18. desember: Julekort

Foto: Lågdalsmuseet

Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske juletradisjoner. Flere av tradisjonene har også et lokalt tilsnitt.

Tekst: Gry Ljøterud Andersen, Lågdalsmuseet 

Julekort

Det første julekortet blei trykt i England på 1840-tallet. I Norge blei det første jule-kortet sendt i 1883. Dette hadde et motiv av en nisse som kaster snøballer mot et gjerde slik at det i mønsteret danner teksten ”Glædelig Jul”. Kortet var tegnet av Willhelm Larsen og blei trykt i 1000 eksemplarer.

Les også: Da nissene hentet sølv fra gruvene i Kongsberg. 

Før det blei vanlig med egne julemotiv var det vanlig å sende prospektkort fra det stedet man bodde. Folk skrev bare egne julehilsener på kortet. Det finnes bevart flere slike kort fra Kongsberg, og noe av dem har faktisk motiv tatt om sommeren. Vidar Skaar Borgersen har kommet over flere slike kort, blant annet et av Nybrua med Storgata i bakgrunnen. Prospektkort med julehilsener blei sendt til langt ut på 1900-tallet, skriver Borgersen i en artikkel under ”Edel årgang” i Laagendalsposten.

Under krigen var det forbudt å sende julekort med nisser med rød lue, fordi dette ble sett på som et jøssingsymbol. Ellers har humoristiske motiv vært populære helt siden de første julekortene ble sendt.

Saken fortsetter under bildene
Foto: Lågdalsmuseet
Foto: Lågdalsmuseet

Det var stor stas å få julekort

I gamle dager skulle julekortene ligge framme, gjerne i en egen skål. Alle som kom på besøk skulle kunne lese kortene. Det var stor stas å få mange julekort.

Men ikke alle syntes det var like greit dette med postkort. Torbjørn Saga fra Ytre Sandsvær skrevi artikkelen “Jul på småbruket” i Langs Lågen nr. 4- 1998 dette:

“Vi lagde julepynt, hørte eventyr og tegna kort som skulle adresseres til en slektning. Det var noe jeg ikke likte. Klassekameratene hadde onkler, tanter og søskenbarn i Sigdal, Modum, Drammen og Kongsberg. Jeg hadde flere slektninger enn de fleste, men de var naboer og vi kunne se over til dem fra kjøkkenglasset. Det gikk da ikke an å sende kort til mennesker en så hver dag? Derfor fant jeg opp ei tante. Hun het Gyda, bodde i Oslo og var noe så fint som koldjomfru.”

I 1900 ble det sendt ca. 1 mill. postkort. Da var portoen 5 øre, og 10 øre for et vanlig brev. I dag sendes det nærmere 50 millioner postkort, men SMS og e-post tar i stadig økende grad over for de tradisjonelle postsendte julekortene, spesielt blant yngre.

KILDEHENVISNINGER

Lokalhistoriske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

3600.no

Se alle innlegg