Brillehuset Synsam – den første optiske butikken i Kongsberg

På Vestsida ligger Brillehuset Synsam, i de samme lokalene som da dørene ble åpnet for første gang i 1961.

Brillehuset var den første optiske butikken i Kongsberg. Johan Spiten startet den for å ha et utsalgssted i Kongsberg, samtidig som han drev Aspit optikk – senere Essilor. På den tiden var yrket regnet som et håndtverk, og man tok svennebrev i faget. Idag har yrket status som helsefag.

Anita og Arne Spiten kjøpte butikken i 1997, da Jan Øren Istad og Synnøve Lian som hadde jobbet i butikken siden 1963 gikk av med pensjon. De hadde lagt et godt grunnlag for videre drift, og da Brillehuset ble en del av Synsam i 2008, ga det en videre trygghet for bedriften.
Kongsberg og optikk går sammen som hånd i hanske. Byen er det eneste stedet der det er mulig å utdanne seg som optiker i Norge.
Samtidig hadde to av de største glassleverandørene, Rodenstock og Essilor – inntil nylig – sitt hovedsete her i byen.
Byens optikkhistorie betyr at de store kjedene vil være synlige i byen, noe som har resultert i hele ni optikerbutikker i Kongsberg. Det gjør at det blir vanskelig å skille seg ut, men daglig leder Anita Onshus Spiten mener at Brillehuset Synsam står frem med faglig sterke ansatte, med spesialfelt innen synstrening for barn og voksne, samt svaksyntoptikk.
Samtidig er beliggenheten på Vestsida et pluss.
Brillehuset Synsam har en lang historie med praksisplass for studenter fra optikerlinja, og det er noe de har fortsatt med.
– Studentene er i praksis én gang i året de tre årene de går på skolen, og vi har til enhver tid to studenter som jobber hos oss. Det er svært lærerikt for både oss og studentene.

Anita forteller også om den todelte siden av optikeryrket, hvor optikere på den ene siden fungerer som selgere, men på den andre siden er helsepersonell

– Folk tror at du er nødt til å handle noe for å komme inn i butikken, men slik er det ikke. Vi presser ikke produkter på kundene, og selger ingen ting om behovet ikke er der. Vi er jo helsepersonell på lik linje med sykepleiere og vi er opptatt av øyehelsa til kundene våre. Vi sender folk videre til øyelegen hvis vi ser at noe er galt, og vi setter av god tid til synsprøvene vi gjør, slik at vi får en god samtale med de som kommer innom.

Kongsberg – det optiske senteret i Norge:

Kongsberg blir idag regnet som det optiske senteret i Norge. Grunnlaget for dette ble lagt med den virksomheten som Ing. Anders Spiten drev. Han startet sitt agenturfirma i 1924 med termometre og glassinstrumenter som de viktigste salgsartiklene.
I 1932 kom synshjelpemidler som briller og brilleglass inn I vareutvalget. Hos Brillehuset Synsam sliper de glassene til kundene i butikken, og det er noe de har gjort hele veien. Hvert glass blir tilpasset og skreddersyd, så håndtverket er fremdeles noe som preger hverdagen for de ansatte.

 

I 1934 arrangerte han studietur til Tyskland for en del av sine kunder. Denne studieturen til Tyskland regnes som den første organiserte opplæringen innenfor faget brilleoptikk her til lands.

Etter initiativ fra Anders Spiten startet Kongsberg Tekniske Aftenskole kurs for optikere i 1946.

Tidlig på 1960-tallet opprettet Tinius Olsens Skole her i Kongsberg en egen linje for verkstedoptikere hvor alle fagprøvene i dette faget ble avlagt.

Kongsberg Ingeniørhøgskole (KIH) er i dag den eneste skolen her til lands som utdanner optikere. Studiet er treårig og etter bestått eksamen blir man optiker. En tittel som fra 1988 er beskyttet som offentlig godkjent på lik linje med andre yrkestitler innen helsevesenet.

Solbriller for det norske markedet

På grunn av stor vareknapphet etter andre verdenskrig, satte la Anders Spiten i gang produksjon av solbriller for det norske markedet i 1947. Frem til utpå 1950-tallet ble det produsert enorme mengder solbriller her i Kongsberg. Denne produksjonen foregikk delvis som hjemmeproduksjon. De tre mest solgte modellene hadde navn som: “Hannibal”, “Skrim” og “Optimisten”.

Samtidig startet Fa. Anders Spiten produksjon og salg av innredning og utstyr til optikerne. Det gjaldt både refraksjonsutstyr, verkstedutstyr og butikkinnredninger.

1949 startet enda en aktivitet som etterhvert skulle bli en av de viktigste, produksjon av reseptbrilleglass. Den eldste maskinen her stammer fra tidlig på 1950-tallet og ble konstruert og laget hos Fa. Anders Spiten. Opprinnelig hadde den 16 spindler. Maskinen var I bruk til langt opp mot vår tid.

I 1965 startet sønnen til Anders Spiten, Johan Spiten firmaet Aspit Optikk AS sammen med Helge Ulleberg og Kåre Hedenstad. Nytt produksjonsutstyr ble innkjøpt med støtte fra Distriktenes Utbyggningsfond. Aspit Optikk AS var da et rent produksjonsselskap med hovedvekt på produksjon av RX-glass (reseptbrilleglass) som igjen ble solgt gjennom Fa. Anders Spiten. Johan Spiten ble rundt 1970 daglig leder for begge firmaene, og på slutten av 1970-tallet ble Fa. Anders Spiten fusjonert med Aspit Optikk AS. Under Johan Spilens ledelse ble Aspit Optikk snart optikerbransjens ledende produksjons- og grossistfirma her til lands og er i dag det desidert største. I 1987 solgte Johan Spiten alle sine aksjer I Aspit Optikk AS til det franske storkonsernet I bransjen, Essilor International. Som følge av at Essllor kjøpte alle aksjene I Aspit ble Rodenstock Norge AS etablert her i Kongsberg – og resten er en del av den nyere historien…

Kilder: Lågdalsmuseet

3600.no

Se alle innlegg