Sammen med over 150 elever fra totalt fem videregående skoler deltok Herman Neggen og Andrea Verona Lilleås på åpen dag på Arsenalet. ─ Det var veldig lærerikt å se alle mulighetene man har som fagarbeider, forteller Herman.

Se stort bildegalleri nederst i saken.

Ønsker seg en fremtid i industrien
Både Herman og Andrea går VG1 Teknikk og industriell produksjon ved Buskerud videregående skole. Begge ser for seg en fremtid innenfor industrien, Herman vil bli produksjonsteknikker og Andrea vil bli sveiser.

─ Det er veldig lærerikt å se alle de forskjellige mulighetene man har som fagarbeider innenfor industrien. Alle yrkene og de mange yrkesveiene som finnes. KDA tror jeg hadde blitt en perfekt arbeidsplass for meg, derfor håper jeg på lærlingeplass hos K-tech neste høst, forteller Herman.

─ Omvisningen vi fikk på her på Arsenalet var veldig interessant og lærerik. Selv om jeg som sveiser nok kommer til å arbeide mest med metaller. Likevel er det veldig interessant å lære om hvordan man lager flydeler i kompositt og hvorfor komposittmaterialer er så sterkt, forteller Andrea.

Joint Strike Missile (JSM) fullskalamodell. Foto: Thomas Hegna / Akari reklamebyrå

Rundtur i  produksjonslokalene
Elever fra Kongsberg, Buskerud, Åssiden, Thor Heyerdahl og Ferder videregående skoler fikk forrige uke en omvisning de sent kommer til å glemme. Hos Kongsberg Defence & Aerospace sin produksjonsbedrift, divisjon Aerostructures, fikk elevene omvisning der de fikk se hvilke yrkesveier og muligheter som finnes i industrien på Kongsberg.

─ Elevene får et innblikk i hvilke produkter og tjenester vi leverer. Blant annet deler til det nye jagerflyet F-35, Joint Strike Missile, NASAMS og en innføring i dette med bruk av kompositt som materiale, forteller sjef for divisjonen Aerostructures, Terje Bråthen.

Se tidligere video: «komposittutdanning i Kongsberg»

Spår vekst innen komposittfaget
For få tiår siden brukte man stål og ulike metallegeringer for å produsere deler til blant annet fly og romfartsindustrien. Med ny teknologi innenfor komposittmaterialer kan man i dag produsere langt sterkere og lettere deler av kompositt i stedet for metall. På Arsenalet har man som mål at arbeidsstokken til enhver tid skal bestå av mellom 5-10% lærlinger og de er stadig på jakt etter nye og flere dyktige hoder.

─ Å velge yrkesfag er et valg du skal være stolt av. Mange tenker kanskje på tømrer, helsefagarbeider eller kokk som tradisjonelle yrkesfag, men det er også viktig å huske på at mange fagarbeidere jobber innenfor høyteknologibedriftene vi har på Kongsberg. Komposittfaget er i så måte veldig et veldig fremtidsrettet og spennende fagområde i utvikling, mener Bråthen.

Sjef for Aerostructures på Arsenalet Terje Bråthen informerte elevene om mulighetene man har som fagarbeider. Foto: Thomas Hegna / Akari reklamebyrå

Ble vist rundt av sine egne
Det var lærlingebedriften K-tech som stod for rundturen elevene fikk ved Arsenalet. K-tech er Kongsberg-industriens egen lærlingebedrift og er eid av de tre store teknologibedriftene Kongsberg Defence & Aerospace, GKN Aerospace og Technip FMC.

─ Siden K-tech er eid av teknologibedriftene gir dette oss unike muligheter for å utdanne noen av verdens beste og mest kompetente fagarbeidere. At våre lærlinger blir utplassert og får opplæringen sin hos bedrifter som hevder seg i verdenstoppen innenfor sine fagfelt sikrer industrien god rekruttering, avslutter daglig leder i K-tech Stein Sandvold.

Les mer om lærlingebedriften K-tech og søk lærlingplass her.

Se bildegalleri fra åpen dag på Arsenalet. Trykk for fullskjerm.

3600.no

Se alle innlegg