Claussen – en byklassiker

Jane, Jorunn og Eva-Lena. Foto: Anniken Tangerud

I Storgata 13 har det blitt solgt klær i 84 år.

I begynnelsen var det for det meste bare penger det handlet om på adressen. I 1917 flyttet nemlig Kongsberg og Oplands Privatbank inn i denne hjørnegården kalt Byggekompanis gård (gården stod ferdig i 1912).

Se bilder av bygget opp gjennom tidene nederst i saken. 

Banken la ned sin virksomhet i 1932 og i en liten periode frem til 1934, da Odd Claussen flyttet sin butikk til adressen, ser det ut til at det har blitt solgt skotøy her.

Odd Claussen er et kjent navn i bybildet. Claussen startet i 1928 en kolonialforretning i Lier, og kom til Kongsberg i 1930. Først overtok han kolonialforretningen Sandsbråthen Eftf. på Tråkka, og drev den i to år. I 1932 begynte han manufakturforretning på Tråkka og i 1934 flyttet han forretningen til Storgata 13.

Claussen drev butikken aktivt frem til 1970, da butikken ble solgt til PK-Holding A/S. Etter hvert tok butikken navnet Claussen Match A/S og i 1995 ble den drevet av Sigrid Kristiansen.

Lokalene er utvidet flere ganger i løpet av de siste 25 årene.

Jane, Jorunn og Eva-Lena. Foto: Anniken Tangerud

Med passion for klær

Under sommeren 2011 fikk Jane Edvardsen et tilbud om å kjøpe butikken. Noe hun gjorde.

– Jeg skulle bare være ekstrahjelp, men det tok ikke så lang tid før jeg ble spurt om jeg ville bli daglig leder, forteller den daglige lederen.

Jane, som egentlig er utdannet kokk, negledesigner og aromaterapeut, har jobbet med klær i rundt 25 år.

– Så det var helt naturlig at jeg endte opp her, sier hun og ler.

Det var den store kjærligheten som fikk henne til å bli i Kongsberg og allerede under studiene begynte hun å jobbe for klesbutikken Junior. Der traff hun det som nå er hennes  kollega, Jorunn Grødum Holtungen. Jorunn har jobbet på Claussen siden 2007.

De to snakker ivrig om butikkdrift og hva som gjør jobben så gøy.

– Ingen dager er like. Du får bruke kreativiteten din og får en unik kontakt med mennesker. Det handler om å se hvem kunden er. Nøkkelen er å kunne lese dem og skape noe sammen med kunden. Gi de en positiv opplevelse, og et ønske om å komme tilbake, forteller de begeistret i munnen på hverandre.

Jentene må alltid holde seg à jour på trendfronten ved å gå på messer, gjøre innkjøp og følge med på hva som selger i sosiale medier.

– Det skjer noe hele tida og trendene endrer seg mye fortere nå enn før, bemerker de.

Viderefører en tradisjon

I 2016 gikk de ut av en kontrakt med Matchkjeden og ble selvstendige igjen. Jane bestemte seg da for å endre navnet tilbake til Claussen.

– Claussen er et god kjent navn på Kongsberg, så jeg spurte rett og slett kundene mine hva de sa etter at de hadde vært og handler klær her. De fleste sa enten «hos Jane» eller «hos Claussen», så vi tok navnet ‘Claussen’ og synes det er en fin tradisjon å videreføre, forklarer Jane varmt.

– Vi ville jo ikke ha en jålete navn heller og bygget i seg selv tilsier noe tradisjonelt, legger Jorunn til.

Logoen fant hun inspirasjon til fra bilder av den opprinnelige Claussen-butikken.

Sammen med Jorunn Grødum Holtungen, Eva-Lena Gleditsch og Christin Ingebrigtsen, fortsetter Jane den viktige servicetradisjon i de historiske lokalene.

– Jeg bruker aldri ordene oppsalg eller mersalg, poengterer Jorunn og forklarer:

– Jeg pleier å si vi driver med omtankesalg. Det handler om å se kunden og komme med forslag som de kanskje ikke hadde sett alene eller på nett. Det lille ekstra.

Butikken har i dag en rekke gode stamkunder og tar vare på de så godt dem kan. At de byr mye på seg selv, er det ingen tvil om.

Jane går nemlig alltid i sesongens klær og sko fra butikken og da hender det jo at kundene liker det hun går i.

– Jeg har til og med solgt et par at skoa til Jane, mens hun hadde satt dem fra seg en gang, ler Jorunn.

Slik har byningen forandret seg gjennom tidene:

Fra tiden da bygningen var helt ny og Kongsberg og Oplands Privatbank holdt til i bygningen. Banken flyttet inn i Kongsberg Byggekompanis gård i 1917. Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924
Ukjent år. Faksimile fra boken Om Kongsberg av Vidar Skaar Borgersen
Et bilde tatt av fotograf Jenny Arnesen. Det ser ut til at det også har vært en skotøybutikk her.
Nærbilde av skobutikken. Fotograf Jenny Arnesen.
Odd Claussen flyttet til Storgata 13 i 1934. Foto: Rolf Korvald
I en periode på nittitallet så butikken slik ut. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands Forening
For ikke mange år siden, het butikken Match. Foto: Bjørn Isaksen
Juni, 2017. Google Street View
Slik ser inngangen ut, september, 2018. Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg