Autonom servering under jazzen

Celina Stokes og Truls Liang fra Kongsberg Jazzfestival gleder seg til avdukingen. Foto: Anniken Tangerud

Kongsberg Jazzfestival går nye veier.

Du har kanskje hørt om selvkjørende busser og postbiler? Under årets jazzfestival skal de teste ut en helt ny autonom barløsning.

– I en tid hvor alt handler om autonomi og hvordan vi best kan effektivisere jobben vår ved hjelp av roboter, må også jazzfestivalen vise sin besøkelsestid, forteller Truls Liang, prosjektleder i Kongsberg Jazzfestival.

De vil derfor nå teste ut et helt nytt, førerløst elektrisk kjøretøy, som selger drikke inne på festivalområdene.

– De fleste har erfart at køene foran enkelte drikkeutsalg til tider kan bli lang. Derfor satser vi nå på mer mobile løsninger som kan kjøre mellom folkemengdene og til gjestene der de faktisk er, forklarer Truls stolt.

«Barboto»

Teknologien ble demonstrert for aller første gang under fjorårets autonome teknologikonferanse, Northeast by Westsouth (NEWS).

Slik ser prototypen ut. Den endelige versjonen vil avsløres på Kirketorget i dag kl. 12. Pressebilde

– Alt du trenger å gjøre for å kjøpe deg noe, er å ha lastet ned en app på forhånd, bestille deg det du ønsker fra menyen, og så finner roboten deg ved hjelp av mobilens gps-signaler.

– Betalingen skjer trådløst når roboten er fremme, og vips så serverer den deg drikken din i miljøvennlige engangsglass.

Kjøretøyet, som har fått navnet «Barboto», fungerer samtidig som en gatefeier.

– Dette er vinn-vinn over hele linja, sier Truls entusiastisk.

– Ikke bare løser den køproblemene, men den er miljøvennlig og soper opp sneiper og rusk og rask i samme slengen. Og akkurat som en robotstøvsuger, kjører den tilbake til ladestasjonen når den begynner å bli tom for strøm, forklarer han.

– Det samme gjør den selvfølgelig også når den går tom for drikke og utstyr. Da tar den bare turen innom baren og fyller seg selv.

Utfordringen rundt skjenkereglene løser de ved å ha en fast funksjonær som følger roboten hvor enn den går.

– Vi søker derfor nå frivillige som vil ta på seg den oppgaven. Har du erfaring fra å å jobbe i bar er det bare et pluss, forteller Truls og ber interesserte sende han en mail.

– Etter hvert vil også dette bli overflødig da de som leverer roboten ser på ulike teknologiske løsninger for ansiktsgjenkjenning. Teknologien har fått døpenavnet Biometric Engine Data Radar, kan Truls dele.

Offisiell avduking

Liang innrømmer at jazzfestivalen lenge har sett på ulike løsninger for å lette køutfordringene, men han har sterk tro på at Barboto blir en hit blant årets gjester.

– Vi kommer derfor til å ha en offisiell avduking og demontrasjon av kjøretøyet her på Kirketorget i dag kl. 12. Den som vil komme å se Roboto med egne øyne, har bare å ta turen innom. Vi gleder oss enormt til å vise den frem!

Truls kan avsløre at de allerede nå også har begynt å se etter enda en autonom løsning til sommerens festival: mobile toalett.

– Hittil har prosjektet fått kallenavnet: snabelvogna, men jeg ser for meg at vi nok kommer til å klinke til med et enda mer fengende navn da løsningen er funnet, avslutter han.

Edit: 3. april. Dette var altså en aprilsnarr. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg