Klarer Kongsberg Grand National på Heistadmoen å bli årets arrangør igjen?

22. september arrangerer NMK Kongsberg enduroløpet Kongsberg Grand National for niende gang på Heistadmoen!

Dette er Norges største enduroløp og i fjor hadde ikke bare NMK Kongsberg ny deltakerrekord – de ble kåret til «Årets arrangør i Enduro».

Startskuddet for eliteklassen i fjor. Foto: Livredd.info

– Det var stor stas og i år er vi vei mot nok en ny deltakerrekord, smiler Ruth Helene Ramberg (28).

Ruth er en av klubbens mange ildsjeler som står på dag og natt for å gjøre løpet til den happeningen det er i motosportens verden.

– Vi har en rask, «enkel» og populær løype. Den er veldig rekrutteringsvennlig og vi inviterer alt og alle innen sporten i Norge. I tillegg er vi flinke til å være på sosiale medier, forklarer Ruth ivrig – og legger til at det er «et eneste mas fra» henne flere måneder før løpsdagen.

– Vi får rett og slett alt og alle til å være med og jeg mener at dette løpet er et utrolig viktig arrangement også for rekrutteringen til sporten. I år har vi også valgt å fjerne påmeldingsavgiften for de yngste.

Ruth regner med at de nok er en 30-40 frivillige totalt som er med på å arrangere og legge til rette for konkurransen. Anders Hørtvedt, en primus motor for sporten i mange år, står for eksempel bak programmet som deles ut – med lokale sponsorer og det hele.

– Løypesjefen Tom Arne Wollesund bor jo nesten utti skauen der måneden før løpet. Du blir ganske stolt når du ser hvor mye tid og innsats folk legger ned i dette – og de gjør det av en grunn.

– Vi har også ett meget godt samarbeid med HV03 (Heimevernet) og Kongsberg Kommune. Uten dette samarbeidet hadde vi ikke kunnet arrangere løpet på Heistadmoen i det hele tatt, forklarer hun takknemlig.

Saken fortsetter under bildene. 
Gøy med sykkel. Øystein Kjørstad og datteren Lilly. Foto: Privat
Nils Halvard Nedberg. Foto: Livredd.info.

Inkluderende miljø

Ruth Helene Ramberg in action. Foto: Livredd.info

Kongsberg Grand National har klasser fra fem år og oppover – og de ulike løypene er tilpasset alder og erfaring. Hovedløpet går klokka 14 og da skal Ruth selv kjøre – sammen med kanskje 100 andre motofrelste i eliteklassen.

– Hovedløypa tar vel en to til to og en halv time, så du må kjenne sykkelen, pushe grenser og være godt trent for å holde ut.

For det er tydelig at vi snakker med noen som virkelig elsker idretten sin. Ruth simpelthen gløder da det er snakk om motor – og sykler – samtidig.

– Jeg hadde alltid lyst til å kjøre motorsykkel da jeg vokste opp, men vi hadde ikke råd. Det ble snowboard og freestyle for meg. For det måtte være noe med adrenalin.

Vendepunktet kom da hun var 20 år gammel.

– Jeg traff Tom Eirik Hardangen under et forkurs i ingeniør på Hibu og en dag tok han meg med opp til Lampeland for å prøve Enduroløypa der. Det tok ikke lang tid før jeg hadde skrapt sammen et forbrukslån og kjøpt meg en egen sykkel, ler Ruth – og nevner nøyaktig sykkelmerke og kubikk.

Det er nå åtte år siden og da vi spør henne hva hun synes er det beste med motosport, smiler hun bredt.

– Jeg veit ikke helt. Frihetsfølelsen. Farten. Spenningen. Det er utfordrende. Denne idretten har alt. I tillegg er det et sterkt samhold og et inkluderende miljø.

Lørdag kan du altså se henne i løypa ute på Heistadmoen.

– Det er gratis inngang. Vi har hjemmelagd vaffelrøre og kiosk. Så det er ingen grunn til å sitte hjemme den dagen, avslutter hun.

Se en video fra løpet i 2016 her:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg