarbeid mellom selv konkurrenter kan bety, understreker hun.

– Dette er ikke et Kongsbergskole prosjekt men er helt i Kongsbergskole-ånd, hvor samarbeid er et viktig fokus.

Systemer er vel og bra, men det som kanskje er enda viktigere er at ildsjeler og initiativtakere ikke slutter å gjøre nettopp dette. Vi trenger personer og bedrifter som gang på gang finner løsninger a la Gro Bråthen som den engasjerte læreren hun er, Siv Anja som jeg ennå har til gode å høre si at det det ikke går eller Isachsen Entreprenør, som når «konkurrenten» spør om de kan stille opp med transport, stiller opp med buss, smiler Heidi og avslutter like stolt:

– Dette er initiativ som bør heies frem og synliggjøres i Kongsberg!

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg