70 år med bakerglede

Runa (til høyre) har også avdelingen Tante Bolle midt i Storgata. Foto: Anniken Tangerud

I 2018 er det 70 år siden Lampeland Bakeri åpnet sine dører.

Lampeland Bakeri ble etablert i 1948 av Kittil Tveiten. Han stilte midler og lokaler til rådighet til svogerne Blixt og Melvold. De første årene ble bakeriet drevet i kjelleren på Lampeland Pensjonat (som åpnet samme år).

Slik så pensjonatet hvor Lampeland Bakeri startet i kjelleren i 1948. Faksimile fra Lampeland kurs- & turistsenter 50 år : 1948-1998 : det lille personlige hotellet, særpreg med tradisjoner.

Bakeriet startet opp den første arbeidsdagen i augustmåneden, 1948.

Blixt og Melvold drev sammen noen år før Melvold bygde Veggli Bakeri og Blixt bygde et nytt bakeri på Lampeland.

Marie og Svend Blixt. Faksimile Lampeland kurs- og turistsenter 50 år : 1948-1998 : det lille personlige hotellet, særpreg med tradisjoner.

I 1970 kjøpte bakermester Svend og Marie Blixt «Rolf Mathisen’s Bakeri» i Kongsberg. (Dette bakeriet ble opprinnelig startet i 1911 av A. Mathisen, som kom fra Tromsø).

Blix flyttet så hele sin bakervirksomhet til Kongsberg og drev frem til 1978, da han solgte det til Gerd Evelyn og konditormester Øyvind Martinsen. Firmaet drev meget aktivt og hadde i 1995 foruten produksjonslokalet i Dyrmyrgaten, i alt fem utsalgssteder i byen og ett i Gulskogen Senter i Drammen.

Slik husker nok mange bakeriet i Dyrmyrgata. I dag har inngangen flyttet seg litt lenger opp mot Skjoldkiosken. Faksimile

Lampeland Bakeri har alltid vært et håndtverksbakeri. Nå er det Runa og Runar Heistad som eier og driver bakeriet. Runa er daglig leder. De tok over bakeriet 1. juli, 2015.

Runa og Runar bestemte seg for å beholde det kjente og kjære navnet på Bakeriet da de tok over i 2015.

– Man kan ikke skifte navn på noe som er så bra! smiler Runa.

Vi møter henne i avdelingen de har i Storgata, Tante Bolle. På to knallrosa stoler prater vi blant annet om hva som definerer kos og hygge – og vi er begge enige i at gode bakervarer legger til rette for nettopp det.

– For noen dager siden leverte vi en modulkake til 400 personer oppe i Nittedal og alle smilte da de så bakebilen i skolegården. Det er noe med bakst som gjør oss glade, forklarer hun.

– Vi leverer kos og den gode smaken og det er vi opptatt av. Det gjør deg stolt.

Hvordan skal dere feire bursdagen?

– Da vi ryddet på loftet forleden fant vi noen flasker cava fra da bakeriet feiret femti, så det blir nok en personalfest hvor vi spretter cava, ler Runa.

Vi gratulerer dere med dagen – og vi tenker nok at den bursdagskaka vil smake!

Kilder: Lampeland kurs- & turistsenter 50 år : 1948-1998 : det lille personlige hotellet, særpreg med tradisjoner. Kongsberg Handelsstand 1970-1995. Gerd Evelyn Martinsen. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg