Arrangerer mynttreff for tredje år på rad

Foto: Privat

Synnøve Kjær har et helt spesielt forhold til mynter.

For å fortelle historien om hvordan Synnøve Kjær startet å samle på mynter, skal vi tilbake til Steglet på 1970-tallet.

– Jeg startet med å samle mynter i 1980. Da jeg hadde stjålet mange en-kroner av faren min i mange år uten å forstå at han samlet på mynter. Jeg elsket nemlig å spille flipperspill på Andersen Kafé på Steglet, innrømmer Synnøve.

Innrømmelsen kom da hun flyttet til Russland i 1980.

– På flyplassen innrømmet jeg det fordi jeg visste at jeg ikke fikk kjeft. Så grunnen til jeg startet å samle begynte i gamle Sovjet .For jeg ville gjøre godt igjen. Så da jeg kom hjem etter to år hadde jeg med meg masse mynt og noen myntsett, smiler hun.

Etter det var hun hekta, og i disse dager er hun travelt opptatt med den siste innspurten før årets mynttreff i Kongsberg, som arrangerer på Menighetssenteret i Hyttegata den 28. til 30. juni.

– Det som bringer oss myntfolk sammen er nettopp historie. Hit kommer folk mellom 15 og 90 år. Man må nesten oppleve det! smiler hun.

– Tanken bak det hele er at mynt inneholder så mye historie og at dette skal være et treff for samlere men også for neste generasjon, slik at ikke alt blir borte med oss, forklarer hun.

Arrangementet i Kongsberg ligger lavt i pris, både for utstillere og besøkende.

– Vi tar kun femti kroner i inngangspenger. Det er gratis auksjon og ingen salær om noen ønsker å selge mynt. Det er også gratis å få vurdert samlingen sin, forteller hun.

Synnøve jobber hardt i kulissene for å få det hele til å vokse videre.

– For å få til det har vi samarbeidspartnere som Gyldenløve hotell, som bidrar med rabatterte rom, Kongsberg Kirke, som bidrar med omvisninger, og Mynta som har bidratt med foredrag.

– Men vet at det kunne blitt så mye større om jeg hadde hatt noen innenfor kultur eller lignende som jeg kunne samarbeidet med på permanent grunnlag, smiler hun.

Til mynttreffet kommer eksperter fra hele landet, og de samme velger å komme hvert år.

– Jeg forsøker å tilrettelegge for at de som kommer skal få en flott opplevelse i byen vår, avslutter hun.

 

 

3600.no

Se alle innlegg