100 år siden Folkekjøkkenet åpnet

Luna Lykken Wiik er stolt av de nye lokalene. Foto: Anniken Tangerud

Fontenehuset inviterer til jubileumsfest.

Stiftet i 2008, er Fontenehuset Kongsberg et sted for mennesker med psykiske helseutfordringer – drevet i fellesskap av medlemmene og husets medarbeidere.

Les også: Med hjerte for forebyggende arbeid.

– Dette er et lavterskeltilbud hvor mestring og selvtillit står i fokus og som medlem blir du inkludert i alt arbeid på klubbhuset og på den måten får en mulighet til å styrke til tilhørighet og egenverd, forteller Luna Lykken Wiik varmt til 3600.no.

I dag har Fontenehuset fem ansatte og 84 medlemmer og på sin 10 år lange reise har mang en skjebne fått hjelp. 

Det er ingen tvil om at Fontenehuset betyr mye for medlemmene og byen.

– For meg er Fontenehuset et fast holdepunkt. Jeg har vært medlem siden 2009 og det er ikke uten grunn; jeg har nytte av det. Hadde jeg ikke hatt Fontenehuset, hadde jeg sittet mye hjemme alene og det gjør depresjonen ekstra hard. Her kan jeg komme som jeg er, bruke mine ressurser i forskjellig type arbeid og opprette rutiner. Dette er min form for arbeid. Og jeg har fått en større sosial krets, flere av mine nærmeste venner er personer jeg har møtt her på huset, forteller en av medlemmene åpenhjertig.

Kongsberg er en av kun 12 byer som har et fontenehus.

– Psykiske utfordringer er svært utbredt, og det at vi har et gratis lavterskeltilbud hvor en ikke trenger henvisning fra lege er et utrolig godt tilbud til de innbyggerne våre, synes Luna.

Saken fortsetter under bildet
27. april, 2018. Mobilbilde: Anniken Tangerud

Kommet «hjem»

Frem til sommeren 2017 holdt Fontenehuset til i Åslandsgate i den gamle skifabrikken ved Jernbanebrua. Etter et midlertidig opphold på Fredheim Skole, tok de over Folkekjøkkenet den 2. januar, 2018.

For Luna og alle de andre ved huset, er det noe helt spesielt å få holde til i slike historiske lokaler.

– Siden Folkekjøkkenet var et sted hvor folk som ikke hadde det så bra kunne komme å få et måltid for å gjøre tilværelsen litt lettere, føler vi nå at ringen på en måte er avsluttet, forteller Luna reflektert og fortsetter:

– Hit kommer medlemmer for å styrke seg selv, og den daglige felles lunsjen vår er noe som står veldig sterkt i den internasjonale fontenehusmodellen vår. Det å kunne innta et varmt måltid i en trygg sosial setting er veldig viktig for oss. Her lager vi mat sammen, og vi spiser rundt et langbord. Mange av våre medlemmer har vært veldig mye alene og har liten eller dårlig erfaring med å dele måltider sammen med andre. Det ligger mye psykososial trening rundt det å spise sammen, og her er vi opptatt av det skal være en positiv opplevelse, samme hvem du er eller hva du sliter med. Og det var sånn det startet her i dette bygget, for nøyaktig hundre år siden, smiler hun.

«her er vi opptatt av det skal være en positiv opplevelse, samme hvem du er eller hva du sliter med. Og det var sånn det startet her i dette bygget, for nøyaktig hundre år siden»

Giverglede

Det har helt klart vært mye følelser knyttet til ferden de nå har tatt.

– Det var med en stor ære og lykke at vi flyttet inn i dette fantastiske huset! Her sitter den gode energien i veggene, det er som vi kan føle historien her. Vi har fargesatt huset i beroligende farger, vi har fått masse vakker kunst fra Bent Hogstad på Kongsberg Glasservice, alle møblene våre er blitt byttet ut fra en enorm giverglede i lokalmiljøet og resultatet er rett og slett blitt overveldende.

– Det er et godt hus vi har flyttet inn i! forteller hun stolt.

Mulighetenes beliggenhet.

Plasseringsmessig røper Luna at de ikke kunne vært mer fornøyd enn dette.

– Her ligger vi midt i smørøyet, med NAV, rådhuset, legekontorer og andre samarbeidspartnere som nærmeste naboer. Før lå vi bortgjemt i bakevja, det gjør vi definitivt ikke nå! Bare det å ha huset her gir oss enormt mye reklame, og det skjer både titt og ofte at det kommer folk innom av nysgjerrighet. Det er også lettere for mulig medlemmer å stikke innom, så vi har sett en større økning i medlemsmassen etter at vi flyttet inn.

– Summen av summen gjør at vi har fått mer stolthet til huset vårt og det tilbudet vi gir. Nå er vi i gang med nye prosjekter for å bedre tilbudet ytterligere, blant annet så har vi satt ned aldersgrensen vår fra 18 til 16 år for å kunne gi de yngre i byen et tilbud. Det er en gruppe vi kaller «unge lovende» som møtes hver torsdag.

– Det var en lykkens dag da vi flyttet over til Vestsiden, her er mulighetene mange!

«Det var en lykkens dag da vi flyttet over til Vestsiden, her er mulighetene mange!»

Åpningsfest

3. mai, 2018, inviterer de til en offisiell åpningsfest.

– Vi valgte å legge åpningsfesten vår så nærme hundreårsjubileet som mulig, da husets historie allerede har blitt viktig for oss. Politikere, samarbeidspartnere, andre fontenehus og øvrige venner av Fontenehuset har blitt invitert, og vi er nå rett over 70 personer som har meldt sin ankomst til storslått feiring – og det er uten våre egne medlemmer.

I god fontenehusmodell opprettet de en egen festkomite bestående av medlemmer og medarbeidere som har jobbet ut et program.

– Det blir klipping av snor av stifter og tidligere styreleder Eldbjørg Løwer. Taler skal holdes, huset blir fylt opp av ballonger og kjøkkengruppa har bakt kaker i en uke nå. Vi har også blitt sponset med pølser fra noen av samarbeidspartnerne våre, så alt ligger til rette for en storslagen dag! avslutter Luna.

Under bildene kan du lese litt historie om Folkekjøkkenet

Faksimile fra Kongsberg : som bergkoloni, bergstad og kjøpstad 1624-1924.
Folkekjøkkenet anno 27. april, 2018. Foto: Anniken Tangerud

En historisk plass

Bygget i Empirestil rundt 1820 som kjøpmannsgård, flyttet Folkekjøkkenet inn snaut 100 senere.

Folkekjøkkenet ble opprettet etter initiativ og beslutning av provianteringsrådet og ble åpnet 1. mai, 1918, i Kirkegata 23. Senere tilflyttet det kommunens egen gård, bnr. 93, på hjørnet av Chr. 4s gate og Nansens gate. Driften de første årene var meget god. Mange gir den dyktige bestyrerinnen enkefru Hanna Bekken takken for det.

  1. halvår 1923, solgte de 12.913 middager à kr. 1,50,- og 2.892 lunsjer à kr. 1,25,-

Folk i Kongsberg setter utvilsomt meget pris på sitt folkekjøkken, kan vi lese på side 720 i boken Kongsberg : som bergkoloni, bergstad og kjøpstad 1624-1924 av Bergwitz, Joh. K.

Josefine Nilsen (1882 – 1988) som bestyrte Folkekjøkkenet i mange år har fått et av rommene oppkalt etter seg i det nye Fontenehuset.

Kilder: Kongsberg : som bergkoloni, bergstad og kjøpstad 1624-1924. Bergwitz, Joh. K., 1924.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg