3. desember: Julekaker

Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske juletradisjoner. Flere av tradisjonene har også et lokalt tilsnitt.

Tekst: Gry Ljøterud Andersen, Lågdalsmuseet 

Julekaker

Tradisjonen sier at vi skal bake sju slag til jul, for sju er hellig tall tallet.

Første gang sju slag blir nevnt er i Hanna Winsnes ”Lærebog i de forskjellige grene af Huusholdningen” i 1845. Hanna Winsnes var prestekone i Drammen. Noe av utstyret som blei brukt før vi fikk elektrisitet var tunge kakejern som skulle snus på ovnen eller i grua. Riktig varme måtte det også være, så det var mye som måtte passes på.

”Kakelinna”, den mildeperioden som ofte kommer i midten av desember, blei sagt å være et resultat av all vedfyringa under kakebakinga! Da måtte man passe på å vaske vinduene, for da frøys ikke vannet. Elektriske kakejern blei ikke vanlig før etter krigen.

Selv om tradisjonen sier at vi skal bake sju slag til jul, betyr det ikke at det bare finnes sju forskjellige slag julekaker. Hvilke slag vi velger å ha på kakefatet avhenger av tradisjonen i hjemmet og på stedet vi bor.

Vidar Skaar Borgersen har skrevet flere artikler om jule-tradisjoner på Kongsberg i Langs Lågen og i Laagendalsposten.

I en juleskildring fra Kongsberg på begynnelsen av 1900-tallet har han funnet følgende sitat: ”Sju slags kaker måtte bakas. Hverken flere eller færre: Fattigmann, serrupssnippær, kromkaker, goro, smulteringær, sandkaker og serina”. 

Saken fortsetter under bildet.
Foto: Lågdalsmuseet

Her er noen av de kakeslagene vi baker til jul:

Pepperkaker, Peppernøtter, Krumkaker, Smulteringer, Rosettbakkels, Berlinerkranser, Goro (Gode råd), Kransekake, Fattigmenn, Kakemenn, Mor Monsen, Bordstabelbakkels, Sirupssnipper, Sitronkranser, Serinakaker, Kokosmakroner, Mandelmakroner, Havremakroner, Sjokaldemakroner, Havreflarn, Mandelflarn, Sandnøtter, Sandkaker, Jødekaker, Smørkranser, Margposteier, Tyske kaker, Hjortetakk, Kanelstenger, Strull, Linser, Koriandernøtter, Ingefærnøtter, Kanelpinner, Døler, Knekk-kaker, Russiske kyss, Ristopper, Sjokoladetopper, Fru Aalls kaker, Kokosboller, Ecenförderkaker, Halvmåner, Lefser, Kringler, Julekake, Krydderkaker, Delfiakake, Plumkake, Stjernekake og mange, mange flere…

Når det gjelder lefser finnes det mange lokale varianter. Mer om det i morgen. 

 

Kildehenvisninger

KILDEHENVISNINGER

LokalhistorIske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

3600.no

Se alle innlegg