Arkitektur og bygninger: Mikkelsengården

90 år skiller disse to bildene.

Kongsberg har utrolig mange spennende bygninger og gårdsrom som har preget byens arkitektur og landskap.

I en artikkelserie fremover nå vil vi ta for oss flere av disse og presentere de slik de var og er den dag i dag.

Serien er basert på boken Byen Vår. Om stilarter og gammel arkitektur i Kongsberg av Per Sunmann. Gjengitt etter tillatelse av forfatteren.

I dag skal vi se nærmere på en bygning du kanskje har gått forbi utallige ganger i en av byens eldste forretningsgater.

Les også: Vet du hva dette huset ble brukt til?

I Kirkegata 9 ble det etter bybrannen i 1810, reist et flott trehus. Gården ble bygget på eiendommen som inntil da hadde tilhørt H. Hassel.

Huset var et toetasjes laftet tømmerhus med valmet tak og smal, vertikal panel. Gamle bilder viser at gården opprinnelig var upanelt og hadde arker på taket.

Rundt 1924 så bygget slik ut. Faksimile fra Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.
Kirkegata rundt 1904. Foto: Nasjonalbiblioteket
Ukjent år. Foto: Nasjonalbiblioteket

Navnet Mikkelsengården fikk den etter skomaker Richard Mikkelsen (født 12. juni, 1867 på Kongsberg). Han startet et skomakerverksted med forretning i denne gården i 1887.

Mikkelsen var forøvrig kirketjener i en årrekke.

Et annet navn på gården er Samuelsens gård.

I denne gården opprettet forøvrig Inga Sørensen og Anna Rønningen i 1909 sin forretning i dame- og barneklær, og i 1913 fulgte Karl Evju etter med den forretning som siden 1921 het Aasen & Lunde.

Mikkelsengården brant i mai, 1976, og 8 leieboere mistet alt de eide, samtidig som fire forretningsdrivende mistet sine lokaler.

Gården brenner. Faksimile fra Per Sunmanns bok.

På Mikkelsengårdens tomt ble kort tid etter bygget et nytt forretningsbygg. Ligo lå blant annet her før butikken flyttet til Haspa.

Rundt 1982 så det slik ut. Faksimile fra Per Sunmanns bok.

I dag finner du blant annet butikken Kongsberg Bandasje Eftf. og logen på adressen. Gården har skiftet navn til Logegården.

5. februar, 2018. Foto: Anniken Tangerud

 

Kilde: Byen vår : om stilarter og gammel arkitektur i Kongsberg, Per Sunmann, 1982. Buskerud fylke : Kongsberg med distrikter : utgitt i anledning av Kongsbergs 300-aars jubileum 1924.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg