Bli med på å bygge fremtiden – lag på lag

Jobber med polymer- og kompositt. Fra venstre: Terje Simlenes og Sebastian Ericsson Hunslund. Foto: Anniken Tangerud

Kompositt- og plastmaterialer tas i bruk på stadig nye områder. På Kongsberg samarbeider næringslivet og skolene tett for å sikre et kompetent grunnlag for videre utvikling i dette spennende feltet.

Etter å ha fullført Vg2 Plast- og Komposittfaget på Kongsberg Videregående Skole avdeling Tinius Olsen, kan man gå to år i læretid hvor man er utplassert i en bedrift.

En av bedriftene som tar imot lærlinger i Kongsberg, er industri- og teknologibedriften Kongsberg Defence & Aerospace og deres divisjon på Arsenalet.

Divisjonen produserer blant annet deler til flyskrog i kompositt og selskapet har vært en viktig pådriver for å få dette relativt nye faget på beina.

– I 2011 søkte Fylkeskommunen departementet for å få til en prøveordning over to år. Det fikk faget raskt på beina og i 2016 kunne man ta imot de første elevene på Kongsberg Videregående Skole, forteller Terje Simlenes, senior prosjektingeniør ved Kongsberg Defence & Aerospace.

Simlenes har jobbet med polymer- og kompositt siden 1990 og understreker hvor viktig det var å få en slik prøveordning på plass for industrien.

Terje Simlenes jobbet med kompositt siden 1990. Foto: Anniken Tangerud

– Nå har vi fått et opplegg fra skolen som gir utdannelsen og kompetansen bransjen lenge har hatt et behov for. Nå tar skoleverket seg av teoriopplæringen og vi får lærlinger som kan faget sitt.

Med snart 30 års erfaring innen feltet, kunne man kanskje tro man var utlært. Den gang ei.

– Det er alltid noe nytt å lære og nye utfordringer som må løses. Både på teknologisiden og det å få ungdommen inn. De har ideer og nye tanker som holder faget nyskapende, smiler Simlenes.

– Dette er et så nytt felt at du kan være med på å påvirke utviklingen. Her er det ikke slik at du kan slå opp i en bok og finne svaret. Du har ingen «blackbook» som gir deg alle løsningene. Du må bruke hodet og diskutere, prøve å finne løsninger og teste det ut i virkeligheten.

«Det er alltid noe nytt å lære og nye utfordringer som må løses. Både på teknologisiden og det å få ungdommen inn. De har ideer og nye tanker som holder faget nyskapende»

Terje har både vært med på å skrive lærebøker i dette nye faget og holder selv undervisning på skolen. For han er det motiverende å kunne hjelpe den neste generasjonen innen dette spennende fagfeltet.

– For det første brenner jeg jo veldig for faget. Nå kommer det nye ungdommer inn og det er så bra. Det er veldig viktig å fylle på med folk som har interesse for faget.

Teknologiindustriens målsetting er å skape en attraktiv og trygg karrierevei innenfor kompositt- og plastfag. Lærlinger er således en investering for framtida og framtidens arbeidskraft.

Fortell litt om betydningen av denne type lærlingplass for bedriften. Hva betyr det for dere å få denne type kompetanse og hjelp inn i selskapet?

– Det er det Terje Bråten [divisjonsdirektør for Aerostructures i Kongsberg Defence & Aerospace, red.anm.] fokuserer på: han skal ha fagarbeidere som kan faget sitt og det har ikke vært mulig tidligere. Ved å bruke lærlinger investerer vi i fremtiden og fremtidens arbeidskraft.

Skal bli best

Sebastian Ericsson Hunslund fikk lærlingplass hos Kongsberg Gruppen. Foto: Anniken Tangerud

En av lærlingene i bedriften er Sebastian Ericsson Hunslund. Han var ferdig med vg2 plast – og komposittfag våren 2017 og var således det første kullet i sitt slag i Norge med en slik utdannelse.

I fjor fikk han plass som lærling i opplæringsbedriften K-tech, og er utplassert hos Kongsberg Defence & Aerospace.

Han husker fortsatt dagen han skrev kontrakten.

– Jeg var veldig fornøyd og stolt da jeg kom gående ut herfra etterpå. Det er i tillegg litt spesielt å jobbe for Kongsberg Gruppen. Du er med i en større sammenheng, i en bedrift som betyr enormt mye for byen og det synes jeg er veldig givende, forteller han varmt.

18-åringen er blant annet med og legger karbonfiber på støpeverktøy og opparbeider seg daglig ny faglig innsikt og praktiske ferdigheter.

– Hver dag kommer det nye utfordringer som jeg må tilpasse meg. Det er det som gjør jobben ekstra moro, understreker han.

Sebastian planlegger å gå fagskolen på Tinius Olsen om han består fagbrevet.

– Det er for å øke kompetansen enda mer. Drømmen min er å bli best på det jeg driver med.

Med bakgrunn fra plast- og kompositt vil du kunne bli med på en industriutvikling vi foreløpig bare ser starten på.

Søknadsfrist for Fagskolen Tinius Olsen, Kompositt og polymer, er 15. april. Les mer her. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg