Avslørte over 200 år gammel graffiti

Kirketjener Bjørn Idar Sommer. Foto: Bjørn Isaksen

Da et bederom i Kongsberg kirke nylig ble fjernet, dukket det opp minner som er over 200 år gamle.

Litt oppe i tårnfoten i Kongsberg kirke, ble det (antakelig) tidlig på 1970-tallet bygget et bederom. Heldigvis ble dette rommet bygget som et rom i rommet, og dermed ble viktige kulturminner tatt vare på. Nå er de framme i lyset igjen.

– Rommet har egentlig ikke vært brukt til noe de siste åra, og da vi vurderte å få lagt inn strøm, kom kravene om ekstra brannsikring og sprinkling. Vi fant ut at det var bedre å fjerne rommet, som antakelig ble satt opp en gang på 1970-tallet, forteller Bjørn Idar Sommer, kirketjener i Kongsberg kirke.

Da dukket gamle synder fram igjen – graffiti som er over 200 år gammel. Den eldste vi fant var fra 1816, bare 55 år etter at kirken sto ferdig – den nyeste er fra 1947.

Se også: Bilder: Graffiti i kirken

Det er tusenvis av gamle signaturer i Kongsberg kirke, ingen vet hvor mange. Overalt hvor man kikker dukker det opp gammel graffiti. Det hadde vært å stas å finne noen fra byggeperioden, kanskje tilbake på 1750-tallet. Men da må vi gå grundigere til verks.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg