En gang i tiden ruvet det en majestetisk bygning på Kruttmoen.
«… den er som et hvitt tempel imot den grønne ås. Denne staselige gården», beskriver Knut Hamsun i En vandrer spiller med sordin.
Høyt under taket og med gipsrosetter i taket hvor lyeskronene hang. Vannfontene og tennisbane i hagen (i en periode). Og mot gaten: en gatefasade preget av en vakker forhall med tak båret av hvite søyler som etterligner antikken.
Vi snakker om et smykke av en bygning som het Friedland (og senere også Trondsegården).
Sitt utseende fikk gården av Nicolaj Benjamin Møllers tid i en periode mellom 1840 og 1861.
Møller var sølvverksdirektør og stortingsmann og kjøpte Friedland den 11. juni, 1840. (Møller døde i 1860, og fikk senere en gate oppkalt etter seg (Møllergata).


Den 1. april 1861 tok direktør P.H.B. Holmsen eiendommen, og fra den 18. mai, 1886, var huset i myntgravør Ivar Throndsens eie (derav navnet Throndsegården).
Gården var senere i sønnen, sakfører Ingvar Throndsens eie. Etter hans tid var den eid av Enkefru Thomassens Stiftelse og av Knut Troppen.
Eiendommen ble etter hvert desimert delt ved utparsellering til byggetomter – dels ved inndeling av den store leiligheten til flere mindre.
I en periode holdt også byens helsestasjon til i bygningen.
Gården ble etter hvert i dårlig stand, og i første halvdel av 1960-årene brant den tidligere så staselige eiendommen ned. Friedlands siste eiere var Kongsberg kommune, Odd Fellow Ordenen og firmaet Brødrene Bråthen.
Etter brannen ble gården revet. Søylene som preget fasaden ble imidlertid tatt vare på, og benyttes i dag på eiendommen Bævergrendveien 22.
På den tidligere tomta finner du i dag bensinstasjonen Shell, samt verkstedhaller.





Kilder: En vandrer spiller med sordin, Knut Hamsun, 1921. Byen vår : om stilarter og gammel arkitektur i Kongsberg, Per Sunmann, 1982