DameEtagen klinker til i avskjedskonserten

Feirer med farvel. Pressebilde

Etter ti år med minner, tar det populære vokalensemblet farvel.

Lørdag 11. november 2017, blir en merkedag for vokalensemblet DameEtagen. Ikke bare er det ti år siden Gry Christensen fra Kongsberg startet det hele, men ensemblet takker samtidig for seg og legger det hele ned.

I den anledning velger de dyktige damene «å klinke til» og invitere publikum, venner og familie med på en skikkelig jubileumsfest for å feire det mangeårige vennskapet.

– Hva klinker dere til med? 

– Ja, det kan du si, ler Halldis, en av ensemblets ildsjeler, da vi møter henne for å ta temperaturen sånn rett før det braker løs i Musikkteatret på Krona.

– Før har vi jo gjort konserter hvor det har vært fokusert på musikken og det skal være det denne gangen også, men nå har vi samtidig leid to store kulturhus, Krona og Lier Kulturscene, og da har vi fått muligheten til å legge vekt på mange ting vi ikke har gjort så mye av før. For eksempel har vi utviklet lys-, bilde- og videokonseptet mye mer. Så det blir mer en forestilling enn konsert. Samtidig har vi jobbet mye med scene-elementer, rekvisitter og scenografi, røper hun ivrig.

Målet er å fylle forestillingen med glede, musikalitet, og takknemlighet for et enestående fellesskap og vårt publikum. Med andre ord står vi overfor en verdig, varm, vakker, nær og vemodsstemt avslutning på de siste to konsertene dette ensemblet noen sinne gir.

Etter ti år har de erfarne vokalistene, som er kjent for sitt engasjerende, energiske og levende uttrykk, sin lekre vokal og sine sterke stemmer, litt av en CV bak seg.

Fra eventjobber for diverse bedrifter, NRKs Sommeråpent, Kongsberg jazzfestival, Drammen Elvefestival, Lierdagene, Notodden Bluesfestival, og mange egne konserter på blant annet Energimølla og i Drammens teater, kan man trygt si at det er sterke bånd som nå skilles.

Spesielt farvel

Halldis Kirkeng har sunget i DameEtagen de siste 9 årene. Foto: Privat

– Hvordan skal dere klare å holde tilbake tårene under avskjedsforestillingen?

– Ingen av oss synes dette er noe kjekt og det er ikke sikkert at vi klarer det, men vi skal øve masse og vi har allerede gått gjennom alt av bildemateriell og hatt publikumsrekord i 2017 på Lier kulturscene denne helgen, så vi har fått bearbeide følelsene litt.

– Vi skal jo levere på scenen og ikke stå å hulke, ler Halldis.

 

– Men det blir nok uansett litt spesielt i Kongsberg fordi det blir den absolutt siste konserten vår.

Det skinner tydelig gjennom at dette er damer som har fulgt hverandre gjennom livets opp- og nedturer og at nærheten og varmen i dette vennskapet vil farge det musikalske uttrykket på scenen denne lørdagen. Noe Halldis selv bekrefter.

– Vi har hatt litt av en reise sammen.

– Seks av oss har mistet faren vår i løpet av denne tiden, så vi har blant annet en hyllest til fedre. For tre år siden fikk min mann en ondartet hjernesvulst og han er jo en av våre største fans. Jeg var borte nesten ett år i forbindelse med den sykdommen, fordi det var så akutt. Men han kjempet seg tilbake og kommer på jubileumsforestillingen og elsker det vi gjør.

– Samtidig er mange av jentene veldig gode på å formidle og har et sterkt forhold til tekstene vi synger. Denne gangen har vi også tatt utgangspunkt i våre favorittlåter gjennom våre ti år, så her blir det alt fra 80-tallet, pop, soul, jazz, blues og gospel.

På lørdagens konsert i Kongsberg blir det en utvidet besetningen på 17 damer, inkludert noen tidligere medlemmer, du vil møte på scenen. Akkompagnert av deres trofaste og dyktige musikere og vakre tonefølge gjennom disse årene; Lasse Gulbrandsen på piano og Frøydis Grorud på saksofon og fløyte.

Saken fortsetter under bildet
Liv og glede. Pressebilde

En skatt i livet

– For deg personlig, hva har disse ni årene gitt deg?

– Det er et stort spørsmål. For meg så har det gitt meg så mye sangglede. Siri [Christensen, ensemblets musikalske leder og Grys søster, red.anm.] kan få gull ut av gråstein. Hun får til klanger og samspill. Vi er sammen på så mye mer enn bare akkurat det å stå på en scene og være musikalske sammen. Så det å få være med på dette her, har vært en skatt i mitt liv, understreker Halldis varmt.

– Man har gode dager og dårlige dager og det har vært tunge øvelsesdager hvor du står på beina fra klokka 10 på lørdag formiddag mens det er fint vær ute til klokka seks. Så det er en prioritering. Men det gir så mye tilbake. Det er jo slik med alt man investerer noe i.

– Det er mange som snakker om mindfullness i dag, hvor man må gå på kurs for å lære seg hvordan man skal hente inn det å være tilstede i det man gjør. Men for meg så har sangen vært min mindfullness. Det å få lov til å legge fra seg alt av krevende jobbutfordringer, hjemmeliv og alt for når man synger og synger ting man må konsentrere seg om budskapet i teksten for, så er det bare det som teller og da er man bare «i» det. Noen jobber for å tømme hodet, jeg synger. Det gjør så godt. Får jeg ikke gjort det på noen måneder, så kjenner jeg på en tomhet eller et sug etter å gjøre noe, understreker Halldis som sang påskesalmene utenat da hun var to år gammel og har sunget siden.

– Jeg kjenner på så mye frihet når jeg tenker på hva det har gitt meg. Synes det er helt fantastisk å ha dette koret i ryggen på mine egne soloer og samtidig få lov til å backe de andre damene opp. Og det er noe jeg har lyst til å understreke, vi har en sånn heiende attitude, fordi vi er glade i hverandre. Når noen går opp for å ha en solo, så ønsker vi av hele hjertet at den skal levere det best mulig, poengterer hun.

– Fortell litt om de følelsene som oppstår i deg når du tenker på det nå.

– Nå er jeg spent, først og fremst. Jeg er stolt, fordi jeg synes at vi har laget noe vi virkelig har lyst til å invitere til. Det blir som at du vet at du har laget en fin fest og ønsker at gjestene dine skal synes det samme. Slik føles det. Samtidig har vi jobbet mye med lys, oppstilling, videoklipp i bakgrunnen. Så vi har lyst til at det skal bli en opplevelsesfest da. Det er jo først og fremst en jubileumfest, ikke en avskjedsfest.

– Hva skjer i fremtiden?

– Etterpå blir det et tomrom. Det er helt sikkert. Jeg var ikke helt klar for å skulle slutte, så jeg har brukt litt tid på å forberede meg. Det har vært så viktig i mitt liv, det har vært min pustepause. Det er dette jeg har prioritert ved siden av livet ellers. Men vi har blitt enig om at vi skal møtes en gang i halvåret og senest i august var vi fire dager i Portugal sammen. Så slike jenteturer kan det nok hende at vi fortsetter med. Vi er så vant til å møtes etter en plan, så når vi nå har vårt siste årsmøte i februar, kommer vi nok til å sette av bestemte datoer og følge de. Men da blir det sikkert på karaokenivå, ler Halldis.

– Er det noen billetter igjen?

– Ja, du. Krona er så svær, så vi fleska til da vi booket. Men det er jo så fint der og kommer det 300 er vi kjempefornøyde.

– Hvor mye gleder du deg?

– Vi er høy på gøy etter publikumsrekord i 2017 på Lier kulturscene og jeg gleder meg så mye! Det er det ikke noe tvil om. Jeg er spent, og forventningsfull og mest av alt ønsker jeg så gjerne at folk skal sitte igjen med en utrolig god opplevelse når de går ut fra Krona, avslutter Halldis og smiler.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg