2. desember: Advent

Foto: Lågdalsmuseet

Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske juletradisjoner. Flere av tradisjonene har også et lokalt tilsnitt.

Tekst: Gry Ljøterud Andersen, Lågdalsmuseet 

Advent

Adventstiden er ventetiden før jul, og det man venter på i vår kristne kulturkrets er Jesus-barnets ankomst. Advent kommer av det latinske ordet Adventus, som betyr ”Herrens komme”.

Ventetiden starter fire søndager før jul.

Det antas at kirken markerte advent for første gang på slutten av 300-tallet. I 524 e. kr. ble det bestemt at advent skulle være starten på det nye kirkeåret. Advent var lenge en fasteperiode, men i dag er det kun noen katolske land og den ortodokse kirke som har en streng vinterfaste på denne kalde tiden av året.

Advent er dessuten en botstid, og fra 1570 har den liturgiske botsfargen vært lilla. Adventsfargen er derfor lilla. Fram til 2. verdenskrig var det kun kirken som markerte advent, men nå er det vanlig å ha adventstaker i de fleste hjem. Det blir også brukt lilla lys, servietter og sløyfer i hjemmene i adventstida. Dette byttes vanligvis til rødt noen dager før julaften.

Saken fortsetter under bildet

Adventskransen er opprinnelig en tysk skikk fra 1800-tallet. Det fortelles at det var ei mor som lagde den første kransen med fire levende lys for å glede sin syke sønn. Advents-kransen skal helst bestå av eviggrønt bar, noe som er et symbol på evig liv. Dette er også årsaken til at vi pynter med så mye grønt før jul. Kransen er også et gammelt symbol på seier og fest.

En annen skikk som oppsto i Tyskland på 1800-tallet er julestjerner. De lysende stjernene som henger i vinduene i de tusen hjem fra begynnelsen av desember er selvfølgelig et symbol på Betlehemsstjerna og det vi venter på i adventstida.

Det finnes mange adventsanger og dikt. Den mest kjente sangen er nok ”Adventslysene”av Inger Hagerup.

På Kongsberg er det alltid Julegata på Lågdalsmuseet og julegrantenning på Kirketorget første søndag i advent.

Det går fakkeltog fra museet til Kirketorget. Butikkene har sine juleutstillinger klare og gatene er pyntet med girlandere, julestjerner og lys. Dette finner vi i alle norske byer, men Kongsberg har også et helt spesielt symbol på at det er advent.

Da skifter nemlig glassjuletreet i Nybrufossen farge. Det samme gjør fossen ovenfor brua. Glasstreet var en gave fra Kongsbergs vennskapsby Gouda i 2006 fordi byen helt siden 1952 har fått et juletre i gave fra Kongsberg. Glasstreet er et samarbeidsprosjekt mellom kunstnergruppen Boven de 7e verdieping og glasskunstneren Vincent van Leeuwen.

Kildehenvisninger

KILDEHENVISNINGER

LokalhistorIske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

3600.no

Se alle innlegg