Bli med – du kan utgjøre en forskjell

Silvia, Sølvi og Trude. Foto: Anniken Tangerud

ASVO-Kongsberg AS fyller 30 år i 2018, og det vil de feire gjennom hele året i en serie artikler på 3600.no som lar oss bli kjent med de mange varierte og spennende avdelingene/tiltakene deres, de ansatte og arbeidstakerne.

Les også: Artikler skrevet om ASVO-Kongsberg i media

Denne måneden har vi kommet til Arbeidsforberedende Trening (AFT)-avdelingen.

Ved ASVO-Kongsberg AS gir de tilbud til mennesker som kan være usikre på hva de klarer i forhold til egen arbeidssituasjon. Kanskje du har stått utenfor arbeidslivet en periode og ønsker å få prøve ut arbeidsevnen din, eller ønsker arbeidstrening for å avklare mulighetene i arbeidslivet? For å kunne gi hver enkelt den beste veiledningen jobber de bevisst på tvers av alle tiltakene i bedriften og har mennesket og DEG i fokus!

Dagens form av AFT startet i september, 2017, men tilbudet har eksistert i forskjellige former i mange år.

– Vi har hjulpet folk ut i arbeid siden dette tiltaket startet ved ASVO i 1998, forteller Silvia Skårvik, tiltaksansvarlig for AFT.

Silvia har jobbet på ASVO i Kongsberg de siste 20 årene og vet hva de årene har betydd for henne personlig.

– Jeg har truffet så veldig mange forskjellige mennesker og så mange ålreite folk. I tiltaket vårt så kommer de hit og er her i en periode før de skal videre. Vi får følge de litt på veien, opp, videre og frem, men det er jo det som er motivasjonen; møtene med disse deltakerne som vi har i tiltaket vårt, smiler hun.

Trude L. Navelsaker har jobbet som veileder på ASVO i 10 år, først i tiltaket Arbeid med Bistand, og med AFT siden 2017. Det beste ved jobben, forteller Trude, er å finne gode løsninger for den enkelte, oppleve vekst og se at folk blomstrer.

For den tredje veilederen på avdelingen, Sølvi Skaar Eriksen, representerer arbeidsplassen hennes et godt og inkluderende miljø, vekst, arbeid, varme og stolthet.

Sølvi Skaar Eriksen har jobbet som veileder hos ASVO i 9 måneder, og har et 2-årig engasjement som veileder på AFT. Ved siden av tar hun et masterstudium innen karriereveiledning. Foto: Heidi Gilberg

 

– Det beste ved jobben min er det gode miljøet på ASVO, og det å få mulighet til å følge opp deltakerne over lengre tid og se at de utvikler seg positivt.

– Det er fint å kunne bidra til at deltakere kan få mer trua på seg selv, og at de får en bevissthet rundt egne styrker. Vi får tid til å finne ut hvilke muligheter som ligger der, fremfor å ha fokus på begrensningene, forteller hun.

 

 

«Mennesket bak mennesket»

Det er helt tydelig at Trude, Sølvi og Silvia jobber med en omtanke for det enkelte mennesket i sentrum.

– De aller fleste føler at den perioden de har hatt på ASVO har vært en god periode for dem. Her har de blitt sett og blitt tatt på alvor i den perioden de har vært her, forklarer Silvia.

– Også tror jeg mange opplever at de blir mer kjent med seg selv, at de kjenner litt på det. Vi stiller en del spørsmål som får deg til å tenke, ilegger Sølvi.

– Jeg tenker av og til at jeg er opptatt av å se mennesket bak mennesket. Det kommer kanskje noen hit som er syke eller skadet på et eller annet vis, psykisk eller fysisk, og gjennom våre kartleggingsverktøy får man hjelp til å se hvem man egentlig var før disse vondtene skjedde. Når man klarer det, så kjenner man at: «ja, det er noen som har sett meg, hvem jeg egentlig er» – borte fra smertene. Det synes jeg er motiverende, reflekterer Silvia.

Martine Wedvik og Jonas Lurdalen deltar i AFT gjennom ASVO-Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud

En personlig reise

To av de som deltar på AFT hos ASVO-Kongsberg er Martine Wedvik og Jonas Lurdalen.

For Martine har disse månedene vært svært utslagsgivende og hun vet ikke helt hvor hun skal begynne da vi ber henne fortelle hva det beste med ASVO er.

– ASVO har vært helomvendende i livet mitt rett og slett, innleder hun entusiastisk og fortsetter like ivrig:

– Jeg føler på en kjempemestring av å være her. Jeg trives utrolig godt med alle som jobber her, fra ansatte til kursdeltakere.

Med en bakgrunn som barne- og ungdomsarbeider føler Martine at hun får brukt litt av den omsorgsbiten det innebærer.

– Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker og se at andre mestrer ting og lykkes og utvikler seg. Samtidig føler jeg også at er med og bidrar med noe og at jeg får det til, og det gir meg utrolig mye energi. Jeg gleder meg til å stå opp og dra på jobb.

– Jeg får ikke fullrost ASVO nok, det er helt fantastisk!

Både Jonas og Martine har en intern praksis hos utegruppa til ASVO. Der lærer de blant annet mye om ved-drift. Foto: Anniken Tangerud

Jonas på sin side synes det beste med ASVO er at de tar hånd om hver enkelt person.

– De ordner opp og ser hver enkelt person for hva de gjør best og hva de kan gjøre bedre. I tiden min hos ASVO har jeg har lært å se utfordringer, løse dem og ta ansvar. Ta i et tak, forklarer han.

Tre dager i uken er Jonas i praksis hos Ulefos. Med en studiebakgrunn innen blant annet urmakerlinja er det å jobbe med mekaniske deler, givende.

Martine har deler av sin arbeidspraksis ved Eiker Vekst, en tilsvarende bedrift som ASVO-Kongsberg. Arbeidet er svært lærerikt.

– Jeg har lært masse. Jeg har lært mye om meg selv. Jeg føler at jeg kan være med å bidra og se resultatet på at jeg får til det jeg kan. Det er det jeg har vokst så veldig på.

– Samtidig må jeg si at det støtteapparatet som jeg har herfra bak meg, er utrolig viktig. De har vært med meg hele veien. Det har vært utrolig avgjørende. Så det handler om at jeg har lært at jeg kan mer enn jeg tror. Det er en ganske stor mestringsfølelse. Og siden jeg er med Utegruppa har jeg lært meg ting jeg ikke kunne noe om før. Det å se min egen utvikling er veldig givende. Både personlig og kunnskapsmessig.

Martines største ønske nå er å bli assistent i en vekstbedrift, eller tilsvarende.

– Det er det jeg vil. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, det var derfor jeg utdannet meg som barne- og ungdomsarbeider. Det kom frem igjen nå som jeg har vært her.

Trygghet

Kaja Steen Nicolaysen er leder for Idrettsparken Barnehage. Før dette igjen ledet hun Skavanger Barnehage. Foto: Anniken Tangerud

En som kan skrive under på kvalitetsstempelet, er Kaja Borge Nicolaysen, styreleder i Idrettsparken Barnehage.

Kaja har samarbeidet med ASVO-Kongsberg AS de siste åtte årene og ser tydelig styrken i måten de på ASVO jobber på.

– De møter folk der de er og løfter dem opp på en måte. Det handler om å se hver enkelt og hvem de er. Man merker tidlig engasjementet de fra ASVO har, både for jobben sin og den enkelte deltakeren, forteller hun.

Kaja forteller at støtten som for eksempel Martine fikk underveis, er noe hun kan attestere på som arbeidsgiver også.

– Du får god oppfølging med tilbud om samtaler. Jeg kjenner meg veldig trygg fordi de som jobber her kjenner disse menneskene ganske godt. Det er det fine og unike med ASVO. De tar seg tid til hvert enkelt menneske – og bedrift.

Ved å gi tilbud til praksisplasser fra ASVO, tar bedriften et tydelig samfunnsansvar, men det skal være økonomisk forsvarlig også.

– Vi skal ha litt igjen for det også. Det skal være en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Mine to ambisjoner i dette er at vi som en kommunal barnehage har et ekstra samfunnsansvar og at vi skal kunne øke bemanningen i barnehagen på en rimelig måte samtidig som vi kan bidra med noe positivt tilbake. Da er det å ha mennesker på språkpraksis eller arbeidspraksis en fornuftig måte å gjøre det på, understreker Kaja.

Hva har ASVO representert i nesten ni år for dere som bedrift og deg personlig?

– Jeg tenker at alle i vår barnehage har et godt forhold til ASVO. Både unger og voksne vet hva ASVO er. Vi kjøper brød herfra, vi har tett kontakt på flere måter, men jeg tenker det representerer noe positivt for oss. ASVO har jo hatt jobb i Kongsberg Kommune i forhold til å hente papir osv. så vi ser jo medarbeidere fra ASVO hele tida. Ja, ASVO er et positivt ladet uttrykk, smiler Kaja.

Lærerikt 

Det er mange som har nytte av hjelpen ASVO kan tilby. Noen ender også i fast jobb.

Den første Kaja hadde på arbeidspraksis, våren 2010, jobber faktisk hos henne fortsatt.

– Han var i praksis hos meg i tre måneder, hadde et veldig potensiale og da vi fikk en ledig assistentjobb endte det med at han fikk den. Han søkte på lik linje med andre, men han vant konkurransen. Det er en suksesshistorie!

Kaja forteller videre at hun lærer mye av møtene hun har med disse deltakerne.

– Jeg tror nok at jeg har blitt et bedre menneske i løpet av disse årene. Jeg har fått en større forståelse for at det er et stort mangfold der ute, om hvor mange som faktisk sliter med ulike ting og hva man egentlig kan slite med. Jeg synes jeg har vært borti mye forskjellig som jeg ikke kjente noe særlig til før og jeg mener jeg har vokst som menneske. Man blir jo engasjert i dette. Etter hvert som du blir bedre kjent med kandidatene, vil du jo hjelpe dem.

Veilederne setter enorm pris på Kajas engasjement.

– Vi ønsker flere av Kaja, for det er så viktig for oss med sånne arbeidsgivere som har det hjertet hun har.

Tillit og kvalitet i mulighetens by

ASVO har mange gode samarbeidsbedrifter, men trenger stadig flere.

– Det fine med Kongsberg er at det er så mange forskjellige muligheter her, så mange ulike typer jobber. Budskapet er jo at vi ønsker at flere skal åpne opp, gi andre en mulighet og se at det er en vinn-vinn situasjon både for bedriften, deltakeren, ASVO og samfunnet, forteller Sølvi engasjert og fortsetter:

– De har jo så mange forskjellige ressurser de som kommer til oss. De har gjerne helt spesielle interesser eller kunnskap som kan komme til nytte.

Fordelene med å inngå et samarbeid med ASVO er mange.

– Vi er tett på som veiledere. Vi kommer innom, vi tar kontakt, vi følger opp og er det noe de ikke har tid, så kan vi komme og hjelpe med det. Vi er med på kjøpet, forteller de tre veilederne stolte i kor.

Alle fremhever møtet med mennesker i forskjellige livssituasjoner som det beste med jobben.

– Her hjelper vi mennesker med å finne gode løsninger, her ser vi fremgang/utvikling, sier Trude.

Marianne Moen er i praksis ved k_Kaffebar. Arbeidsgiver Lizzie Hagen , har anbefalt henne til baristakurs. Etter gjennomført kurs, vil det være en mulighet jobbmulighet for Marianne i kaféen. Foto: Privat

Eksempler på bedrifter ASVO samarbeider med er Ulefoss, Excell Bilpleie, Coop Extra, RenPluss, Skavangertun, Møbeldesign, Kommunens Mestrings-senter (tidl dagsenter), Golfklubben, Gamle Norge Pub, Rønneberg Gartneri, Eiker Vekst, K-Kaffebar og Idrettsparken Barnehage.

 

Slik fungerer det

Er du ny på AFT starter du oftest opp i arbeidspraksis ved noen av ASVO sine avdelinger, for eksempel i kantina, bruktbutikken eller transportavdelingen. Etter en periode med intern arbeidstrening får du mulighet for praksis i en ordinær bedrift. Her skriver vi en praksisavtale for en måned, for å se hvordan det funker for deg.

– Blir vi enige om å fortsette, så forlenger vi gjerne i tre måneders perioder. I AFT kan du være i ett år, med mulighet for forlengelse nok ett år etter det. Så det kan bli to år til sammen, forklarer Silvia.

Silvia Skårvik. Foto: ASVO

Målet er først og fremst en fast jobb.

– Men det er avhengig av hvem det er. For noen kan dette handle om en jobbsmak, hva er dette for noe, det å for eksempel være innenfor en barnehages fire vegger. For andre er målet kanskje å bli assistent i nettopp den barnehagen.

Veilederne i AFT jobber med hvert enkelt menneskes individuelle egenskaper slik at de best mulig kan tilrettelegge og tilpasse veien videre.

– Vi har for eksempel flere gode kartleggingsverktøy hvor vi finner ut hvilke interesser deltakeren har, hva som er viktig for den enkelte og personlighet, ikke minst. På den måten kan vi i andre enden finne riktig jobbmatch. Her har vi tid til den enkelte, sier Trude.

Deltaker kartlegger sine arbeidsinteresser sammen med veileder Trude L. Navelsaker. Foto: ASVO

Alle som begynner på AFT hos ASVO søker seg inn via NAV.

– Alle kommer med en forskjellig historie og bakgrunn. Kanskje de også kommer hit fordi de ønsker å bli utfordret på noe? Kanskje vi må hjelpe dem til å finne andre styrker, andre muligheter? Da skal vi følge dem i den prosessen.

Er det vanskelig å ta farvel noen ganger?

– På gjensyn sier vi. Kom innom for en kopp kaffe. Men ja, det kan være litt trist av og til. Kanskje man har fulgt noen over lang tid, selvfølgelig. Vi kommer tett på.

Vil du vite mer? Ta kontakt med AFT-avdelingen her.

AFT har plass til 20 deltakere og i dag er 13 av dem i ekstern praksis.

Slik jobber ASVO:

For jobbsøker:

  • Vi kartlegger
    • Bakgrunn, kompetanse, ønsker og interesser
  • Vi gir karriereveiledning
    • Informasjon om arbeidsmarked, yrker, jobbkrav og utdanning
    • Jobbsøkers kompetanse og arbeidserfaring opp mot arbeidsmarked
  • Vi tilbyr arbeidstrening og opplæring
    • Jobbsøkeren får bistand til å finne riktig arbeidsgiver og tilpassede arbeidsoppgaver

For arbeidsgiver:

  • Arbeidsgiver gis mulighet til å ta et samfunnsansvar
  • Arbeidsgiver gir jobbsøkeren nye muligheter
    • ASVO kartlegger og blir kjent med arbeidsgiver
    • ASVO vurderer med arbeidsgiver aktuelle oppgaver og muligheter for tilrettelegging
  • Arbeidsgiver får tett oppfølging, rådgivning og veiledning underveis
  • Arbeidsgiver får hjelp til rekruttering
    • Jobbmatch – «Rett person til rett jobb»

For Nav:

  • ASVO samarbeider med Nav ved gjennomgang av innkomne søknader for å kvalitetssikre bestillingen ASVO får
  • Alle handlingsplaner for jobbsøker/deltaker sendes Nav, og Nav informeres jevnlig om hva som skjer i hver enkelt sak

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg