Bilen min: Bjørn Thomas Høen med hans Mercedes Benz 600 Pullmann

For noen av oss, er bilen vår så mye mer enn kun et fremkostmiddel.

Vi har tatt en prat med personer som har et helt spesielt forhold til bilen sin.

Bjørn Thomas med hans Mercedes Benz 600 Pullmann Limousine 1970 modell. 

Bjørn Thomas har en lidenskap for gamle biler, og er en ivrig samler av de. Denne er ekstra spesiell for han, blant annet på grunn av sin eierhistorikk. Foto: Siw Torsteinsen.

Hvorfor er denne bilen spesiell for deg?

– Det er jo en bil med en helt spesiell historie det her. Det er en stor og pompøs bil som har vært eid av Sjahen av Iran og prinsesse Farahdiba. Det var den siste prinsen av Persia, og prinsesse Farahdiba brukte visst denne bilen mye da hun bodde i eksil i Paris. Der hun bor fortsatt etter hva jeg har hørt.

– Dette var jo ordentlig superkjendiser i sin tid, og det er jo litt moro å eie en bil som har vært deres tidligere.

– Det er kun produsert 428 stykker av bilen, i tidsperioden fra 1963-1981 og de var ikke i ordinært salg. De ble tildelt av Mercedes, så du ble forespurt om du ville kjøpe den.

– Derfor er det mange kjente personer som har eid en slik, som blant annet: Fidel Castro, Coco Chanel, Elvis Presley, Mao Zedong, Jack Nicholson, Hugh Hefner og Elizabeth Taylor.

– Ja, og deg?

– Ja, jeg har den eneste i Norge, sier han med et smil.

Hvordan startet interessen din for bil?

– Jeg har alltid interessert meg for bil egentlig, men jeg har nok først og fremst interessert meg for fint design mer enn det tekniske.

– Jeg er ikke en som mekker og skrur selv, og jeg bruker ikke bilene mine så mye som jeg kanskje kunne ønske. Det har jeg for liten tid til.

– Det er samlerinteressen min som er fremst her, for mange av de er jo gode investeringer rett og slett.

Får bilen mye oppmerksomhet?

– Ja, den synes jo godt når jeg er ute og kjører med den, selv om det ikke er så ofte.

– Siden den er den eneste av sitt slag i Norge er det jo også endel interesse for den i Mercedesmiljøet blant annet.

– Det hender at folk spør om å komme og få se på den, og enda flere som lurer på om, eller når jeg skal selge den. Men denne selger jeg ikke altså bedyrer han.

Bilen er i original stand med syv seter totalt. Det er flott velourinteriør, og tredetaljer i bilen. Foto: Siw Torsteinsen.

Var det kjærlighet ved første blikk?

– Ja, altså det var en bil jeg visste godt om, og hadde lest mye om. Bilen kjøpte jeg via et dødsbo i Oslo fra sønnen til en mann jeg hadde vært i kontakt med tidligere. Han skulle aldri selge bilen sa han da, og det stemte jo for det var via et dødsbo og en annonse på Finn.no jeg til slutt kom over den.

– Før det hadde bilen da, etter prinsesse Farahdibas tid med den, vært hos en eier i Sverige i noen år.

Bilen har selvsagt et eget lite kjøleskap. Skal det være et glass champagne? En kan jo bare undre hvilke drinker og samtaler det har vært i baksetet på denne bilen. Foto: Siw Torsteinsen.

Hvem får sitte på?

– Alle som spør! Men det er veldig sjelden jeg er ute og kjører med akkurat denne bilen.

Hvor gikk den fineste turen med denne bilen?

– Den gikk sammen med de to guttene våre da de var små til Mercedesløpet i Langesund. Det er et årlig event for Mercedesklubben i Langesund. Det var stas.

Da fikk den vel litt oppmerksomhet?

– Ja, da fikk den mye oppmerksomhet fra mange aktive i klubben der. Og det var jo morsomt avslutter han.

Det er ingen vanlig størrelse på denne bilen, med sine seks meter og tre tonn i vekt. Bjørn Thomas lufter den ofte i forbindelse med omvisning i lokalene sine på Sandsværveien. Foto: Siw Torsteinsen.

3600.no

Se alle innlegg