Årets glasspyntsalg under lysekronene

Tove Magnussen, omviser i Kongsberg Kirke og Reidar Aasbø, sogneprest i Kongsberg og Jondalen sogn. Foto: Geir Bakka/Akari

Den andre glasspynten i serien som er inspirert av lysekronene i Kongsberg kirke blir tilgjengelig 5. desember.

Pressemelding

Interessen da den første glasspynten ble lansert i fjor var stor og årets salg vil gå av sabelen under en kulturkveld i Kongsberg kirke.

Les også: Glasspynt inspirert av lysekronene i Kongsberg Kirke. 

Se unike bilder av lysekronene som bli pusset for hånd (alle foto: Geir Bakka):

Glasspynten blir håndlaget hos Nøstetangen Glass i et begrenset og nummerert opplag og er et samarbeid mellom Kirken i Kongsberg og Nøstetangen.

– Den andre glasspynten i serien er en pæreformet pendelokk med midje, vridde rifler og blomsterstempel, sier prosjektleder Ingvild Støa Skrede, og fortsetter.

– Den første glasspynten i serien var i magenta, og på årets glasspynt har vi valgt det grå glasset som ble brukt på Nøstetangen Glassverk på 1700-tallet. Vi har fått mange tilbakemeldinger om å øke opplaget på glasspynten i år og det har vi gjort. Nøstetangen er godt i gang med produksjonen og trolig vil 300 nummererte glasspynt bli lagt ut for åpent salg under kulturkvelden, avslutter hun.

Nært på lysekronene

De 3 lysekronene i Kongsberg kirke er laget ved Nøstetangen Glassverk i Hokksund på 1700-tallet og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden.

– Vi tenner de ved spesielle anledninger sier sogneprest Reidar Aasbø, og fortsetter

– Før nyttår vil de være tent på Allehelgen, 1. søndag i advent, Julaften og Juledag. I tillegg tenner vi lysekronene under åpningskonserten under Glogerfestspillene i januar og på festspillgudstjenesten.

Se noen lekre bilder Bjørn Isaksen tok i år:

Serie med glasspynt

Daniel Erlandsson driver glassblåseriet «Glassøyet» på Nøstetangen Glass i Hokksund sammen med assistent Maja Larsson.

Sammen har de laget glasspynten for kirken i Kongsberg. Erlandsson er fra glassriket Småland i Sverige og spilte glassblåseren fjorårets julekalender «Snøfall» på NRK’s.

Scenene i «Snøfall» der det blåses glass ble filmet i det autentiske glassblåsermiljøet på Nøstetangen.

Årets pendelokk er den andre i en serie med glasspynt basert på lysekronene i kirken.

– Vi har planlagt å produsere en glasspynt årlig i første rekke i 4 år, sier Ingvild Støa Skrede og fortsetter

– Den største lysekronen har cirka 300 zirater, så vi har mye vakkert å velge mellom. Blant annet samarbeider vi med Myntverket om støpeformer i grafitt for å lag glasspynt av Dannebrogordenens stjerne og Elefantordenens elefant.

Slik så fjorårets glasspynt ut. Foto: Bjørn Isaksen

Kulturkveld i kirken

Under kulturkvelden i Kongsberg kirke onsdag 5. desember fra kl. 18:00 vil omviserne i kirken fortelle litt om lysekronene og det vil bli mulig å komme litt nærmere det vakre smykket enn det man kan til vanlig.

Glassblåseren fra Nøstetangen vil være tilstede og vise hvordan glasspynten produseres og det vil bli noen musikalske innslag og enkel servering.

– Kirken i Kongsberg støtter et landsbyutviklingsprosjekt i Laos, som hjelper fattige med drikkevann, skole og utdanning, sier Reidar Aasbø og avslutter:

– Overskuddet fra salget av glasspynten går til dette prosjektet og til lokale tiltak i Kongsberg.

3600.no

Se alle innlegg