5 ting du kan gjøre med barna – utenom «det vanlige»

Hinderløypa ved Heistadmoen lokker med både frisk luft, funksjonell trening og spennende utfordringer. Foto: Anniken Tangerud

Lyst til å gå se trilobitter fra før dinosaurtiden eller jakte på mineraler i et granatutbrudd?

Kongsberg har plenty å tilby for de unge som ikke koster skjorta.

For ved siden av de kjente attraksjonene som Lågdalsmuseet, svømmehallen, badeplassene, alle turmuligheteneSølvgruvene, og lekeparken i Kølabånn, finnes det en rekke andre sjanser til å gjøre noe utenom «det vanlige» også.

Under vil vi presentere noen av de. De fleste er ganske barnevennlige, men krever bil eller sykkel – og en matpakke hvis du ønsker å gjøre det til en dagsekskursjon. (Husk noe å drikke og regntøy).

Mineraljakt i granatbruddet på Louisehaugen

Husk egnet utstyr om du skal hakke i fjellet. Foto: Anniken Tangerud

Ikke så langt unna Haus Sachsen ved Saggrenda, finner du et granatutbrudd det er lov å meisle ut spennende mineraler fra.

Det er flere veier hit, men de fleste parkerer nok bilen ved parkeringen ved Sachsen og tar beina fatt inn mot Elses Dam. Stien starter «mot byen». Følg den lille bakken opp og ta første sti til høyre. Følg denne stien noen hundre meter og rett etter et dødt tre på venstre side rett før en liten nedoverbakke, tar du en liten sti til høyre. Da er du så å si fremme ved haugen etter noen meter.

Granatutbruddet er, som navnet tilsier, et «utbrudd» av steiner, hvor du selv kan hakke deg frem – med egnet utstyr, til mineraler til samlingen.

Blir jakten på mineraler forgjeves, er det alltids blåbær eller multer i skogen rundt. Eller en fin utsikt til Knutetoppen på veien tilbake.

Du finner Louisehaugen ved den lille pilen på kartet.

Fossiler ved Muggerudkleiva*

Det er ikke lov til å hakke i fjellet eller på noen som helst måte ødelegge naturen, men å snu på steinene og ta bilder er jo alltids lov. Bare ikke ta det med hjem! Foto: Anniken Tangerud
Det er først og fremst langs denne bakken feltet befinner seg. Vi fant dessverre ingen trilobitter på vårt lille besøk. Foto: Anniken Tangerud

Visste du at Kongsberg geologisk sett tilhører Oslofeltet?

I denne kalkrike bergartsformasjonen, for det meste skiferlag, fra mellom-ordoviciumtiden, finner du enkelte steder fossilforekomster som trilobitter og koraller.

Fossiler er rester eller avtrykk av planter og dyr som finnes bevart i bergarter.

Et vernet området som har store forekomster av dette i Kongsberg er ved Muggerudkleiva.

Du finner naturminnet ved en veiskjæring på oversiden av veien fra Muggerud til Lauar, cirka 4 km. sørvest for Heistadmoen i Kongsberg kommune

Forekomsten av fossiler ble fredet i 1988 og det er ikke tillatt å bryte eller hakke steinen her.

Naturvernområdet er til og med farget med grønt i Google Maps.

Hinderløypa ved Heistadmoen

Hinderløypa ved Heistadmoen lokker med både frisk luft, funksjonell trening og spennende utfordringer. Foto: Anniken Tangerud

For de litt større kan vi anbefale å teste formen og ikke minst drive «team-building» (eller kanskje «familiebonding»?) i hinderløypa på Heistadmoen.

Ikke alle «hinderne» er like krevende – men vi anbefaler at du har på deg litt tøy som tåler både svette og støv.

Om noen kjenner til rekorden for å fullføre løypa, vil vi gjerne høre om den.

 

Rippit Actionpark

Innenfor denne hallen, er det også et annet stort rom med litt mindre ramper. Foto: Anniken Tangerud

Jan Ståle Eriksen og kompani ble i våres ferdig med et anlegg i verdensklasse for de som driver med skateboard og sparkesykkel.

Her er det bare å ta turen ut og teste sine «skills».

Ute ved Rippit Actionpark er dørene åpne og inngangen gratis. Men er du under 10 år du ha følge med en voksen og ALLE skal ha på hjelm!

Turorientering

Mobilbilde i dårlig oppløsning. Anniken Tangerud

Turorientering er noe mange kanskje kjenner til, men aldri har turt å prøve. Men det er faktisk enklere å finne frem enn du tror og du trenger ikke kompass, om du kan lese kart og landskapet.

Kongsberg Orienteringslag legger hvert år ut poster over hele Kongsberg og én av de er i tillegg alltid en såkalt «grønn»-tur: en enkel tur i nærområdet for nybegynnere som også er tilpasset de med rullestol eller barnevogn. I år er turen lagt til Raumyr og postene er hengt opp på en rekke stolper.

Dette siste punktet vårt, koster egentlig litt penger, men er ikke så dyrt om du ser hva du får igjen for pengene. Kjøper du kun ett kart, koster det bare 65 kroner og kartene kan kjøpes enten på nett (trykk på denne linken) eller på flere utsalgssteder i Kongsberg.

Vi fikk kjøpe ett enkelt kart over Gamlegrendsåsen på kontorene til Kongsberg og Omegns Turistforening i Hyttegata og på Åsen var det fint å parkere bilen ved Lundeløkka og vandre innover. Tar du med en matpakke, er det flere fine steder å sette seg ned og ta en pause.

Om du er fersk, anbefaler vi å starte enten med Raumyr eller Åsen – da du er i nærheten av «sivilisasjonen». Husk å ta med mobilen.

 

*Obs. Ved besøk på Muggerudkleiva. Hentet fra lovdata.no

For naturminnet gjelder følgende bestemmelser (jf dog punktene V og VI):

1. Alle inngrep i grunnen er forbudt, herunder uttak, eller påfylling av masse, anlegg av veg, oppføring av bygninger eller andre faste eller midlertidige innretninger samt fremføring av jordkabler og kloakkledninger o.l. Opplistingen er ikke uttømmende. Det er også forbudt å risse eller male inn tegn, figurer o.l. i fjell eller på steinblokker. Oppgjøring av varme og henleggelse av avfall er ikke tillatt.
2. Hammerbruk, kiling, boring og sprenging er ikke tillatt. Videre er innsamling av prøver fra fast fjell forbudt. Om grunneier eller bruker gir tillatelse til det, skal ikke verneforskriftene være til hinder for å ta med løse steiner til personlig samlerformål. Dersom hensynet til verneverdiene gjør det nødvendig, kan departementet innføre forbud mot all innsamling av prøver i området.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg