Bli med da barn i Kongsberg feiret Lucia

Luciadagen har blitt en stolt tradisjon for store og små i bergstaden ved Lågen.

– Jeg har verdens beste jobb, uttaler Monica Laursen (29), avdelingsleder på Leik, Fus Barnehage på Gamlegrendåsen stolt i det hun blir møtt av to små og ivrige jenter i hvite kjoler som løper bort for å klemme henne.

Sammen med Stine Bakka Odell (30) skal de feire Lucia med de 6 barna som har møtt opp grytidlig i den koselige barnehagen på Åsen for å gå i Luciatog og spise lussekatter med vennene sine og et par foreldre.

Lussekattene var de alle med på å lage dagen før og avdelingen er pyntet med levende lys, duker, julestjerner og boller med rosiner i. Alt for å gjøre det til en koselig start på denne helt spesielle dagen.

– For meg så har det blitt en viktig tradisjon, forteller Stine med et spent barn rundt benet.

Barna hopper ivrig rundt med hvert sitt lys og kan nesten ikke vente. Stemningen er til å ta og føle på og rundt sitter stolte foreldre og smiler med en varm kopp kaffe i hånden.

Plutselig starter toget. Ledsaget av Emma (5) som Lucia, følger Stine, Ida (1,5), Mie (snart 2), Chrisander (2), Jacob (2), Håkon (2) og Sofie (3) bak og sammen vandrer de forsiktig rundt i avdelingen og synger høytidelig og stolt.

Deretter er det tid for hjemmelagde lussekatter. Da senker både lydnivået og pulsen seg og det blir ro og fred rundt bordet og resten av dagen kan starte.

Saken fortsetter under bildet og nederst ser du flere bilder fra feiringen.

Det var helt tydelig at lussekattene i Leik, Fus Barnehage smakte godt. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Det var helt tydelig at lussekattene i Leik, Fus Barnehage smakte godt. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Lys i mørket. 

På ettermiddagen gikk besøket til Kampestadlia Barnehage. Der skulle tidligere Vibehaugen barnehage for aller første gang feire sin tradisjonelle Lys i Mørket-fest i et splitter nytt bygg litt lenger oppi lia.

 Nå på den aller mørkeste tiden, feirer vi lyset og en vakker historie og stemningen det skaper, forklarer daglig leder Kari Løken.

– Ikke minst handler det også om denne sangen alle har et forhold til og at ungene får oppleve det høytidelige rundt det hele, at det gjøres noe spesielt. Så får vi ta alt det andre med hopp og sprett og tjo og hei etterpå, legger hun til.

Kampestadlia huser totalt 39 barn pluss de ansatte på en normal dag og når de mange barna får lov til å ta med seg både søsken, foresatte og eventuelt en mormor, tante eller bestefar, kan du tenkte deg det blir mye å holde styr på.

Men i andre etasjen der de største barna holder til, var det både plass til besøk, pølser og saft til alle. Til og med en av fedrene i barnehagen, Per Rino, akkompagnerte det hele med trekkspill og smil sammen med sønnen, Matteus på ukulele.

Etter at alle hadde kost seg med mat, ble lyset senket og stemningen ganske så magisk. Inn kom de aller største barna kledd i hvitt, stjernehatter og glitter, med hver sin lyslanterne i hånden og gikk stolte forbi de mange fremmøtte. Endelig fremme på scenen, tonet det hele over i allsang hvor alle fikk være med på å synge den vakre sangen om Lucia.

barn1
Spente barn på scenen i Kampestadlia. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Etter en runde med flere koselige og tradisjonelle julesanger, var det tid for lussekatter i Kampestadlia også og de største barna fikk løpe rundt og dele ut bollene alle barna i barnehagen hadde vært med på å lage.

barn3
Spennende for både store og små i Kampestadlia. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
barn5
Tenk å få være Lucia og dele ut lussekatter. Det må være stas det. Foto: Anniken Tangerud
barn4
Stolte stjernegutter og jenter med stort ansvar. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Det hele ble avsluttet utenfor. Der holdt alle hverandre i hendene og gikk i ring rundt en fakkel mens de sang både «Jeg gikk meg over sjø og land» og «O, jul med din glede», skrevet av Gustava Kielland fra Kongsberg.

– Jeg syntes det er litt ekstra artig at ungene hos oss lærer den og at vi holder den levende ved å bruke den, avslutter Kari Løken.

Sant skal sies. Dette gav nok spennende inntrykk og tradisjoner for barna. Inntrykk og tradisjoner det er verdt å ta vare på.

barn7
Utenfor ble det dans og høystemt sang. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
barn2
Hjemmelagde lussekatter smaker ordentlig godt. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
bis_6424
Når mørket senker seg, tar Lucia med seg lys og glede og på Leik, Fus Barnehage vet de å ta vare på tradisjonene. Foto: Anniken Tangerud
p1000357
Med julestjernen i vinduet, tente lys og lussekatter, startet dagen på Leik, Fus. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg