Blefjell – en perfekt lekeplass for barn på telttur

Klatring i tre

Med en snøfattig vinter på Østlandet ble Blefjell nok en gang redningen.

Tekst og bilder: Andre Pedersen. Følg ham på instagram her. 

Jeg leser flere steder at det er hardt i løypene, og om et løypemannskap som gjør så godt de kan med den harde snøen. Noen dropper turen til hytta eller fjellet, men andre griper muligheten og går lange trugeturer.

Vi så også en fin mulighet. Knallhard vintersnø betyr at vi kan gå langt utenfor skiløypene på eventyr.

Planlegging gir en god tur

For at en helgetur i telt på fjellet vinterstid skal bli så bra som mulig, er det viktig at man planlegger i god tid, helst sammen med barna. Onsdag før turhelgen hadde vi pakket alt bortsett fra maten. Vi visste hvor vi skulle dra og hvor vi skulle ha camp.

Planen for turen var bestemt av barna, derfor blir første teltcamp rett ved skisporet på myra ved siden av Høgda parkering. Helt ok, fredagens mål er uansett at vi skal kose oss i teltet, ikke gå så langt.

Teltet i mørketFra bilen drar jeg pulken med alt av utstyr og soveposer ned og over skiløypa. Jeg setter opp teltet alene i mørket. Greit å trene på dette uten lys noen ganger.

«Underholdningsposen»

Teltet er oppe og kortspill og Memory blir tatt ut av «underholdningsposen» – en pose hvor vi har samlet diverse småspill og litt godteri. Vi spiller Reise-villkatten og kort i et par timer før vi kjenner at det skal bli godt å krype langt ned i soveposen.

Kortspill i teltet
Nytt for denne turen er av vi har med et par varmeflasker fra apoteket. Jeg har kokt vann og fyller begge posene. I den temperaturen som er ute nå, -2 så holder disse god varme i 3-4 timer nede i soveposen. Barna sovner med en gang. Jeg går ut av teltet, og ser litt på stjernehimmelen, før jeg også kryper ned i soveposen.

Tidlig lørdag morgen våkner vi av lyden av en drone som flyr over oss og rundt teltet. Det er helt greit – vi er jo i nærheten av parkeringsplassen og kan ikke forvente å være alene her.

Ut på skitur

Vi går nordover

Jeg lager litt nistemat og pakker sammen campen. Akkurat dette går raskere enn vanlig fordi vi legger alle 3 soveposene samt de oppblåsbare dununderlagene inn i en fjellpulken sleeper. Fjellpulken Sleeper er en «bag» hvor du har liggeunderlag og sovepose inni. En glidelås går rundt og langs begge sider, og man kan frakte soveposer og liggeunderlag åpnet og rullet ut, i stedet for at de ligger pakket ned i trekket sitt.

Pulken pakket og vi går av gårde nordover i flotte løyper. Jeg har akkurat snakket med Bjarne Buen som har frest og kjørt spor inn til Strutåsen og tilbake. Perfekt.

Vi går et stykke nordover. Målet vårt er å ligge i et område vi har sett oss ut på kartet, hvor vi har utsikt mot store Ble, et vann og godt med brensel.

Perfekt teltplass

Når vi kommer frem, blir ungene enige om hvor teltet skal stå. Perfekt plass, helt flatt!

Når det er så hardt som det er nå, og så lite snø er det ingen poeng i å grave ned teltet.

En eventuelt kuldegrop kan man spa ut litt etter som snøen smelter i forteltet, men på denne turen lot jeg bare snøen smelte og bli litt «pulver» der jeg sitter på huk.

Andre Pedersen i forteltetDet norske flagget plantes, og sammen med Robin får vi opp teltet. Emma er alltid den som har ansvaret for å innrede teltet, så hun tar med Fjellpulken Sleeperen inn og pakker ut alle liggeunderlagene. Sovepose bør ikke legges ut før man skal bruke den.

Ekspedisjon

Når teltet er oppe har vi en fast rutine på at vi går for å samle inn ved. Robin og jeg går litt ned i skogen og finner mye tørrkvist og greiner fra trær som ikke har tålt vinden og snøen. Tykke greiner er knekt tvers av ved rota.

Plutselig kommer Emma mot meg, med Fjellpulken-selen rundt kroppen, strikker og tau festet i siden.
– Hvor skal du?, spør jeg.
– Jeg skal på ekspedisjon, svarer hun.
– Ok, lykke til da!, svarer jeg.

Rappellering

Om jeg skal komme med ETT tips til hva som er viktig og ta med til barna på tur, så er det et langt godt tau. Da kan de lage huske, de kan klatre, de kan lage slynge og de kan rappellere.

Dette skulle Emma, og da er hun underholdt i noen timer. Robin hjelper til med å samle ved, før han klatrer opp i flere tretopper, står på ski eller setter seg og leser.

På denne turen var det veldig hardt i terrenget, så ungene tråkket ikke gjennom snøen som jo er vanlig på vinteren, derfor brukte de ikke gamasjer, men ellers på vinterturer så anbefaler jeg at barna har med gamasjer som sørger for at de ikke får snø i støvlene, da slipper du mange problemer!

Pass også på at jakken er over vottene, halsen er dekket og at jakken helst går litt ned over rumpa.

Tid for grillings

Når alt på stell i leiren, med orden i teltet og kjøkkenet i forteltet er det tid for grillings.

Vi har med pinnebrøddeig, noe som alltid er en suksess! Det spikkes et par pølsepinner og vi surrer deig ytterst på pinnen. Denne helgen er det ikke spesielt kaldt. Så lenge man unngår å fryse blir turen så mye bedre, men det er uansett veldig godt å sitte rundt bålet.

Stemning rundt båletVi har hatt med mange barn på tur, og det er noe som skjer med barna også når de sitter rundt bålet, en ting er at de liker å pirke nedi glørene og grille, men de kan også sitte helt stille å se på bålet, som om de ser på tv. Akkurat som oss voksne kan sitte og stirre ned i bålet. Samtalene rundt bålet dreier seg ofte om dyrene ute i naturen eller om ulike land på Jorda, avstander og andre ting som gjør at vi må undre og tenke litt.

Emma og jeg går en tur ned på isen og jeg angrer med en gang på to ting: Hvorfor tok vi ikke med skøyter, og hvorfor tok vi ikke med isbor? Vi står der ute på isen i vinden og ser på når solen går ned. Stjernene begynner å dukke opp på himmelen og vi finner de faste stjernetegnene; Karlsvogna, Lillebjørn, Orions belte og Nordstjernen.

På isenEtter en lang dag med lek og moro gjør vi oss klare for natten. Jeg koker vann og fyller varmeflaskene, dette var en vinner. Og vi bruker skikkelige varmeflasker, ikke drikkeflasker. Nedi soveposen må vi ha noe som tåler kokende vann og som har en trygg skrukork.

Kos på tur

Kvelden kommer, vi har spilt litt Memory og kort og jeg vil lese litt. Jeg finner frem godteri og iPad! Ja, denne gangen har vi med en iPad, med film. Barna legger seg til rette foran skjermen og ser på film. Jeg leser bok og knasker potetgull. Dette er å kose seg på tur!

Natta kommer og ungene sover, jeg kjenner det er varmt i vinterposen, så jeg sovner med glidelåsen åpen, og da skjer det som alltid skjer, jeg våkner på natta en gang og er kald. Igjen med glidelåsen og varmen kommer raskt. Det blåser ganske mye ute, men det er ikke så kaldt inni teltet. Jeg åpner lukene i begge ender av teltet for å minske sjansen for kondens.

Søndag morgen

Søndag morgen, morgenfuglen Emma går først ut, hun må tisse. Jeg gir henne kamera så hun kan ta litt bilder. Hun raser rundt der ute i longs og ullskjorte, «det er så fint pappa» klokken er 08:30 så det er på høy tid å komme seg ut, men jeg ligger litt til. Robin sover.

Jeg kjenner på teltduken og det er is på innsiden, et lite lag. Dette skraper jeg bort med en vanlig isskrape, så holder jeg steikepanna under så jeg samler all snøen. Det skal bli fint vær i dag, og da må all is vekk, så alt ikke blir vått. Jeg skraper duken på utsiden også.

Når solstrålene treffer ansiktet når man står på fjellet sånn – det er utrolig deilig. Da kjenner jeg glede i kroppen. Frokosten gjør jeg klar ute. Jeg steker pølser og ordner brødskiver, Emma kler på seg og drar på ekspedisjon igjen. Jeg drar alt i forteltet ut foran teltet, det gjør ting litt enklere. Så får også pulkbaggen og poser tørket i sola når den kommer for fullt.

Andre Pedersen utenfor teltet

Verdens beste tursofa

Jeg drar Sleeperen ut, med soveposer og liggeunderlag inni, så retter jeg opp ryggen og legger reinsdyrskinnet oppå, verdens beste tursofa! Kaffe i koppen og en sjokoladebit, myse opp mot sola.

Det kommer mange hyggelige folk innom for å slå av en prat, spørre litt om utstyr og hva vi gjør for at vi ikke skal fryse om nettene.  Veldig hyggelig når folk kommer innom å viser interesse for villmarkstur med barn.

Vi blir sittende litt utover dagen før vi kaster oss rundt å pakker sammen, opp på pulken.

Brøytepinnene som er brukt som teltplugger legges nederst, så pulkbaggen med klær og utstyrskassa, oppå der den røde Fjellpulken sleeperen full av soveposer og liggeunderlag. Alt stroppes fast til pulken, flagget vaier i vinden og vi er klare for å gå tilbake mot bilen.

Nå er det DIN tur

Telttur med barn er fint når temperaturen ligger mellom -1 og -10. Plussgrader kan fort føre til at mye utstyr og klær blir vått.

Så var det forberedelsene da, gjør dette i god tid, finn et fint område sånn at man slår seg til ro med hvor man skal, da er det lettere å pakke resten. Øks og sag er viktig om du skal ligge i et område hvor du kan finne ved til bålet.

Håper å se flere telt i fjellet i vinter! Nå er det DIN tur til å ta med familien ut på tur.

God tur! Og vil du se flere bilder og turforslag fra våre turer kan du følge oss på instagram: @fjellmann77. Og bare spør om det er noe du lurer på!

3600.no

Se alle innlegg