Slik pynter du uteplassen til 17. mai.

Ute i siste liten? Det er ikke noe problem å plante og gjøre det fint til nasjonaldagen. Bare se her.

Det er den tiden på året igjen. Våren.

Fuglekvitter, snø, sludd og bikinivær – alt i en herlig blanding. Slik det egentlig kanskje alltid pleier å være.

17. mai er jo like om hjørnet og vi nordmenn er glade i å gjøre det ekstra fint den dagen, men med et slikt vekslende vær, er det ikke alltid like lett å vite hva man skal gjøre med uteplassen på nasjonaldagen.

Fortvil ei. Er det noen som vet råd, er det butikkeier og blomsterekspert Irene L. Hansen fra Floriss Steglet Blomster.

– Nå er det ganske kaldt for årstiden å være, og folk tror at de nesten ikke kan plante noe annet enn stemor fordi det er de som tåler ganske mange kuldegrader. Men det er ikke helt riktig, innleder Irene entusiastisk.

– Alt vi har ute her i hagesenteret vårt, kan fint stå ute på natta. Selv om det skulle bli kaldere ute enn det er nå, forklarer hun og peker på de mange og vakre blomstene som rundt seg.

Uteområdet simpelthen innbyr til en skikkelig blomsterfest og her bugner det av planter, krukker og blomster i alle fasonger og mer enn regnbuens farger.

Noen av Irenes anbefalinger. Foto: Anniken Tangerud

Irene har noen favoritter hun anbefaler på denne årstiden.

– I tillegg til stemor, kan du bruke margeritter, litt potteroser og sanvitalia. Det man bør holde seg unna er de veldig varmekrevende plantene, for eksempel pelargoniaer.  

– For man trenger ikke putte alle pengene inn i plantingen før 17. mai. Men å plante og gjøre det fint til nasjonaldagen, det er ikke noe problem.

 

 

Etter å ha drevet den populære blomsterbutikken på Steglet i 14 år, kjenner Irene både kundene og trendene godt og butikkeieren understreker at nasjonaldagen skiller seg nok litt ut, selv om nordmenn generelt er veldig glade i å bruke mer tid på hjemmene og uteplassene sine.

– Ingen ønsker at det skal se tuskete ut på 17. mai. Da skal alt være fint og strøkent. Vi skal ha på oss hvite skjorter og bunad, alle skal flagge, alt skal være pent og det skal være rødt, hvitt og blått, forklarer hun.

Inne er det også lov å pynte litt. Med flagg og flotte farger. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Hva med trendene? Skiller vi her i Kongsberg oss ut litt?

– Trendene er ganske klassiske og det tror jeg kommer av det at folk liker ting som holder seg godt og da har vi jo en lang erfaring her i Norge over hva som fungerer. Men dette er også stedsbetont.

– Vi som bor på Kongsberg, velger nok andre planter enn om vi hadde bodd i Tønsberg – som har et annet klima. Her er vi for eksempel veldig glade i en plante som heter betulia som er i begoniafamilien. Den holder seg kjempegodt og det er noe vi har lært nå gjennom de siste syv årene. Så den har blitt mer og mer populær. Det er en av de nye plantene som vi ikke hadde for ti år siden.

Hvis jeg hadde gitt deg helt frie tøyler til å pynte opp uteplassen min.  Hva hadde du gjort da?

– Jeg syntes det er fint å ha litt store krukker og ikke så mange forskjellige småting. Da er det fint å kombinere en stor hagehortensia i ei krukke ved siden av en annen krukke med en typisk maiblomst som margeritt. Det syntes jeg ville vært fint.

– I tillegg kan du ha noe som henger og da er margeritten fin sammen med en gul sanvitalia, eller solknapp som den også heter.

Er det hektiske dager for tiden?

– Det kan du trygt si og 16. mai er en av de største dagene i løpet av året for oss. Mange utsetter nok en del prosjekter og bestemmer seg for at det er dagen det «skal skje». Da blir det en del kø, men det er bare moro! avslutter hun stolt med et stort smil.

Ps. Lørdag 13. mai, 2017, er det offisiell åpningsfest  av det utvidede hagesenteret fra klokken 10.

 

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg