Arbeid som varmer

ASVO-Kongsberg AS fyller 30 år i 2018, og det vil de feire gjennom hele året i en serie artikler på 3600.no som lar oss bli kjent med de mange varierte og spennende avdelingene/tiltakene deres, de ansatte og arbeidstakerne.

Les også: Artikler skrevet om ASVO-Kongsberg i media

Leder Petter Nerdrum. Foto: Siw Torsteinsen

Denne måneden har vi kommet til Utegruppa.

På Utegruppa holder de hovedsaklig på med vedproduksjon, hele året gjennom. De kjøper tømmer lokalt, som kappes opp og fylles i små og store sekker.

– Vi deler året i tre deler forteller Petter Nerdrum som er leder for avdelingen. På vinteren har vi produksjon helt frem til påske. Så går våren med til pakking av veden, og alt pakkes for hånd av oss. Så kommer høsten som går med til utkjøring av veden.

– Vi har mest private kunder, i tillegg til Statskog hyttene som vi også har oppsyn med, og sørger for å forsyne de med ved.

Blid gjeng. Bak fra venstre: Gunnar Harangen, Martine Wedvik, Morgan Brokke, Petter Nedrum og Timothy McCoy. Foran fra venstre: Nina Innleggen og Diana Echeverria Halvorsen. Foto: Anniken Tangerud

En meningsfull hverdag

Petter er opprinnelig fra Sande, men bor i Solbergelva sammen med familien. Han er en industrimann som han sier, men, som etter mange år i Trelleborg, gikk litt lei og ønsket å skifte beite.

– Det passer meg veldig godt å jobbe med mennesker, forteller han.

– Det viktigste for meg i jobben min er at folkene her har det bra på jobb, og at de føler mestring og har en meningsfull hverdag. Jeg er her for å hjelpe de, og ikke omvendt.

De har allerede pakket paller på paller med ved.. og allerede nå begynner bestillingene å rulle inn. Foto: Anniken Tangerud

At brukerne trives på jobb får de mange tilbakemeldinger på.

– Det er mange her som istedenfor å glede seg til helga, gleder seg til mandag og en ny jobbdag, forteller han.

På ASVO er det både deltakere som er i arbeidstrening og på vei tilbake i arbeidslivet, i tillegg til de som har sin faste jobb på ASVO-Kongsberg.

– Det å ha noe å gå til, og å føle at samfunnet trenger en er en god følelse som mange av våre arbeidstakere gir tilbakemelding på. Her bygger de nettverk og skaper sosiale relasjoner, forteller han videre.

– Mange av våre arbeidstakere fortsetter selv utover pensjonisttiden, og det er jo det beste komplimentet en arbeidsplass kan få.

Hengeren er full og nå skal det pakkes. Foto: Anniken Tangerud
Her fylles vedsekkene til randen. Foto: Anniken Tangerud

Nina Innleggen (37) og Diana Echeverria Halvorsen (21) er to av de som kan skrive under på at Utegruppa er et trivelig sted å jobbe.

– Det er den beste arbeidsplassen jeg har vært på. Her er det veldig sosialt og vi i gruppa gjør mange ting sammen også på fritiden. Det er en veldig fin arbeidsplass, forteller Nina som har vært fast ansatt i åtte år.

– Da jeg begynte her i mars ble jeg tatt i mot på en veldig bra måte. Jeg følte at jeg var velkommen umiddelbart. Her er det et positivt miljø og vi er vennlige mot hverandre, istemmer Diana som er på avdelingen gjennom AFT-tiltaket.

– Her er vi flinke til å lytte og har tid til hverandre, legger hun til

De to får heller ikke skrytt nok av arbeidslederen Petter.

– Han er veldig hyggelig, snill og åpen og fin å snakke med. Vi har en bra connection, smiler Diana.

– Han er helt topp som sjef! forklarer Nina.

Jentene som jobber på avdelingen, stortrives. Fra venstre: Diana E. Halvorsen, Nina Innleggen og Martine Wedvik. Foto: Anniken Tangerud

Takknemlige kunder

Mange kunder setter stor pris på den jobben «vedgutta» gjør. Hos ASVO får de det lille ekstra ved at veden kan bli kjørt hjem til døra, og ofte båret opp på verandaer, eller inn i boder.

Avdelingen har mange faste kunder, men får nye hele tiden.

– Vi har mye nærkontakt med kundene våre, i og med at vi leverer i den enkeltes hjem og det er mange takknemlige kunder som møter oss, forteller Petter.

– Arbeidstakerne våre synes også det er hyggelig, og til tross for hektiske dager på høsten, tar vi oss tid til å slå av en prat. For mange eldre er det kanskje kontakten de har den dagen.

– På denne måten gir vi tilbake til samfunnet deler han varmt.

Det kappes også. Foto: Anniken Tangerud

Elisabeth Moen, en blid og trofast vedkunde på ASVO-Kongsberg AS. Foto: ASVO

En av de trofaste kundene til Utegruppa er Elisabeth Moen.

– Jeg har bodd her i Lia Borettslag i femten år, og har brukt «ASVO-ved» siden jeg flyttet inn her. Jeg ble kjent med ASVO-Kongsberg AS i tidligere jobb der vi hadde frukt på arbeidsplassen, levert av ASVO.

Det er naturlig å tenke «kortreiste tjenester» og der er ASVO helt unike!

 

– De alltid så positive gutta som kommer med ved til avtalt tid, er helt fantastiske! Ikke bare kommer de og leverer vedsekkene, de bærer den helt opp til meg som bor øverst, og plasserer de på verandaen.

Elisabeth setter stor pris på at Petter og gutta bærer vedsekkene helt opp på verandaen hennes. Foto: ASVO

– På den måten slipper jeg å gå hele veien ned i kjellerboden når jeg trenger veden. Det er veldig kjekt, smiler Elisabeth.

Hun får ikke fullrost gjengen nok.

– Det varmer hjertet når jeg vet at jeg er med å gi arbeid til noen som trenger det, selv om jeg ikke er noen storkunde. Men akkurat derfor vil hun oppfordre flere til å bruke ASVO og være med å støtte opp om en viktig arbeidsplass.

Hun kjenner flere siden ved bedriften og sier at det er viktig at byen bruker ASVO, – Dette er en helt suveren bedrift, avslutter hun.

Rekordsesong

Det er væravhengig å jobbe med vedproduksjon, og det kan være utfordrende å forholde seg til. Det gode været denne våren og sommeren er Utegruppa svært glade for.

– Denne sesongen blir nok den beste ever, lyser Petter entusiastisk opp.

– Vi er leveringsklare allerede nå, en måned før tiden. Og vi ser at på grunn av vinteren vi hadde bestiller mange kunder gjerne dobbelt så mye ved som de gjorde i fjor.

– Det er noe tilfredsstillende med å jobbe fysisk, og med vedproduksjon, fortsetter han. Her er arbeidstakerne med i hele prosessen. Fra tømmeret kommer til kapping, fylle i sekker og kjøre ut til kunden i sluttenden. Da ser arbeidstakerne resultatet selv, og det tror jeg er motiverende for dem.

I tillegg er det en helsegevinst ved å jobbe fysisk med ved, en får gratis trening og får brukt kroppen, og ikke bare hodet som en gjør i mange yrker i dag.

Ute kappes trærne til perfekte vedkubber. Foto: Anniken Tangerud

Holder byen ren

En annen funksjon utegruppa har er å holde byen ren ved å tømme søppeldunker rundt om i bykjernen, sammen med parkvesenet. ASVO tømmer en dag i uka, og parkvesenet en gang.

– Mange her synes det er stas, da får vi vist oss frem, og det er en takknemlig og viktig jobb hvor vi møter mye glade folk. Vi bidrar til å holde Kongsberg rent og ryddig, og det er en god følelse avslutter han.

Så en oppfordring til dere som enda ikke har sikret seg ved til vinteren:

Hold deg varm ved å bruke ASVO-Kongsberg AS. Ta samfunnsansvar, bruk dem. Her kan du besøke nettbutikken deres. 

Eller kontakt arbeidsleder: Petter Nerdrum: 474 76 449 / petter.n@asvo-kongsberg.no

Trenger du ved? Bare ring denne gjengen. Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg