Bli med på en spennende telttur til Skrimfjella.

Tekst og foto: Andre Pedersen.

Mørket sniker seg innpå oss rundt bålet. Alle de brune trærne rundt oss blir til mørke skygger. Synssansen blir nesten ubrukelig, men de andre sansene tar over oppgaven.

Vi sitter å lytter til lydene i mørket, kvister som brekker, vinden som rister i greinene på trærne, nå sitter vi her, midt i skogen i mørket foran bålet, vi bøyer hodet bakover og ser opp mot en uendelighet av stjerner på himmelen.’

Akkurat nå har vi det så utrolig fint.

Den første høsthelgen i naturen

Sånn satt vi, inne i skogen sør for Skrimfjella sist helg.

Dette var for oss den første skikkelige høsthelgen, det var overskyet og regn, men på lørdagskvelden fikk vi se stjernehimmelen.

Når hverdagen er her og mørket kommer til byer og nabolag, sykkelstier og gangveier, så blir det jo aldri skikkelig mørkt. Det er så mye lysforurensning at vi ikke kan se stjernehimmelen så flott som vi kan om vi sitter på fjellet eller i skogen.

Det er jo mange som ikke liker mørket, spesielt barn, men også mange voksne er litt skeptiske til det å overnatte ute under åpen himmel når kveldene og nettene er så mørke som de er nå på høsten.

Egentlig er det jo ikke så rart, og det er jo sunt at man er redd, for det viktigste sansen vi har – synet, blir jo nesten helt ubrukelig når det er så mørkt.

Men om man tar med barna ut for å sove under åpen himmel, eller i telt, i skogen om høsten så er det fint å finne en camp når det er lyst ute og gjøre seg kjent i området rundt campen.

På fisketur sør for Skrimfjella

Det ble fisk!

Denne gangen ligger vi ved et mellomstort vann sør for Skrimfjella.

Vi hadde som mål at vi skulle oppleve en flott stjerneklar kveld og natt, men det var dessverre litt for mye skyer og regn denne helgen. Tur ble det nå uansett.

Det var tider på dagen med sol og litt blå himmel.

Og det er en annen ting, det er mange som planlegger teltturene sine etter hva Yr eller Storm måtte mene om været, men om man ikke sjekker så nøye så er dette med været litt av spenningen på sånne turer.

Da blir man gjerne ekstra glad når solstrålene skinner gjennom trærne når man setter seg ut for å spise frokost å drikke kaffe.

Fra Skrimvannet går det to stier sørover mot Paulstul og flere fine fiskevann, man kan f.eks ta en natt i telt halvveis eller gå de timene det tar å komme seg til et vann man har siktet seg ut.

Denne gangen valgte vi å kjøre fra Siljan-siden og nordover mot Skrimfjella, det går en grusvei man kan følge ganske langt inn i dette området, da fikk vi med både kano, lavvo og feltsenger.

Børre bever

Det er høy beveraktivitet rundt dette vannet så vi fikk se hvilket prosjekter Børre bever var i gang med og de han hadde gitt opp.

Han var også hjemme denne dagen, men han ville dessverre ikke hilse på oss. To slag med halen i vannet, og vips så var han under vannet igjen.

Sanking av ved til bålet er en fin aktivitet for barna, som ofte vil gå på eventyr alene uansett. Det er en fin regel at når man går vekk fra leiren, så skal man alltid komme tilbake med litt tørre kvister.

Vi gjorde klar for en lang kveld ved bålet på lørdagskvelden, da ble det sanket slik at vi kunne fyre noen timer og lage mat på bålet.

La fantasien leke

Kvelden blir raskt mørk når det går mot 21-22 tiden, og det er fint å ligge å se på bålet, se på stjernene eller bare se ut i skogen, var det et par øyne?

Var det noe som rørte seg der borte?!

Ikke undervurder hvor spennende mørket kan være for et barn (når så mange voksne blir redde for mørket så kan man jo bare tenke seg hva barna ser i mørket).

Var det en rev? En elg? ETT TROLL? Jentene holder godt rundt bamsen sin og hvisker «det går bra, troll er snille, i hvert fall de små trollene»

 

Ta vare på mørket

Vi må ta vare på mørket, denne naturlige tiden på året som forteller oss at nå er det på tide å slappe av, senk skuldrene og len deg tilbake.

Ta med barna ut i mørket på kvelden, bort fra byen og alle gatelysene.

Ta en overnatting, eller bare en sein kveldstur, la sansene jobbe, kjenn litt på den spenningen som er i kroppen når du sitter alene å ser opp på stjernehimmelen mens vinden suser mellom trærne.

Om dere vil se troll kan dere ta turen til Knutefjell eller Skrim, du ser de kanskje ikke, men de er der et sted i mørket mellom trærne på kvelden.

God tur, nå er det DIN tur 🙂

 

 

 

Del og lik!
  • 168
  •  

3600.no

Se alle innlegg