Fredag 16. august kommer Armann med ny musikk.

25 år gamle Armann Ingthorsson og bandet INGO er et hett navn i artistjungelen om dagen.

Debutsingelen “Sir Yes Sir” kom den 15. mars 2019, i forrige uke holdt de en konsert på Øyafestivalen og om ikke lenge slipper de sin tredje singel, «Heaven (?!#%)» .

For tiden bor Armann i Oslo og for ikke lenge siden takket han ja til en jobb som konsulent i mediebransjen ved siden av å satse på musikken.

– Jeg har nok alltid hatt et behov for å uttrykke meg musikalsk, men jeg har brukt tid på å finne stemmen min, forteller han og smiler.

Da han var ett år gammel flyttet familien til Kongsberg, og med unntak av noen få år på Island, har han tilbrakt barndommen her.

– Jeg har bare gode minner fra barndommen i Kongsberg. Trygge omgivelser der man kan sykle byen rundt i ung alder og gjøre hva man måtte ønske, mimrer han.

Inspirert av Queen, Radiohead og David Bowie

Men det er familien han først og fremst gir kred for den gryende musikkinteressen.

– De foret meg med alt fra Queen til Nat King Cole til Kaizers Orchestra og ga meg muligheten til å høre på alt mulig med en gigantisk vinyl-kolleksjon, smiler han og tenker tilbake.

Det var ikke før i ungdommen at Kongsberg Jazzfestival ga meg unike live opplevelser med alt fra Stevie Wonder, Kaizers, Highasakite, Aurora, Bernhoft og masse mer.

– Mitt musikalske uttrykk har formet seg gradvis igjennom oppveksten med uendelige mange inntrykk, men jeg er i hovedsak inspirert av Queen, Radiohead og David Bowie.

Fascinasjonen for musikk startet med Freddie Mercury.

– Da jeg var liten hadde vi massevis av dvd’er av Queen live at Wembley, Hammersmith og så videre og jeg falt pladask for scenepersonaen til Freddie og måten han leker med publikum og holder dem på tærne til en hver tid, samt hans fantastiske stemme og låter, innrømmer han.

Armann forteller videre at han legger mer av hans tanker enn følelser i tekstene.

– Jeg har mange artige syn på verden og liker å skrive om verdensbildet som det er, som det kunne vært og som det kan bli.

– Jeg brenner for rettferdighet, ytringsfrihet og miljø, forteller han.

– Hver gang patos kommer inn i bildet, så liker jeg å skjule det i metaforer og symbolikk, slik at hva jeg føler for en sang kan være noe helt annet for lytteren. Det er noe av det vakreste med låter. De treffer folk på helt ulike måter og sånn skal det være.

Lekende bredde

Armann forteller de kontinuerlig jobber med å finne grensesnittet mellom fengende låter, viktige tekster og innovative uttrykk innen alternative indie rock sjangeren.

– Vi ønsker å alltid ta læring av hver låt, så neste kan bli enda bedre.

Debutsingelen kom altså i midten av mars og Armann beskriver den som «en gøyal rockelåt med fengende melodi».

– Siden den gang, med flere konserter og sessions på ryggen, har vi klart å forme utallige låter slik at vi føler oss selvsikre på at debutalbumet er klart for å påbegynnes.

16. august slipper de sin tredje og siste singel før de begynner å forberede albumet.

– Låta heter «Heaven (?!#%)» og viser hvor stor bredde vi har i låtene våre allerede hvis man lytter på de tre som nå er ute.

De har også innledet et samarbeid med Martin Vinje (tidligere kappelmester for Sigrid).

– Han skal hjelpe oss å forme alle disse uttrykkene i låtene våre til en sound og et album som produsent.

– Med tanke på konsertene har vi lært utrolig mye, men også forstått og fått vite at vi er langt foran andre nykommere når det kommer til formidling og «stage persona», noe som har blitt bevist i flere bookings rett etter endt konsert og stor entusiasme hos de som har fått sett oss.

(Musikkvideoen over ble produsert av kongsbergfirmaet Metafor med Magnus Bjørnnes og Torjus Leiknes).

Vil fenge så mange som mulig

Selv foretrekker han å beskrive sin musikk som sjangerløs.

– Det blir kalt alternativ indie rock, men hva betyr det egentlig? Det er vel bare en unnskyldning for å kunne lage alt mulig som fenger og er litt utenom den vanlige listepop’en. Jeg ønsker heller at soundet vårt er så identifiserbart at folk vet det er INGO, heller enn at de vet at det er en sjanger, smiler han.

– Hva var din favorittartist som liten, og hvorfor?

– Queen/Freddie Mercury. Ingen over ingen ved siden av.

– Hva vil du si til andre, både unge og eldre, som ønsker å jobbe med musikk?

– Jeg tror at de som brenner for musikk på lik linje som vi i INGO vil alltid finne en vei til musikken, bare ikke vær redd for å ta sjanser, jobbe frilans et par måneder eller hoppe på en konsertmulighet. Samtidig anbefaler jeg unge til å vente til de selv vet at de er klare på alle aspekter med å gi ut musikken sin, da vil kortene falle lettere på plass fordi du er trygg på din visjon og folk rundt deg fanger deg opp mye enklere.

– Hva har vært høydepunktene så langt?

– Allerede i 2017 fikk jeg varme opp for Postgirobygget foran over 1000 publikummere, men da var verken bandet etablert eller mine type låter ferdigutviklet. Å få spille på Klubbøya under Øyafestivalen er et fantastisk tegn på utviklingen vår, men hva jeg gleder meg aller mest til nå er å begynne med albumet!

– Hva synes du var det beste med å bo på Kongsberg?

– Det er et fantastisk sted å vokse opp med tilgjengelighet til alt i nærheten og et tilbud for nærmest alle aktiviteter du måtte ønske deg. Det setter et godt grunnlag for hva du måtte ønske å bli i fremtiden.

– Hva opptar/engasjerer deg for tiden?

– Nå som vi slipper «Heaven (?!#%)» på fredag, som er en låt fra fremtiden barn som spør oss hvorfor vi lot grådigheten overvinne selv når vi satt på informasjonen, så ønsker vi å belyse Klimabrølet som arrangeres den 30. august foran Stortinget.

– Vi sitter ikke på alle svarene på hvordan vi skal bekjempe klimakrisen, men vi oppfordrer alle til å møte opp og vise politikerne at vi krever handling nå og i årene som kommer.

– På personlig plan prøver jeg bare å legge opp kabalen med fulltidsstilling fra 1. september og albumarbeidet ved siden av, men jeg er utrolig spent og motivert for begge deler.

– Alt jeg gjør handler egentlig om musikken, legger han til.

– Hvem beundrer du, og hvorfor?

– Thom Yorke, frontmann av Radiohead og Atoms for Peace, fordi han kontinuerlig innoverer seg selv og sin musikk, samtidig som han jobber for en bedre verden med Greenpeace og kjemper for verdens menneskerettigheter.

– Hva er veien videre?

– Jeg vil ta denne muligheten til å takke alle som har hjulpet meg så langt på dette eventyret, håper jeg kan gi tilbake med noen fantastiske live-opplevelser og album i tiden som kommer.

– Drømmen er å fylle Kirketorvet på Kongsberg en dag.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg