Noe lignende er det få i Norge som kan vise til.

I Kongsberg har de gått nye veier for å gi de unge en så realistisk tilnærming som mulig mellom utdanning og det praktiske liv.

– Det hele startet med en inspirasjon i Lego Mindstorms, innleder Heidi Hesselberg Løken,  Kultur og velferdssjef i Kongsberg Kommune, ivrig til 3600.no.

– Her så man hvordan man kunne samarbeide med industrien og samtidig dyrke frem ingeniørspirer på en inspirerende måte.

Ideen var tredelt.

Engasjert kultursjef. Heidi Hesselberg Løken. Foto: Anniken Tangerud

Ved å igangsette Vitensenteret Devoteket kunne man modernisere biblioteket ved å ha et «verksted» blant litteratur og teknisk vitenskap.

– Samtidig klaffet dette med tankegangen om å modernisere barne- og ungdomsarenaene gjennom en gratis ungdomsklubb basert på teknologi og entreprenørskap, forteller Heidi.

Til slutt ville et vitensenter utvide kulturskolens tilbud ytterligere gjennom muligheten til å lage animasjonsfilmer, lære om 3D-programmering og lignende.

– På denne måten kunne vi fange barn og ungdom som satt hjemme og savnet en mulighet til å lære mer om sin lidenskap for teknologi, forklarer hun.

Kjempestolte 

Kongsberg Vitensenter – devoteket [som står for «devoted to technology», red.anm.], ble åpnet i 2003 i et samarbeid mellom næringslivet og Kongsberg Kommune og har vært en suksess siden.

Stolt. Kari-Ann Hellingsrud leder Ungdomskontoret i Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud

– Få i Norge har fått til noe slikt som dette, men vi har klart det i Kongsberg, sier Kari-Ann Hellingsrud, seksjonsleder for Ungdomskontoret i Kongsberg, og smiler.

– Her får ungdom tid og mulighet til å styrke arbeidet med sosialt entreprenørskap og det er både gøy og lærerikt, så vi er kjempestolte!

Det å dyrke frem ingeniørspirer for å sikre fremtidens arbeidsplasser, er tydeligvis en hit.

Selv midt i fellesferien, i sommermåneden juli, 2017, hadde senteret hele 2014 besøkende.

Hovedmålet er å gi barn og unge en positiv erfaring og mestring med teknologi, som motiverer til videre utforsking og utdanning. 

Tilbudet er gratis – for alle – og samtidig brukes senteret hyppig av både barnehager, grunnskoler og videregående skoler i Kongsbergregionen som et læringssenter for teknikk, energi, 3D-design og animasjon.

Senteret har oppe alle hverdager og kvelder, bortsett fra søndagene.

Her får ungdom tid og mulighet til å styrke arbeidet med sosialt entreprenørskap og det er både gøy og lærerikt

Drømmejobben

En av de som du vil møte på Vitensenteret er Vanja Halvorsen fra Kongsberg Gruppen.
Engasjert. Vanja Halvorsen jobber nå i Kongsberg Gruppen og 40% av tiden sin tilbringer hun på Vitensenteret. Foto: Anniken Tangerud

Kongsberg Gruppen har i lang tid investert mye i det å satse på at unge skal lære seg realfag og bidrar i dag til Vitensenteret blant annet gjennom en 40% stilling som Vanja nå besitter.

– På mange måter kan du si jeg har fått drømmejobben, smiler Vanja begeistret.

Vanja tok sin utdannelse her på Kongsberg og ble i våren 2017 ferdig utdannet som ingeniør i kybernitikk og mekatronikk, (på folkemunne elektroingeniør).

Under studietiden ble Vanja kjent med Kongsberg Gruppen gjennom sommerprosjekter og dette førte til videre ansettelse.

 

I Kongsberg Gruppen jobber hun på Innovasjonssenteret, og dette er en god kombinasjon sammen med Vitensenteret.

Vanja røper at hun i sin tid vurderte å bli lærer, så det å lære bort teknologi, fremme innovativ tenkning og gi rom for utvikling og nyskaping er på mange måter drømmejobben hennes.

– Det beste med jobben min er at jeg får gjøre så mye forskjellig og alt er like spennende. På Vitensenteret møter du så mange unge som kommer med så morsomme og kreative ideer, og jeg får muligheten til å hjelpe dem realisere dem, forklarer hun.

Temadager

Til høsten vil Vitensenteret også starte opp igjen de populære temadagene hvor elever fra hele Kongsberg får delta i små prosjekter underveis.

På den måten tilbys elevene en alternativ læringsarena hvor de får en opplevelse av hvordan teknologi bidrar i utviklingen av samfunnet.

Vitensenteret blir med andre ord et unikt møtested mellom skole og næringsliv, teknologi og praksis.

– Kongsberg Gruppen satser veldig på å få ungdom til å bli interessert i teknologi og Vitensenteret er i så måte et ideelt sted å begynne. Her kan du låne utstyr, fra 3D-printere til laserkuttere, og få den tekniske bistanden du trenger til å realisere prosjektet ditt.

– Kanskje man kan inspirere noen til å drive mer med teknologi og realfag, avslutter hun ivrig.

Vitensenteret Devoteket finner du i 4. etasje til Krona.

Om du vil vite mer: besøker du nettsidene deres ved å klikke her. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg