På Vestsida ligger Brillehuset Synsam, i de samme lokalene som da dørene ble åpnet for første gang i 1961.
Brillehuset var den første optiske butikken i Kongsberg. Johan Spiten startet den for å ha et utsalgssted i Kongsberg, samtidig som han drev Aspit optikk – senere Essilor. På den tiden var yrket regnet som et håndtverk, og man tok svennebrev i faget. Idag har yrket status som helsefag.
Anita forteller også om den todelte siden av optikeryrket, hvor optikere på den ene siden fungerer som selgere, men på den andre siden er helsepersonell
– Folk tror at du er nødt til å handle noe for å komme inn i butikken, men slik er det ikke. Vi presser ikke produkter på kundene, og selger ingen ting om behovet ikke er der. Vi er jo helsepersonell på lik linje med sykepleiere og vi er opptatt av øyehelsa til kundene våre. Vi sender folk videre til øyelegen hvis vi ser at noe er galt, og vi setter av god tid til synsprøvene vi gjør, slik at vi får en god samtale med de som kommer innom.
Kongsberg – det optiske senteret i Norge:
I 1934 arrangerte han studietur til Tyskland for en del av sine kunder. Denne studieturen til Tyskland regnes som den første organiserte opplæringen innenfor faget brilleoptikk her til lands.
Etter initiativ fra Anders Spiten startet Kongsberg Tekniske Aftenskole kurs for optikere i 1946.
Tidlig på 1960-tallet opprettet Tinius Olsens Skole her i Kongsberg en egen linje for verkstedoptikere hvor alle fagprøvene i dette faget ble avlagt.
Kongsberg Ingeniørhøgskole (KIH) er i dag den eneste skolen her til lands som utdanner optikere. Studiet er treårig og etter bestått eksamen blir man optiker. En tittel som fra 1988 er beskyttet som offentlig godkjent på lik linje med andre yrkestitler innen helsevesenet.
Solbriller for det norske markedet
På grunn av stor vareknapphet etter andre verdenskrig, satte la Anders Spiten i gang produksjon av solbriller for det norske markedet i 1947. Frem til utpå 1950-tallet ble det produsert enorme mengder solbriller her i Kongsberg. Denne produksjonen foregikk delvis som hjemmeproduksjon. De tre mest solgte modellene hadde navn som: “Hannibal”, “Skrim” og “Optimisten”.
Samtidig startet Fa. Anders Spiten produksjon og salg av innredning og utstyr til optikerne. Det gjaldt både refraksjonsutstyr, verkstedutstyr og butikkinnredninger.
1949 startet enda en aktivitet som etterhvert skulle bli en av de viktigste, produksjon av reseptbrilleglass. Den eldste maskinen her stammer fra tidlig på 1950-tallet og ble konstruert og laget hos Fa. Anders Spiten. Opprinnelig hadde den 16 spindler. Maskinen var I bruk til langt opp mot vår tid.
I 1965 startet sønnen til Anders Spiten, Johan Spiten firmaet Aspit Optikk AS sammen med Helge Ulleberg og Kåre Hedenstad. Nytt produksjonsutstyr ble innkjøpt med støtte fra Distriktenes Utbyggningsfond. Aspit Optikk AS var da et rent produksjonsselskap med hovedvekt på produksjon av RX-glass (reseptbrilleglass) som igjen ble solgt gjennom Fa. Anders Spiten. Johan Spiten ble rundt 1970 daglig leder for begge firmaene, og på slutten av 1970-tallet ble Fa. Anders Spiten fusjonert med Aspit Optikk AS. Under Johan Spilens ledelse ble Aspit Optikk snart optikerbransjens ledende produksjons- og grossistfirma her til lands og er i dag det desidert største. I 1987 solgte Johan Spiten alle sine aksjer I Aspit Optikk AS til det franske storkonsernet I bransjen, Essilor International. Som følge av at Essllor kjøpte alle aksjene I Aspit ble Rodenstock Norge AS etablert her i Kongsberg – og resten er en del av den nyere historien…