10 tips til vinterferien med barn i Kongsberg

Foto: Mette Martinsen

Vi har samlet noen tips til deg her og håper du får en fin vinterferie- med eller uten fri!

I uke 9, 2018, er det Buskerud sin tur til å ha vinterferie. Muligheten for uteaktiviteter er mange, så dagene kan fylles med forskjellige aktiviteter.

Tekst: Ingunn Hagen Våer

 

Foto: DNT

1. Hyttetur! Kongsberg og Omegns sine hytter er klare for besøk!

Vi har 8 hytter fra Skrimfjella i sør til Daggrø i nord som er klare for besøk av alle med DNT- nøkkel!  Hyttene er ubetjent og det betyr at det ikke finnes mat der, men du finner dyner og tepper, ved og gass.  Turbeskrivelser finner du på ut.no. På 3600.no finner du en flott beskrivelse av turen til Selsli og Øvre Fjellstul.

Foto: Mette Martinsen

2. Akedag!

Hvorfor ikke ta en dag med akebrett og termos? Kongsberg byr på flere områder hvor det er lagt til rette for det. Utenfor SFO sine åpningstider er skoler en flott arena, men vi har også «Skileiken» på Gamlegrendåsen, akebakken i Heistadmoen og familieområdet i Funkelia. La de små vise gleden i aktinga og bli med!

Områder som Persløkka og andre løkker gir også gode muligheter for å lage egne ake og hoppbakker!

3. Natursti og aktiviteter i Hyttegata

I forbindelse med Kongsberg Marken er det natursti og aktiviteter ved kontoret til KOT og Bergverksmuseet. Hvorfor ikke leke litt i snøen mens du er i byen? Ta med deg spade og grav snøhuler i haugene mot Kvarten, eller kanskje du har mer lyst til å kjøre flaskebane? Natursti med premietrekning etter vinterferien!

4. Ta en tur på ski

Foto: Ingunn Våer

Områdene våre har masse løyper. Les gjerne saken om «vintergleder med KOT»(Linke?)

Har du gått lysløypa i Funkelia og opp til Knutehytta? Det er en flott tur, og på veien ned – ja da går det ned! Onsdager har Knutehytta åpent sent så det er mulighet for hodelykttur i mørket! Dette passer best for de litt større og de som har litt erfaring på ski, men turen ned Kemnern har ikke vært så bra på mange år!

Hva med en tur sammen med de minste på Bevern? Løypene innover i skogen er klare for besøk.

Heistadmoen og Gamlegrendåsen byr også på flotte løyper.

Skisporet inn til Aspeseter og Hallhytta er igjen kjørt og det er bare å spenne på seg skiene på parkeringa på Kjennerudvannet.

Skrim og Raje. Her er det kilometervis med kjørte spor! Gå fra Rajesiden eller kjør opp til Omholt. Skrim er stort og massivt, så ha med det utstyr til vintertur i fjellet både her og på Blefjell!

Blefjell. Du finner kilometervis med kjørte løyper innover fjellet, og enda større områder som fortsatt er ukjørt om du vil bort fra trikkeskinnene! PS: De kjørte løypene skal være trygge, men velger du ukjørte spor bør du være obs på skredfare.

Meheia tilbyr også gode forhold for ski. Og på Elgsjø finner du ofte pilkere når isen er god nok!

Uansett hvor du velger å gå, kort eller langt, fort eller sakte. Nyt naturen, ha litt varm drikke og mat i sekken og husk snøspaden 😊

5. Labbetur

Ikke så glad i ski? Det finnes mange stier som holdes åpne for «labbende». Labbeløyper finner du fra Raumyr til Stanga og til Fauleplass (ofte helt opp til Langevannstoppen), på Gamlegrendsåsen med start ved for eksempel Langekjenntunet, fra Håvet er Storåserunden kjørt opp. Gode sko gir fortsatt muligheter for gode gåturer!

6. Åpen hytte på Selsli!

I forbindelse med Knuteløpet 3. og 4. mars har Selsli åpen hytte. Her kan du få møte hyttestyret, se hvordan en ubetjent hytte ser ut og få litt servering. Dette er i forbindelse med KOT sitt 135 års jubileum og DNT 150 års jubileum. Ta turen da vel!

Gaustatoppen kan skimtes i det fjerne. Foto: Kristin Lian

7. Gaustatoppen

Ønsker du å dra litt lenger, kan Turistforeningen friste med åpen hytte på Gaustatoppen i vinterferien. Dette er for de erfarne og litt større barna på vinterstid.

8. Middag på bål?

Når været er godt er en middag ute ved bålet fantastisk! Om du tar med deg mat og ved ut i skog og fjell, eller du velger en kveld under stjernene i egen hage skal det bare enkle ting til for å gjøre det til en opplevelse dere husker lenge.

9. Overnatt ute

Mulighetene er mange og kravet til utstyr er ikke så stort som man ofte tror. For en vellykket overnatting i telt på vinteren kan du bruke disse 7 rådene:

  • Stamp snøen på leirplassen. La den «hvile litt» før du setter opp teltet. Det gir bedre «madrass»
  • Gjør det enkelt- ha med mat hjemmefra. Gryte eller suppe på termos er enkelt og smart!
  • Ta vare på føttene. Kalde føtter ødelegger fort gleden. Ha god plass i skoene, ha gode sokker, men ikke ta på så mange at det blir trangt.
  • . Du trenger ikke rådyr vinterpose. Du kan for eksempel bruke en tre-sesongs sovepose inni en sommersovepose. Sørg for å være varm når du legger deg i posen, løp gjerne en liten tur rundt teltet først 😊
  • Bruk tykke skumplastunderlag på 15 mm eller mer. Alternativt kan du bruke granbar under teltet/lavvoen, eller kombinerer flere tynnere liggeunderlag. Har du gode skinnfeller kan du legge dette under liggeunderlaget for ekstra isolasjon.
  • Unngå kjøkken på avveie. Husk underlag til kokeapparatet, eks tynn treplate, så det ikke smelter seg ned gjennom snøen. Skal du brenne bål over lengre tid, grav gjerne ned til bakken så ikke hele bålet forsvinner ned i et smeltehull.
  • Husk lue og varme klær når du skal legge deg også!
Foto: Kristin Lian

10. Skøyter!

OL gir masse inspirasjon både for å gå fort, danse eller hockey. I byen finner du skøytebane med utlån av skøyter for barn og voksne på Kølabånn (den parken ved Big Horn). De aller fleste skoler har også gode skøytebaner, og ofte finner du en i nærområdet ditt også. Her er det mulighet for lek og moro hele dagen.

Bruk vinterferien på noe som gir dere energi! God ferie!

Kongsberg og Omegns Turistforening

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg