– Å velge yrkesfag skal du være stolt av

Oskar K. Braaten, Sindre Mæhlum, Inger-Helene G. Grøtterud og Frida Thorsdalen holder strukturer i titan som er maskinert frem på Arsenalet. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen

Det sier sjefen på Arsenalet som i forrige uke åpnet dørene for alle tiendeklassingene i Kongsberg.

Tekst: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen 

Industrien trenger flere fagarbeidere, men søkertallene til yrkesfagprogrammet Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) har gått ned med 25 prosent de siste årene, ifølge tall fra Norsk Industri.

– Dersom industrien i fremtiden skal få tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft må vi snu denne trenden, sier Kjetil Tvedt som er fagsjef for kompetanse i Norsk Industri.

Organisasjonen har derfor satt i gang kampanjen velgtip.no hvor Kongsberg Gruppen er med og bidrar.

Torsdag 8. februar, 2018, inviterte Kongsberg Gruppen alle 10. klassingene til omvisning i sin komposittfabrikk på Arsenalet i Kongsberg.

Saken fortsetter under bildene.
Elever på vei inn til fabrikkområdet. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen
10. klassingene i Kongsberg samlet i kantina på Kongsberg Gruppens fabrikk på Arsenalet. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen

Begrenser ikke mulighetene

Elevene ble ønsket velkommen av Terje Bråthen som leder virksomheten på Arsenalet, hvor Kongsberg Gruppen blant annet produserer deler til kampflyet F-35 og utfører vedlikehold av helikopter.

En stor del av arbeidsstyrken på Arsenalet har yrkesfagbakgrunn. Også blant ingeniørene er det flere som startet med yrkesfag, før de gikk videre til ingeniørstudier.

– Det stopper ikke med yrkesfag. Det er en grunnleggende plattform som gir deg mange valgmuligheter videre. Man skal være stolt av å velge yrkesfag. Det gir deg en praktisk fagkunnskap som samfunnet trenger, sa Terje Bråten til elevene som var samlet i kantina.

Saken fortsetter under bildene
Tinius Olsen videregående skole stilte med utstilling av droner. Til høyre Terje Bråthen. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen

Møtte lærlinger og ansatte

10. klassingene fikk denne dagen en sjelden mulighet til å komme på innsiden av det over 30 000 kvadratmeter store anlegget. Elevene ble delt opp i grupper som gikk mellom ulike stasjoner.

Her fikk de høre lærlinger fra K-Tech fortelle om de voldsomme kreftene som virker i girkassa på et helikopter. Elevene fikk ta og føle på materialer i kompositt og titan. Tinius Olsen skole demonstrerte ulike droner og de fikk møte ansatte som har jobbet i Kongsberg Gruppens sommerprosjekter.

– Det som har overrasket meg mest er hvor interessant det de driver med her egentlig er, sier Sindre Mæhlum som går på Skrim Ungdomsskole i klasse med Inger-Helene G. Grøtterud, Frida Thorsdalen og Oskar K. Braaten.

– Er yrkesfag noe dere vurderer?

– Det er mer aktuelt nå enn før jeg var her, sier Sindre Mæhlum.

– Det virker jo ganske spennende. Vi har fått vite mye som vi ikke visste fra før av, sier Inger-Helene G. Grøtterud.

Saken fortsetter under bildene
Lærlingene Daniel Mar Jakobsen og Christian Storvand viser fram rotoren på et helikopter. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen
Lærlingene Daniel Mar Jakobsen og Christian Storvand forklarer hvilke krefter som virker i rotoren på et helikopter til Omid Mahmoudi og Anne U. Finnerud. Foto: Ove Ronny Haraldsen, Kongsberg Gruppen

Dyktige lærlinger

– Nå har jeg hatt gleden av å følge en gruppe rundt i fabrikken. Jeg synes vi ser lydhøre tiendeklassinger som er veldig interessert i det som foregår, sier Terje Bråthen som blir stolt av å høre lærlinger på Arsenalet fortelle hva de jobber med.

– De treffer kanskje tiendeklassingene på ett annet nivå en kanskje jeg gjør, så jeg er mektig stolt i dag.

Fristen for å søke Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) er 1. mars.

3600.no

Se alle innlegg