Cirka 2000 meter med film, takk

Det var Oslokomiteen som sørget for å lage den viktige Lågdalsfilmen. Faksimile fra "Festskriftet Lågdalsmuseet Gjennom 25 år" av Olav Såtvedt utgitt i 1949.

23. november, 1926, hadde denne lokalhistorisk viktige filmen premiere. Nesten på dagen, 91 år senere, har den premiere på ny.

Å skulle feire og samtidig promotere et museum før i tida, hadde sin sjarm. Det ble høytidelig opprettet komiteer og dratt i viktige tråder.

«22. februar, 1924, blei tanken om et museum for Lågdalen førd fram til røyndom«, innledes det i «Festskriftet Lågdalsmuseet Gjennom 25 år» av Olaus Såtvedt utgitt i 1949.

300 års jubileet til byen Kongsberg lå som en viktig markering det året og samme året ble altså etableringen av museet ved Glitre Gård endelig vedtatt.

10 år etter stiftelsen, i 1934, skulle det markeres – og det med datidens mest hypermoderne medium: film!

«…komiteen fant snart å måtte ta mere moderne hjelpemidler i sin tjeneste for propagandaen for museet. Man gikk derfor til optagelse av Lågdalsfilmen«, kan man lese i «Jubileumstidskriftet Lågdalsmuseet 1924-1934».

Saken fortsetter under bildet. 
Stillbilde fra Lågdalsfilmen. Faksimile fra «Festskriftet Lågdalsmuseet Gjennom 25 år» av Olaus Såtvedt utgitt i 1949.

Lågdalsfilmen- en kulturhistorisk perle

Det viser seg fort at komiteens opprinnelige planer ganske så snart ble endret, som seg hør og bør i en førfilmprosess.

Komiteen ville nemlig egentlig bare filme en kort naturfilm, «arrangert som en reise gjennom vår vakre dal», men under møtene fant de fort ut at det ville passe bedre med en film som også «kunne vise noe av det særegne i dalens arbeids- og folkeliv, og av dalens seder og skikker«.

3. mai, 1926, undertegnet komiteen en kontrakt med filmfotograf Hans Berge AS Framfilm, fra Oslo, og det ble bestilt opptakene av en film på cirka 2000 meter etter komiteens nærmere anvisninger.

Mesteparten av opptakene fant sted sommeren 1926, «idet komiteens medlemmer benyttet sin sommerferie i denne, for de fleste noe uvante, bestilling«.

Filmen kostet 6.000 kroner, en ganske betydelig sum den gang da, og den 21. november, 1926, hadde den førpremiere på Kongsberg Kino for spesielt inviterte. 

I dag, 91 år senere, på nesten samme dato, har filmen nypremiere på Krona Kino som endel av vår Lokalhistoriske Filmaften, hvor vi i samarbeid med Krona Kino og Lågdalsmuseet har digitalisert lokalhistoriske filmperler for byens befolkning.

Les også: Nå skal hemmelighetene avsløres! 

Saken fortsetter under bildet. 
Et bilde fra bak kulissene. Faksimile fra «Jubileumstidskriftet Lågdalsmuseet 1924-1934».

Godt mottatt.

Lågdalsfilmen var vel verdt sin investering.

«Den gode presse filmen fikk og den usedvanlige gode start i Kongsberg, gav (…) et ryggstø som var komiteen til veldig oppmuntring. En god støtte hadde man i bestyrer Joh. Kjørstad ved Kongsberg Komm. Kino. Han var på alle måter komiteen behjelpelig med råd og dåd«, kan man lese i Jubileumstidsskriftet.

Lågdalsfilmen ble utleid til åtte kinematografer og tre foreninger landet rundt. Dessuten arrangerte komiteen turnéer med fremvisning av filmen i 43 lokaler i Lågendalen og andre steder, samtidig som den ble vist gratis for alle skolebarna i Kongsberg og Hvittingfoss.

Alt i alt tjente klarte man å dekke filmens utgifter og samtidig tjene inn nok penger til å kopiere den. En kopi, som sammen med negativene, ble skikket Lågdalsmuseet til full eiendom.

Gleder seg

23. november (og en ekstraforestilling den 28. november) 2017, får publikum atter en gang oppleve denne perlen av en film – om enn, naturlig nok, i en annen kvalitet enn originalen og det gleder kultursjefen og sjefen for Lågdalsmuseet seg til.

– Det er en stor glede for Kultur og velferd å bidra til at historiske filmer blir benyttet til de rette formål, uttaler Heidi Hesselberg Løken, kultursjef i Kongsberg Kommune, til 3600.no og siterer Edvard Hoem:

«Staden er det vi er dømde til, den er like ufråkommeleg som skuggen. Derfor er forteljinga om staden ei djupt menneskeleg forteljing. Her er vi, men minna våre gjeld staden vi kom frå, draumane våre går mot staden vi eingong skal nå. Alle menneske, absolutt alle menneske, har desse tre stadene felles: Staden vi kom frå, den vi er på, og den vi skal til, den som ventar på oss».

– Takk til Bjørn og resten av gjengen  på 3600.no for et flott initiativ og for å gi oss en helt ny muligheter til å formidle den lokale filmarven til et større publikum i en av Norges mest moderne kinoer, sier Gry Charlotte Ljøterud Andersen fra Lågdalsmuseet og legger begeistret til:

– Vi på Lågdalsmuseet synes det er stor stas å få være med på dette og gleder oss til å se filmen på Krona Kino!

Kilder: «Jubileumstidskriftet Lågdalsmuseet 1924-1934». Lågdalsmuseet gjennom 25 år : 1924-1949 : festskrift, av Olaus Såtvedt, 1949. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg