Mat, glede og mestring. Slik skal ungdommen bli glad i å lage mat igjen.

Det er en tidlig vårdag i Kongsberg – rett før påske. Solen skinner og jeg har blitt invitert til Dyrmyr skole for å lære litt mer om prosjektet «Vi dekker til fest».

Se et bildegalleri fra besøket her:

Et verdifullt fag

Siden 2009 har skoler og bedrifter samarbeidet om å gi ungdom opplevelser og erfaringer med mat, matlaging og måltider.

Målet at elever fra VG1 og VG2 innen restaurant- og matfag skal lære ungdomselever faget mat og helse – med tilsyn fra fagpersoner fra bransjen og faglærere fra skolen.

– Dette er et stort og landsomfattende prosjekt og vi som kommer fra bransjen jobber alle på dugnad. Det er fordi vi brenner så veldig for faget, forteller Marita Hagen ivrig.

Marita, som selv tok dette faget på Kongsberg på begynnelsen av 90-tallet, representerer Kokkenes Mesterlaug i Drammen. Laugets formål er nettopp å jobbe for å fremme kokkefaget og ivareta og videreutvikle norsk matkultur.

Statistikk viser at søkertallene til restaurant- og matfag på videregående skole har gått ned de siste årene, så det er et viktig tiltak.

Men det er ikke bare for faget eller bransjen i seg selv, et prosjekt som dette er verdifullt.

Marita Hagen viser oss stolt rundt på kjøkkenet hvor ungdomsskoleelevene fra Skrim har laget mat i noen timer. Foto: Anniken Tangerud

– Folk kan ikke lage mat lenger og det er egentlig litt vondt å høre for noen som meg. Mye av maten i dag er liksom «fiks-ferdig-3 minutter i mikroen». Det tar faktisk like lang tid å lage fiskegrateng fra bunnen, som tiden den ferdig kjøpte skal stå i ovnen.. og smaken kan ikke sammenlignes! forteller Marita.

– Derfor er det viktig å lære ungdommen å lage mat igjen. Et prosjekt som dette handler like mye om å lære bort gleden ved å lage mat, og det å lage tradisjonell og lokal norsk matkultur slik at denne ikke går tapt, forklarer hun ivrig.

Marita ønsker derfor å gjøre det hun kan for å bidra til å fremme matlaging til ungdom i niende – og tiendeklasse her på Kongsberg

– Det er få som vet hva de skal bli da de går i niende og tiende og er du i tvil anbefaler jeg alltid å ta et år på restaurant- og matfag. Det året vil uansett aldri være bortkastet. Du lærer å lage mat og kan bruke året til å modnes. Kanskje du etter hvert også finner ut at dette er noe du vil jobbe med? Du er i hvert fall sikret jobb i fremtiden om du er faglært i denne bransjen, smiler Marita.

– Det er en trygg bransje å gå inn i  – alle må jo ha mat og et fagbrev er gull verdt i utlandet, legger hun til.

Marita tok selv fagbrevet på Bristol i Drammen i 1996 etter å ha tatt restaurant- og matfaget på Dyrmyr Videregående. Det begynner kanskje å bli en liten stund siden, men hun brenner like mye for faget nå som da.

– Dette er tredje gangen vi arrangerer «Dekket til Fest» i Kongsberg og det er en gyllen anledning til fremsnakke faget og bringe tradisjonsmat på banen igjen. Alle har jo et forhold til mat og det er ikke så vanskelig å lage god mat som man tror. Samtidig er det herlig å være tilbake på gamle trakter hvor jeg selv studerte som ung, smiler hun.

Busra Satici (21) og Victoria Johnsen (17) synes det var stor stas å få elever på besøk. Foto: Anniken Tangerud

Fornøyde elever, lærere (og gjest)

På kjøkkenet inne på Dyrmyr lukter det godt. Veldig godt. Rundt oss er flere tyvetalls elever fra niendeklasse på Skrim Ungdomsskole og en rekke elever fra VG1 travelt opptatt med å gjøre siste finish på en treretters de skal servere om litt.

Sjokoladefondant, flamberte pannekaker, lam, mango og laks er blant noe av innholdet på menyen og ute i klasserommet ved siden av er bordene dekket til et ordentlig festmåltid.

To av de som veileder og lærer den ivrige ungdommen denne dagen er Vicoria Johnsen (17) og Busra Satici (21). Begge går restaurant- og matfag VG1 på Kongsberg Videregående Skole.

Victoria drømmer om å bli kokk og skal søke en prestisjefull 3-årig kokkelinje i Frankrike med bare 10 plasser i hvert kull.

– Det er et nåløye å komme inn og du trenger å ha «det lille ekstra» for faget, men dette vil jeg, understreker hun begeistret.

Busra, som vil bli konditor, har alltid elsket å lage mat og synes noe av det beste er å å gi andre en god matopplevelse.

– Det handler om å se helheten. Gjøre noen andre glad, forklarer hun varmt.

Begge synes det er gøy å lære bort kunnskapen sin til andre og lærer like mye i prosessen selv.

– Samtidig er det herlig å se at de faktisk er interessert i det de lærer og at de trives, forteller de i kor.

– De blir ganske stolte da de ser hva de klarer å lage. De fleste tror det er mye vanskeligere, så det gir nok en aha-opplevelse. Det er lettere enn de tror å lage god mat.

Marianne Kristoffersen har jobbet 26 år som lærer. Foto: Anniken Tangerud

Mestring gjennom mat

En som har fulgt faget tett i mange år er Marianne Kristoffersen. Hun begynte som lærer i restaurant- og matfag for 26 år siden og de siste fire årene har hun jobbet på Kongsberg Videregående Skole.

«Vi dekker til fest» ser hun som et viktig tiltak for å øke interessen for faget og ungdommens begeistring for det å lage mat.

– Om du spør meg hva det beste med et slikt prosjekt er, så er det det gleden av å se elevene vokse og mestre. Her har de muligheten til å finne noe som alle kan klare. Det er veldig gøy! smiler Marianne.

Det at det er de videregående elevene selv som bistår de yngre deltakerne gir mange gode ringvirkninger.

– De får en plattform til å vise det de kan og har lært. Her får de lov til å blomstre og det er veldig moro, forklarer hun.

… og da vi satte oss til bords og fikk servert rett etter rett med deilig mat, kan man trygt si det ble glede og matro ved bordet også.

Takk for maten!

Se en liten video fra flambering her. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg