Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske juletradisjoner. Flere av tradisjonene har også et lokalt tilsnitt.

Tekst: Gry Ljøterud Andersen, Lågdalsmuseet 

Lefsebaking

For mange er lefsa eller klingen det gjeveste som blir bakt til jul, og dette er da også vår eldste julebakst.

Tidligere blei lefsene bakt på takke i bryggerhuset eller eldhuset, og noen steder var det egne bakstekoner som stor for lefsebaksten på gårdene. I Norge finnes det mange forskjellige typer lefser, fra tjukklefser til helt tynne og sprø lefser som i Flesberg.

Bare i Numedal bakes det flere forskjellige typer lefser. Her følger oppskriftene på lefser som bakes i dalen.

Saken fortsetter under bildene. 
Begge bilder: Lågdalsmuseet

NUMEDALSLEFSE
1.5 kg hvetemel
1 liter melk
0,5 liter fløte
250 g margarin
2 egg + 3 eggeplommer

Sikt opp melet i bakebollen. Melk, fløte og smør varmes opp til 90 grader Celsius, men må ikke koke. Slå den kokende væsken over melet og rør forsiktig sammen. La dette stå og kjølne litt før en knar inn sammenpiskede egg og eggeplommer. Kan bakes ut med det samme. Elt hvert emne før de bakes ut til tynne leiver som stekes varme og legges i klede. De skal være myke. Smøres med smør og sukker når de er kalde.

FLESBERGLEFSE
0,5 liter fløte
0,5 liter melk
200 g margarin
15 eggeplommer
Ca. 2,5 kg. hvetemel, hvorav 0,75 kg. til utbaking

Smøret smuldres i litt mel. Eggeplommer, melk og fløte vispes lett sammen og blandes med smør / melblanding. Mel tilsettes til passe deig. Av porsjonen blir det ca. 30 lefser av 100 gram emner. Smøres med meierismør og sukker som røres sammen.

NUMEDALSKLING
1 liter fløte
0,5 liter melk
8 eggeplommer
Ca. 2 kg. hvetemel

Alt blandes sammen. Tilsett hvetemel.

LEFSEKLING
1,5 kg. kers pink
350 g melange margarin
Dette males sammen og står til dagen etter.
_____________________
0,5 liter kulturmelk
0,5 liter rømme
700 g. hvetemel

Dagen etter moses potetsmørblandingen. Ha i melk og rømme og blan sammen. Ha i mel og elt sammen. Bakes ut til tynne leiver som stekes med sterk varme og legges i klede. De skal være myke. Smør med smør og sukker når de er kalde.

Kling uten sukker brukes også til rakefisk, noe som er en populær rett i Numedal i jula.

Kildehenvisninger

KILDEHENVISNINGER

LokalhistorIske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

Del og lik!
  • 182
  •  

3600.no

Se alle innlegg