Møt «Cubakona» som turte å satse på drømmen

Fulgte hjertet sitt. Foto: Anniken Tangerud

Eventyret vi skal fortelle om nå, startet med en forelskelse.

– Jeg skulle på backpackertur i Sør-Amerika hvor mitt første stopp var Cuba og der møtte jeg en mann da veit du, innleder Kongsbergenseren Marianne Godstad Eriksen og rødmer av tanken.

– Han het «Norhe» [dette er uttalen, red.anm.] og det morsomme er at det skrives som ‘Norge’, forklarer hun om det skjebnefylte møtet for snart to og et halvt år siden.

– Du kan si jeg ble ganske overrasket første gangen jeg skulle skrive navnet hans, ler hun.

Forelsket ved første blikk. Foto: Privat

Marianne ville simpelthen ikke reise videre, så hun ble igjen i Trinidad mye lenger enn hun hadde opprinnelig tenkt og etter hvert reiste hun rundt på Cuba med Norge.

– De to ukene jeg egentlig skulle være på Cuba ble til en måned. Jeg hadde rett og slett bare strandet der. Men jeg hadde allerede avtalt å møte en venninne på Costa Rica, så dit måtte jeg til slutt.

Startet eget Guest House.

Foto: Privat

Etter det ble det strengt tatt en del runder til Cuba og backpackerturen ble det aldri noe mer av. Til syvende og sist kjente Marianne, som er utdannet vernepleier og lærer og har jobbet i bolig og skole i mange år, på magefølelsen.

– I april, 2016, kjøpte vi et hus som trengte en real oppussing og pusset det opp frem til vi åpnet et Guest House der i desember, 2016, hvor vi leier ut ett rom oppe på taket med egen inngang og ett inne i huset.

– Vann, avløp, elektrisk. Vi fikset alt og sett bort ifra avløp og lignende, gjorde vi alt selv, forteller hun og synes selv det har blitt ganske kult der selv om de ikke er helt ferdige ennå.

– Vi har en ganske kreativ stil. I resepsjonen/baren har vi veggmalerier og i bakgården har vi mange banantrær og forskjellig frukt og grønnsaker, hengekøye, gyngestoler og mange muligheter til å slappe av. Så det er veldig grønt og eksotisk.

Saken fortsetter under bildene. 

Går det rundt?

– Å, ja. Det har gått over all forventning. Vi har hatt veldig bra med besøk hele veien og det er stort sett opptatt, forteller Marianne ivrig og forklarer de først og fremst bruker AirBnB ved å leie det ut og at det stort sett går sømløst.

Paradis. Cuba er kjent for sine hvite strender. Foto: Privat

Hva var det med Cuba som fascinerte deg sånn umiddelbart i begynnelsen?  

– Det var hele pakka. Men nå er Cuba ganske annerledes for meg i dag enn slik jeg opplevde Cuba da. Når man først blir kjent med Cuba handler det om dansen, musikken, det flotte strendene, de gamle bilene, de koloniale husene, brosteinsbelagte gater over alt. Det er noe med livet som du ser over alt. Det er en veldig levende kultur. Men etter hvert som man bor der, blir samfunnet en mer viktigere komponent av inntrykket.

Det ekte Cuba. Gjestehuset til Marianne ligger idyllisk til. Foto: Privat

Hvis du skal bruke noen adjektiver på å beskrive følelsene du har for Cuba i dag, hvilke ville det vært?

– Trinidad er veldig vakker rett og slett, fargerik. Det er ikke bare arkitekturen som er fargerik, menneskene er det også. Det fine med Cuba er at du har alle mulige folk og alle er på en måte veldig akseptert.

Marianne forteller hun ble veldig godt mottatt av familien til Norge og at de tok kulturforskjellene med et stort smil.

– Mammaen hans syntes for eksempel at det var veldig fascinerende at de fleste hus i Norge er av tre.

Svigerfamilien har ennå hatt til gode å besøke Kongsberg, men Norge tok turen i fjor og kommer denne sommeren også.

– Da er det uansett lavsesong på Cuba og litt varmere i været her hjemme. Jeg tror vinteren kan bli litt hard rett og slett, ler Marianne.

Hva var hans inntrykk når han kom hit for første gang?

– Nei, det er jo veldig annerledes da. Bare det å gå i butikken å kunne velge mellom minst ti forskjellige brød, er noe nytt og rart. Det er kanskje den største forskjellen. Eller netthandel. På Cuba reparerer de skumgummimadrassene og her hjemme kan du bestille en på døren gjennom et tastetrykk.

Så du for deg det å drive et guesthouse på Cuba for to år siden?

– Jeg har alltid drømt om å starte noe for meg selv. Om det så var å drive en café eller et guesthouse, og jeg har reist mye før og synes det har vært kjempegøy å bo på hostels. Så jeg har alltid vært fascinert av det å kunne starte noe slikt selv, røper Marianne smilende. ‘

– Så når vi begynte å snakke om det, fikk jo jeg blod på tann, ler hun.

Stortrives. Foto: Privat

Klisjeen er altså virkelig? Du har fått en drøm i oppfyllelse?

Marianne blir helt stille, rødmer litt og begynner å le bekreftende.

– Jeg er ikke så glad i klisjeer, men jo. Du kan si det.

Når hun er hjemme i Norge jobber hun på skole. Marianne er jo egentlig utdannet lærer i samfunnsfag og sosialantropologi.

– Det passer jo det også. Cuba er jo ganske interessant land sånn sett, ler hun.

Du vil ikke bytte dette for noe i verden?

– Vi har det kjempefint, smiler hun og innrømmer hun ikke savner Kongsberg som by, men familien og vennene hun har her (og tilgangen på varer og tjenester).

Hva er planen videre nå da?

– Vi reiser ned igjen etter sommeren og fortsetter å pusse opp huset. Samtidig ønsker jeg å forsøke å selge flere pakketurer. Rundreiser rundt på Cuba gjennom kjente byer og steder. Så det er det vi jobber med nå da. Da blir du plukket opp på flyplassen og kjørt til et Guesthouse (eller Casa Particularis) og får bo hjemme hos Cubanere og bli mer kjent med den cubanske kulturen. Det gleder jeg meg til å få til, avslutter Marianne og smiler.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg