Bokbad gav mersmak

Stolte bokbadere. Fra venstre Johanne Kulseng Jørgensen, Nora Sunne Leander, Leonard Peillaud og forfatter Bjørn Ingvaldsen. Foran: Olivia Stetson. Bak fra venstre: Hege Lislien og Marianne Rusaanes. Foto: Anniken Tangerud

Det er ikke hver dag man får møte en ekte forfatter.

2019 er det store bokåret, og i den forbindelse har 80 elever fra 6. trinn på Gamlegrendåsen skole deltatt i et spennende samarbeid med Kongsberg Bibliotek.

Flere ukers arbeid med boka «Far din» av forfatteren Bjørn Ingvaldsen kulminerte den 1. april i et bokbad med forfatteren i Kongsberg Bibliotek.

– Det beste med bokbadet og prosjektet var at vi fikk møte en ekte forfatter og fikk prate ordentlig med han, gå mer i dybden og lære hvordan han får til denne prosessen i seg selv, forteller Leonard Peillaud (12), Nora Sunne Leander (12), Johanne Kulseng Jørgensen(11) og Olivia Stetson (11) ivrig.

– Vi får lære hva slags metode de bruker til å lage en god bok, og hvilke valg de tar underveis i handlingen. Ikke minst var det kult å få møte en forfatter som har skrevet en bok som virkelig engasjerte oss, understreker de.

Vi møter de fire engasjerte elevene sammen med lærer Marianne Rusaanes, forfatter Bjørn Ingvaldsen og Hege Lislien, bibliotekar for oppvekst-tjenesten i Kongsberg kommune.

– Ja, denne boka traff alle elevene og fenget skikkelig, bekrefter Marianne.

– «Keep them hungry» [hold dem sultne, red.anm.], smiler Bjørn da vi spør ham hva oppskriften bak suksessen er.

Med mikrofoner og manus var bokbadet profesjonelt gjennomført. Fra venstre: Johanne Kulseng Jørgensen, Nora Sunne Leander, Leonard Peillaud og forfatter Bjørn Ingvaldsen. Foto: Anniken Tangerud
3 klasser fra 6. trinn til Gamlegrendåsen Skole var samlet i Kongsberg Bibliotek. Foto: Anniken Tangerud

«Foregangsklasse»

Bokbadet er akkurat over og rundt oss summer lyden av inspirerte elever som har fått svar på alle spørsmålene de kanskje har lurt på rundt boken.

Av de tre klassene til 6. trinnet på Gamlegrendåsen skole, er det bare 6b som har jobbet med detaljene rundt bokbadet.

– Alle klassene har lest boka høyt. 6B har så hatt tre økter sammen med meg hvor vi har jobbet oss gjennom boka og laget spørsmål til forfatteren, forklarer Hege Lislien.

– Vi brukte det samme opplegget som vi gjorde med Skrim Ungdomsskole under Kongsberg Krim i fjor høst, men dette blir, så vidt jeg vet, første gangen en klasse på mellomtrinnet skal bokbade en forfatter her i kommunen, smiler hun.

Det er derimot ikke første gangen forfatteren selv deltar på et bokbad som dette. I over 20 år har han reist over hele landet og snakket om bøkene og forfatterskapet hans.

– Det jeg kanskje har lært mest i løpet av alle disse årene hvor jeg har møtt engasjerte lesere, er at de unge leserne er så opphengt i små detaljer. Så jeg er kanskje mer forsiktig med det uvesentlige nå enn før, smiler Ingvaldsen varmt.

– De legger faktisk mer merke til detaljene enn forfatteren selv, ler han.

De unge bokbaderne innrømmer de synes det både var lett og vanskelig å finne de gode spørsmålene, men at det var en spennende og ikke minst lærerik prosess.

– Det var også mer gøy å gjøre det på denne måten enn en vanlig bokanalyse, og jeg følte at vi lærte mer av å jobbe på en mer muntlig måte, forteller Nora ivrig.

Marianne ser prosjektet som en viktig del av å jobbe med lesegleden og leselysten blant unge lesere, og da vi spør elevene om bokbadet gav mersmak, svarte de alle et enstemmig og høyt ja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg