Slik fanger du nordlyset i Kongsberg

På gode dager kan du oppleve fantastisk nordlys i Kongsberg. Her får du tipsene av vår fotograf Christian Høiberg.

Det eksisterer mange myter om Norge. Isbjørner vandrer gatelangs, pingviner har vi som kjæledyr og sol er et fremmedord. På den andre side har vi mytene som er litt nærmere sannheten, men som de fleste av oss ikke er klare over. Nordlys er ikke bare en luksus man finner i Nord Norge. Nei, nordlys det kan vi på gode dager se klart og tydelig helt til Kongsberg.

Knuten-nordlys-vertical

Etter å ha bodd mesteparten av livet mitt i Kongsberg, var det først i fjor jeg så nordlyset for første gang. Trolig kan jeg skylde på egen uvitenhet, eller mangel på kunnskap innen feltet, da det ikke er nytt at nordlyset danser på himmelen også i disse trakter. Likevel har jeg ikke vært alene om å tro at nordlyset var noe vi ikke fikk se i nærområdet. I løpet av det siste året har det blitt skrevet mye om nordlys og med det fokus media har hatt på det spesielle fenomenet, har fler og fler fått det med seg.

Nordlyset vil ikke bli like kraftig og eksplosivt som i Nord, men på en natt med mye aktivitet på solen kan du se den grønne dame danse elegant høyt på himmelen.

 

Selv om man kan se mye aktivitet ved spesielle anledninger, er det ikke hverdagskost å se nordlyset i Kongsberg. Muligheten for å se lyset hjemmefra eller stående ute i gaten er også svært liten, da lysstøy reduserer sikten til himmelen.

[huge_it_slider id=»53″]

Hvis du ønsker å se nordlyset er det viktig at du kommer deg ut av sentrum og flomlyset, og beveger deg til mørkere områder hvor det er mindre lysforurensning. En ytterst sjelden gang kan du få et glimt av nordlyste fra lyse områder, men sannsynligheten er stor for at du ikke ser noe.

Nå som du veit at vi også har lysfenomenet her i byen skal du få noen tips om hvordan du selv kan se det:

  • Hold deg oppdatert på værmeldingen. Det sier seg selv at nordlyset ikke er synlig ved tunge skyer. Sikt deg inn på kvelder det er stjerneklart. Månen lyser opp himmelen mye, så nordlyset er mest synlig når månen er liten.
  • Bruk nettsider slik som www.tv2.no/storm/nordlys for å se nordlysmeldingen. Slik det ofte er med værmeldinger, vil heller ikke nordlysmeldingen alltid stemme. Det kan derfor være greit å bruke et par andre kilder også.
  • Beveg deg ut fra byen og mot mørkere områder.
  • Sørg for å ha god utsikt mot nordhimmelen, da det er oftest der nordlyset vil være synlig. På dager med mye aktivitet kan det også være synlig over hodet på oss, men en utsikt mot nord er en fordel.
  • Hvis du ønsker å fotografere nordlyset bør du bruke stativ og en lengre lukkertid. Blenderåpningen bør være stor og ISO høy.

Sachsen-auroranorthern-lights-hedenstadkongsberg-auroraKnutetarnet-auroracorona-aurora

3600.no

Se alle innlegg