141 aktiviteter samlet på ett brett

Barbara Schmitt ved Ungdomskontoret er stolt det de har fått til. Foto: Anniken Tangerud

Denne skjermen gir barn og unge en oversikt over alt Kongsberg har å tilby av aktiviteter.

Terskelen har blitt veldig lav for å finne en aktivitet i Kongsberg om dagen.

For ikke lenge siden lanserte nemlig Kongsberg Kommunes Kultur og velferdstjeneste et digitalt verktøy som gjør at alle barn og unge kan finne en aktuell fritidsaktivitet – uavhengig av språk.

Den første touchscreenen – eller berøringsskjermen om du vil – som ser ut som en enorm smart-telefon, står utenfor Vitensenteret på Krona.

– Kongsberg er kanskje en liten by, men den har SÅ mye å tilby! skryter Barbara Schmitt Hansson, ungdomskonsulent fra Ungdomskontoret.

Barbara har vært delaktig i prosjektet fra begynnelsen av og kartlagt alle lag- og foreninger og aktiviteter Kongsberg har å tilby.

Ikke akkurat en liten oppgave. Per dags dato har den samlet 141 aktiviteter – inklusive et kart som viser hvor du finner dem – og det er plass til flere. 

Foto: Greg Pauline
Foto: Greg Pauline

Fotball eller frisbee?

Den høytidelige avdukingen fant sted torsdag 31. mai, 2018. Foto: Heidi Hesselberg Løken

– Hensikten med skjermen er å engasjere barn og unge i nye aktiviteter. Kanskje du finner ut at du har lyst til å prøve noe nytt?

– Her får vi vist mangfoldet av det som er mulig å finne på i Kongsberg – om det så er kajakk, kornett eller klatring. Det er mye spennende her som jeg ikke visste om da jeg begynte kartleggingen, forklarer Barbara begeistret.

Skjermen samler også oversikten over Røde Kors og kommunens utlån av utstyr som står ute på de forskjellige aktivitets-arenaene.

En viktig integreringsnøkkel

Skjermen er utviklet av Kultur og velferd i et tverrfaglig samarbeid internt, sammen med Røde Kors, samt ved kjøp av ekstern teknisk ekspertise fra Bytesize og New Directions.

Skjermen er nå tilgjengelig på 13 språk og det har spilt en sentral rolle i integreringen av våre nyankomne.

– Vi vet fra før at barn og ungdom som er med i fritidsaktiviteter lærer seg språket og integreres fortere og dette er en enkel innfallsport til nettopp det. I tillegg vil vi følge de opp første dagen og bli med om de vil prøve en idrett hos et lag eller en klubb.

Skjermdump av skjermen. Foto: Kongsberg Kommune

Enkelt å vedlikeholde og utvikle

Kommunalsjef for Kultur og velferd, Heidi Hesselberg Løken, var opptatt av at enheten utviklet sitt eget konsept, uavhengig av lisenser – et konsept som kommunen selv vedlikeholder og oppdaterer.

– Vi ønsker at informasjonen skal være så tilgjengelig og oppdatert som mulig. Samtidig er det viktig at lag og foreninger følger litt med og sier ifra om det er noe som må endres. Så de må bare kontakte oss, slik at vi får fulgt opp innholdet. Den er veldig enkel å oppdatere, smiler hun.

Planen videre er todelt: få flere skjermer plassert rundt i byen, samt utvikle en egen plattform hvor innholdet er tilgjengelig via mobilen.

– Det er klart vi er veldig stolte. Nå håper vi det lokale næringslivet vil være med og utvikle dette videre. Ved siden av at vi ønsker å gjøre dette tilgjengelig gjennom mobilen, er ønsket å ha en slik skjerm både på Stortorvet, Idretts- og svømmehallen, Kongsberghallen eller lignende, avslutter Barbara entusiastisk.

Ved spørsmål kom i kontakt med: post@ungdomskontoret.no

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg