70 år med Isaksen

Lene Isaksen, Hilde Liane, Liv Marit Snersrud og Gunnar Flugsrud gleder seg til å feire 70-års dagen denne uka. Foto: Anniken Tangerud

20. september, 1948, åpnet Oddvar Isaksen sin butikk i Kirkegata.

Et kjært og kjent navn blant byens butikker er Isaksen.

Isaksen Libris ble startet av Oddvar Isaksen i 1948 i Kirkegata under navnet R. G. Isaksen hvor han solgte kontorrekvisita.

De første lokalene hadde de i Kirkegata 20, men etter hvert flyttet de til murhuset i Kirkegata 7.

Firmaet åpnet så i 1959 en avdeling ved Nymoens Torg og utvidet da sortimentet fra hovedsakelig kontormaskiner til også å omfatte bok og papir – og det er nok slik mange husker Isaksenbutikken.

Oddvar Isaksen var rektor på Handelsskolen mens han drev butikken.

I dag finner du Strikkestua i murbygningen. Faksimile
Oddvar Isaksen foran filialen på Nymoen. Foto: Privat

Reidun Garder Isaksen, Pål Garder Isaksen, Eva Aadalen og Bente Garder Hegg overtok som eiere i 1969. Oddvar Isaksen døde i 1993.

Forretningen har nå ett utsalg i byen, i Storgata , er et selvstendig firma og medlem av den frivillige kjeden «Libris». I dag drives butikken av Påls datter, Lene Isaksen.

Lene har vokst opp med butikkdrift og husker godt bestefars lynkjappe hoderegning.

– Han kunne regne alt oppi hodet og jeg husker han ikke ble glad om vi trykket på kalkulatoren bak kassa, forteller Lene og ler.

Pål Isaksen foran filialen på Nymoen. Mange husker nok kaoset av studenter som skulle kjøpe pensumbøkene her før skolestart. Faksimile

Et sosialt samlingspunkt

Vi mimrer litt om gamle dager – da køen av ungdommer som skulle kjøpe skolebøker gikk rundt hjørnet på butikken på Nymoen. Ting er litt annerledes nå. Men servicen kjenner du igjen.

– Vi har stor fokus på trivsel, det menneskelige og det sosiale. For oss er det viktig at kundene skal trives og at vi skal kunne formidle og forvalte en kunnskap og en kompetanse. Her skal folk få hjelp og vi synes det er like koselig at folk stikker innom for en prat.

– Det beste med å drive butikk er at ingen dager er like. Butikken her i Storgata er like mye et sosialt samlingspunkt og en møteplass for mange. Dessuten er det en fin miks av butikker i denne gata og vi trives godt her.

– Men jeg ikke kunne gjort dette uten de fantastiske ansatte, som jeg får veldig ofte skryt om fra kunder, sier Lene varmt.

Selv om faren hennes Pål gav seg som daglig leder for et par år siden, var det ikke før i fjor han pensjonerte seg på ordentlig.

– For å være helt ærlig var det litt befriende. Det ble litt «syvende far i huset» da han hang her. Det ble lettere å gjøre noe nytt, slik jeg ville, da han virkelig sluttet, ler hun.

3 dagers bursdagsfest

Du kan kanskje si hun ble nødt til å like bøker, men det er uansett en interesse hun alltid vil ha med seg.

– Bøker betyr mye for meg. Det handler om avkobling, tankeflukt. Det å drømme seg bort.

For tiden går det mye i romaner.

– Leser jeg en god bok synes jeg det er litt trist når det nærmer seg slutten. Det er litt trist å ta farvel.

Men denne uken blir det feiring og 20. september blir det fest.

Langbordet har allerede blitt ryddet klart og på selve bursdagen skal bordet fylles med kaker («fra Lampeland selvfølgelig») og kaffe og butikken pyntes etter alskens regler.

For det er jo ikke hver dag en butikk fyller 70 år.

– Vi skal invitere gamle ansatte som har fulgt oss i alle år og feire ordentlig. Ellers blir det tilbud hver dag i tre dager, konkurranser og give aways. Så det er bare å ta turen. Dette blir koselig!

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg