– CrossFit passer for alle, uavhengig av nivå.

Det sier Kongsbergjenta Vilde Gunnerud Steiner (23), som har satt seg høye mål i idretten.

Navn: Vilde Gunnerud Steiner
Alder: 23
Driver med: Lærerstudie og jobber som CrossFit-instruktør

Vilde Steiner startet med CrossFit tidlig i 2013 etter å prøvd liknende treningsformer. To år seinere og etter utallige timer på gymmen har hun vunnet CrossFit Kristiansand Summer Games, blitt instruktør og satt seg høye mål om fremtiden.

– CrossFit defineres som konstant variert trening med høy intensitet og funksjonelle bevegelser.  Hensikten er å bruke ulike funksjonelle bevegelser i ulike variasjoner og intensivitet for å kunne bli så sunn, sterk og frisk som mulig, forklarer Steiner.

Vilde forklarer videre hvordan treningsdagene varierer i stor grad. Øktene kan være lange eller korte og bestå av mange eller få repetisjoner. Det kan være tunge vekter, eller det kan være lette vekter.

– Andre ganger bruker vi kun egen kroppsvekt, eller en kombinasjon. CrossFit kan tilpasses alle nivåer og alle typer mennesker.

23-åringen har alltid like å bevege seg og har tidligere drevet med hester, løping og styrketrening – men følte aldri at det ga henne ”det lille ekstra”.

– CrossFit er en treningsform som plutselig ble veldig populær, jeg hadde hørt litt om det og fått et inntrykk om hva det var. Jeg bestemte meg for å ta kontakt med CrossFit Kristiansand og fikk lov til å komme for å se hvordan det foregikk. Etter den dagen har jeg vært mer der enn noe annet sted!

Hvorfor er det mer spennende med CrossFit enn ”vanlig” styrketrening?

– I CrossFit er det et miljø rundt deg, og du trener sammen med folk du kjenner, dette er viktig for meg når jeg tilbringer så mye tid på trening som jeg gjør. Det er alltid koselig å komme på trening hvor jeg er med venner og blir sprek samtidig, det er jo helt konge!

– Da jeg trente tradisjonell styrketrening gikk det gjerne i de samme settene og repetisjonene, og gjerne i de samme øvelsene. Dag etter dag, uke etter uke. CrossFit kombinerer olympiske løft, styrkeløft,  turn og kondisjonstrening. Når jeg trener CrossFit blir jeg utfordret av ulike øvelser, ulike økter og med ulik intensitet hver eneste dag. I tillegg opplevde jeg en rask progresjon, noe som var utrolig motiverende. Jeg har uten tvil aldri vært så sprek og sterk i hele mitt liv som jeg er nå.

Vilde poengterer også hvor viktig det alltid er en trener til stede på treningene. Dette gjør at man kan få hjelp underveis og unngår å trene med feil teknikk

– Det er skremmende å tenke tilbake på hvordan jeg stod alene på et treningssenter å løftet vekter uten å ha peiling på hva jeg drev med.

Den spreke 23-åringen har frem til hun begynte å studere drevet med konkurranseridning. Dette mener hun har hjulpet henne mye etter at hun startet å satse på CrossFit.

– Da jeg var aktiv med konkurranseridning lærte jeg mye om å være målrettet og at det å jobbe med de små tingene er det som gir fremgang i det lange løp. Det at  jeg konkurrert så mye tidligere hjelper meg også i stor grad under konkurransesituasjoner i CrossFit.

Hun har også drevet med langdistanseløp der hun virkelig fikk testet psyken. 

– Da jeg løp UltraBirken hadde jeg utrolig lyst til å gi opp mens jeg løp, men så må man bare fokusere på hvorfor man gjør det og den følelsen du sitter igjen med etterpå. Dette tenker jeg på hver gang jeg trener ”Herlighet, du klarte å løpe seks mil, da klarer du dette!”, ler Vilde.

Hva er dine mål med CrossFit? 

– Jeg har et mål om å en dag konkurrere i Regionals, det kan sees på som et EM. Det er veldig høyt nivå for å komme med, og det er ikke til å stikke under stol at jeg har en hel haug av ting å jobbe med før det skjer. Men jeg hvis man vil det nok, får man det til.

– Ellers har jeg mange delmål jeg jobber mot hele tiden. Et mål jeg satte meg for litt siden er for eks. å klare løfte 120 kg i markløft. Det er fint å sette seg delmål, da blir hver trening mer målrettet. Hver gang jeg når et delmål føles det fantastisk.

Vilde er ikke i tvil om at CrossFit kan passe for alle, uavhengig av nivå.

– Hvis du er nysgjerrig, bare prøv! Jeg opplever at CrossFit er en bra treningsform både for de som vil bli spreke og de som ønsker å trene for å ha en god helse. Alle er velkomne og instruktøren hjelper deg å tilpasse øktene til det nivået du er på. Det er gøy og sosialt, og du kommer til å bli overrasket over fort du opplever fremgang.

Mange har blitt skremt av hvordan CrossFit blir fremstilt i blant annet sosiale medier, men Vilde forsikrer at det ikke er så ekstremt som det ser ut til. Hun legger også vekt på at man ikke skader seg så lett som noen trur, men at det er viktig å lytte på kropp og instruktør.

Er det noe i livet ditt som har endret seg etter du begynte seriøst med CrossFit? 

– Jeg merker at jeg har mye mer energi på alle områder i livet og jeg har blitt flinkere til å sette meg realistiske mål og jobbe mot disse også på andre områder i livet. Jeg ser hvordan andre mennesker rundt meg jobber beinhardt mot sine mål og hvor glade de blir når de disse. Selv om vi ikke har de samme målene,  ser jeg at disse målene har like stor verdi for dem som mine mål har for meg – og det er det viktigste.

3600.no

Se alle innlegg