– Alle var kule synes jeg!

Henda i været. Foto: Privat

Barnehagetrivsel i kinomørket

Tirsdag 22. mai fikk Krona Kino besøk av nesten 250 glade barnehageunger. På lerretet fikk barna oppleve fem fine norske kortfilmer, som er spesielt plukket ut av kinosjef Even Thunes Jensen!

I løpet av våren har nesten 2000 barn og unge fått tilbud om gratis skolefilm på Krona Kino.

I mars så 8.-klassinger film fra okkupasjonstida, før de lærte om krigen på Statsarkivet. I april var det satt opp tre forskjellige kvalitetsfilmer for barne- og ungdomstrinnet, og mer enn 1000 elever var da innom og så filmene «Lærer Frosk», «Oskars Amerika» og «Hva vil folk si». Det finnes  undervisningsopplegg på samtlige filmer, og elevene arbeider med filmene både før og etter selve visningene.

Kinosjefen arbeidet tidligere med barnefilmfestival og Jensen understreker at dette er noe av det mest givende kinosjefjobben har å by på.

– Gjennom arbeid med film kan elevene ikke bare oppleve en annerledes skoletime, men filmene vi velger er også ment å gi elevene innsikt i samfunnsmessige forhold, historie og menneskelige relasjoner.

– Også er det viktig å tilby noe annet enn de store publikumsdragerne. Det finnes vanvittig mye bra barnefilm fra Europa som ikke nødvendigvis drar mye folk når de settes opp ordinært, men som elevene elsker når de ser det på skolekino!

Med skolekino bygger vi publikum og vi håper at tilbudet kan være med å bidra til barnas mediebevissthet.

– Skolekinosatsningen er et samarbeid mellom kinoen og Kulturskolen/Sølvtråden, som organiserer informasjon til skolene, påmelding og dekker transport. Det er et mål at tilbudet skal være kostnadsfritt for skolene, og tiltaket har dette skoleåret fått 20.000,- fra Kulturtanken, den statlige institusjonen som fordeler midler i Den kulturelle skolesekken. 5000,- av midlene var øremerket visninger for Kongsberg norsksenter, som er ganske flittige brukere av skolekinotilbud.

 

«Det er mulig for skolene å kontakte kinoen for spesialvisninger.»

 

Kinosjefen vil også gjerne understreke at det er mulig for skolene å kontakte kinoen for spesialvisninger.

– Det meste av film fra de siste 10 årene finnes tilgjengelig, og stort sett kan kinoen forhandle seg fram til fine priser fra distributørene.

– Årets skolefilmsatsning hadde imidlertid ikke vært mulig uten stor velvilje fra Universitetet i Sørøst-Norge, som stiller salene til disposisjon på dagtid. Jensen sier at han er umåtelig glad for samarbeidet med universitetet, som virkelig er sitt samfunnsoppdrag bevisst. Forhåpentligvis ser vi om en 10 -15 års tid mange av barna igjen som studenter på Krona, avslutter Jensen.

Saken fortsetter under bildet
Abdiraman, Sarah Juline og Julia fra Sølvstuffen Barnehage synes det var stort å være på kino med barnehagen. Foto: Privat

Tirsdag 22. mai var det duket for visning av fem kortfilmer for rundt 250 barn i to omganger. Først ut var Sølvstuffen Barnehage.

Det var helt tydelig at dette var noe som gav mersmak for de yngste deltakerne.

– Den med rådyret! Alle var kule synes jeg! Svarer Sarah Juline fra Sølvstuffen Barnehage på spørsmål om hvilke av de fire filmene som var best.

– Jeg likte den siste! forteller Abdiraman.

– Den fjerde, synes Julia.

Bare det å få lov til å være på kinoen en helt vanlig barnehagedag var gjevt, synes de tre kinovante publikummerne. Så dette hadde de lyst til å gjøre igjen.

Se bildene fra kinodagen her!

 

 

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg