– Dans er så mye mer enn bare trinn!

Navn på Klubb/forening/lag:  Studio3 Dans
Holdt på siden: 
Har eksistert på Kongsberg siden 1990
Når og hvor trener dere:
Døgnet rundt på Kongsberghallen
Vi snakker med: Innehaver Mana Rambod, 36 år

Hva er dans?
Dans er et fristed! Den perfekte treningsformen for alle i alle aldre. Det gir god bevegelighet, koordinasjon, kondisjon og styrke. Det er noe med å møtes i salen, bevege seg til god musikk, og la den hektiske hverdagen bli igjen utenfor døra. Det er stort for oss som instruktører å se barn og unge slippe seg løs, se de mestre nye trinn og rutiner og følge utviklingen deres, samtidig som at det knyttes nye vennskapsbånd i dansetimene.

Når startet du med å danse?
Jeg hadde vært innom alt fra skøyter, fotball, fiolin og turn, men alltid vært glad i å bevege meg til musikk. Så når jeg startet på Studio3 i 1993 følte jeg meg umiddelbart hjemme. Fikk utløp for energien og de dyktige instruktørene fikk meg til å føle at jeg var med å skape noe sammen med de. Det var viktig for meg og det har vi fremdeles stort fokus på i Studio3, at de som er hos oss får stort eierskap til dansen og studioet.

15326180_1778816665713567_7773101197466381135_o
Studio3 har stadig oppvisninger. Her er et vakkert øyeblikk fra juleforestillingen i desember, 2016. Foto: Bjørn Isaksen

Hva var det som tiltrakk deg?
I dansen får man utløp for alle følelser man bærer på gjennom hverdagen. Barn og unge har forskjellig måter å uttrykke inntrykkene de får i løpet av dagen. Vi snakker ofte om hvordan dagen deres har vært, barna bruker energien ubevisst, mens hos ungdommene graver vi mye for at de skal bruke følelsene bevisst i dansen. Vi sier at dans er 60% bevegelse/trinn og 40% uttrykk. Du kan være den råeste danseren, men du må også kunne formidle det videre ut.

Hva er det aller beste med dans?
For dans på Studio3 er det nok samholdet vi setter høyest, at vi føler oss som en familie. Vi kjenner hverandre og er trygge. Det er stor takhøyde og vi er gode på å kommunisere på godt og vondt med foreldre og dansere. Vi har også tett dialog med andre idretter i byen slik at vi kan tilrettelegge slik at de kan være aktive i flere idretter.

Ettersom dans øker mestringsfølelsen og kreativiteten kan det også bidra til at de unge blir sterkere på skole og andre idretter. De bruker verktøyene de får hos oss til å skape i andre felt enn kun dansen. Dans er fantastisk nettopp fordi det er så mye mer enn bare trinn.

Fortell litt om din «karriere».
Jeg begynte på Studio3 i 93, på en tid da MTV var eneste kanalen man kunne se dans på TV. Jeg ble fort hekta og likte veldig godt den biten der jeg kunne skape nye uttrykk, og begynte å koreografere og deltok på kurs og i de konkurransene og mønstringene jeg kom over. Kari Brun Kjeldaas, som er grunnlegger av Studio3, var flink til å veilede og støtte meg, og hun ble tidlig “dansemammaen min”. Jeg fikk etterhvert muligheten til å begynne og undervise.

Vi startet et Dansekompani og stod for små og store show i Norge. Så kom vi i kontakt med NRK og begynte å jobbe som faste dansere på NRK Topp 20 på fredager. Hver uke stod vi på skjermen sammen med store artister fra hele verden, som f.eks Chris Brown, Faboulus, Craig David og lignende. Hver sommer startet vi VG lista Topp 20 med den gigantiske konserten på Rådhusplassen også dro vi på turne med de i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Dansekompaniet ble til dansegruppa “Intros” som har vært norgesmestere, europamestere og hatt en andre plass i VM og mye mer.

15327442_1778817409046826_7120701145153541412_n
Lever for dansen. Her fra fjorårets juleforestilling. Foto: Bjørn Isaksen.

I denne perioden studerte jeg Optometri og begynte senere å jobbe i Oslo som optiker, og så Bedriftskundeansvarlig og forretningsutvikling for Brilleland og Interoptik. Alt dette mens jeg prøvde å få til dans utenom arbeidstider. Så har årene gått med på å gjøre freelancejobber, undervise og regissere små og store show.

I 2014 pensjonerte Kari seg og var opptatt av å overlate Studio3 til noen som kunne drive det i samme ånd, og som kunne løfte det videre. Jeg ser opp til Kari og har fulgt Studio3 fra alle vinkler og vært en tett partner for henne, og det var som å komme hjem igjen når jeg nå får drive studioet videre idag.

«Det har skjedd mye hos oss de siste årene, men visjonen og fokuset vårt er den samme»

Vi har et fantastisk team med faglig sterke instruktører som tilrettelegger timene og semesterne slik at vi ser store utviklinger hos de små og store danserne våre. Det er sterkt og veldig stort for oss. Vi har mange som jobber hos oss som pendler fra Oslo og Drammen, og som setter stor pris på engasjementet og hjertet til danserne våre!

Vi er så heldige som har så gode dansere og foreldre som vi kan jobbe med hver dag!

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?
Umiddelbart tenker jeg på hvordan jeg har greid å sjonglere familie, jobb og dans, jeg har ikke hatt mange ledige stunder de siste 20 årene. Jeg er heldig som har hatt så gode kollegaer, familie og venner som støtter meg.

Men spørsmålet peker nok på noe helt annet. Vi lever i et samfunn med store omveltninger, det skjer mye og man må være årvåken for å kunne henge med. Jeg er nok mest stolt av de samarbeidene vi har fått til, enten om det har vært innen små og store prosjekter eller på tvers av lag og foreninger for å kunne gi et best mulig tilbud for barn og unge i Kongsbergområdet.

Hvorfor eller hva trener du for/hva motiverer deg?
Jeg er egentlig en sofasliter, ikke den naturlige turpartneren. Men trening gir meg energi, og jeg er helt avhengig av å trene med venner eller laget mitt. Jeg elsker samholdet!

15304254_1778816475713586_7411228619177416619_o
Dans er for alle og det syntes under forestillingene de holder. Foto: Bjørn Isaksen

Hvem passer dans for?

Jeg kommer fra en kultur der dans og musikk er en naturlig del av hverdagen, det er det sosiale hovedpunktet hos oss. Dans passer alle, uansett alder. Vi har små barn hos oss som fryder seg bare musikken kommer på i timen, og vi har de som fokuserer beinhardt og terper på de samme elementene for å knekke koden på det. Dans er både for de som ønsker å kjenne på hverdagsgleden, og for de konkurransmenneskene som vil kjenne på mestringsfølelsen og alle i mellom der.

Bruk tre ord på å beskrive idretten din?
Glede, tilhørighet, mestring.

Er det noe spesielt på kalenderen fremover/skjer det noe gøy?
Dans er scenekunst, noen ønsker å kunne ta dansetimer og storkoser seg med det, men for de som vil jobbe med utøvende scenekunst jobber vi mye med små og store prosjekter gjennom året. Vi har Studio3 sitt store juleshow i desember hvert år, men det er viktig for oss at danserne får stå på andre scener også i løpet av året.

2017 blir et spennende år, vi har akkurat hatt 10 av partiene våre i alderen 8-18 år på Glogerfestspillene, så blir det et par show til denne våren. Vi er i tillegg igang med et veldig stort prosjekt vi er stolte av, som vil ha show i oktober. Denne er litt hemmelig enda og vi gleder oss til å kunne dele den offentlig når alt er spikret.

I tillegg har vår søsterklubb KIF Dans mye spennende på tapeten. Det er NM i mars, et pom lag som skal stille i verdensmesterskap for klubblag i april i Orlando, og EM for noen av lagene i Praha i juni.

 

15304440_1778816149046952_7960256002786155853_o
Foto: Bjørn Isaksen

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg