10 tips til et trygt fyrverkeri

Innenfor disse grensene er det ikke lov å sende opp fyrverkeri. Illustrasjon

Slik sikrer du overgangen til det nye året på en best mulig måte.

Nå er det ikke lenge igjen til nyttårsaften og mange liker å feire årets siste dag med å farge himmelen med glitter og glam.

Men det er viktig å ta sine forholdsregler!

Så hva er egentlig viktig å tenke på før kvelden kommer? Vi gir deg en oversikt her.

Saken fortsetter under bildet. 
Husk forholdsreglene dine. Illustrasjonsbilde

1. Husk forbudet i Kongsberg sentrum

Bruk av fyrverkeri er bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00.

I Kongsberg er det i politivedtekten definert et område hvor det ikke er tillatt å bruke fyrverkeri. I politivedtekten for Kongsberg kommune §5, punkt 4 heter det:

På, ut over eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted er det forbudt uten politiets tillatelse å bruke fyrverkeri innenfor et område begrenset av Gamlebrua, jernbanen opp forbi stasjonen, Jernbanebrua og sydover til sidesporet til Næringsparken og langs Næringsparkens nordgrense tilbake til Gamlebrua.

Bestemmelsen under punkt 4 gjelder for alle eiendommer innenfor nevnte område.

Se vedlagte kart:

Innenfor disse grensene er det ikke lov å sende opp fyrverkeri. Illustrasjon

2. Ha respekt for fyrverkeriet.

Husk at fyrverkeri faktisk er sprengstoff. Dette medfører en åpenbar risiko for personskader, for eksempel øyeskader. Bruk av fyrverkeri innebærer også brannfare. Husk dette når du håndterer fyrverkeriet til enhver tid.

I Norge er det forbud mot raketter med styrepinne, samt kinaputter.

3. Respekter aldersgrensen på 18 år.

I Norge er det 18-årsgrense både for å kjøpe – og bruke – fyrverkeri. Det er gjort et lite unntak for korte stjerneskudd, som har 12-årsgrense. Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på.

4. Oppbevar fyrverkeriet på en forsvarlig måte.

Fyrverkeri bør oppbevares utilgjengelig for barn og bør ikke utsettes for fukt. Fukt øker risikoen for funksjonsfeil.

5. Ha nødvendig beskyttelsesutstyr.

Alle – både du som tenner på og tilskuerne – bør bruke beskyttelsesbriller. I tillegg bør du bruke tennstav eller peistenner, noe som bidrar til økt sikkerhetsavstand ved opptenning.

6. Les bruksanvisningen og forbered deg godt.

Start med å lese bruksanvisningene god tid i forveien. Les bruksanvisningene for de største batteriene spesielt grundig.

Planlegg oppskytningsstedet i dagslys. Oppskytningsstedet må gi tilskuerne mulighet for å oppnå god sikkerhetsavstand. Tilgang til et plant og stabilt underlag er avgjørende. Noe av det farligste som kan skje, er at fyrverkeriet velter og skyter innholdet mot deg.

Tenk over om det finnes spesielt brennbart materiale i området. Ta en titt opp i luften, og sjekk at det ikke går ledningsstrekk over oppskytningsstedet: Fyrverkeri som treffer en kabel kan komme farlig raskt ned igjen.

7. Sørg for en trygg oppskytning

Vurdér vindstyrke og vindretning. Kraftige vindkast kan påvirke fyrverkeriet.

Ta med deg ett fyrverkeri om gangen.

Plasser fyrverkeriet stabilt, og sett deg ned på huk. Hold kropp og ansikt lengst mulig unna og tenn på med strak arm. Så snart lunta tenner, gå raskt vekk til du har oppnådd trygg sikkerhetsavstand. Ikke vær utålmodig, vær helt sikker på at fyrverkeriet har gjort seg ferdig før du går tilbake til oppskytningsstedet med neste fyrverkeri.

Bøy deg aldri over antent fyrverkeri. Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt opp. Inne i selve fyrverkeriet kan det være en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet. Mange av personskadene som registreres i forbindelse med nyttårsfeiringen er ansikts- og øyeskader.

Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte. Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp. Lag en avfyringsrampe der fyrverkeriet står stødig.

Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søppelet, men leveres tilbake til forhandler. Unngå at barn bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri.

Hold god avstand fra oppskytingen. Sørg for at alle tilskuere holder god avstand. Minsteavstand er oppgitt i bruksanvisningen. Sikt aldri i retning av bygninger, kjøretøy, mennesker eller dyr. Hold kjæledyr innendørs.

Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet. Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

8. Kjæledyr

Mange hunder og katter har det dessverre vanskelig på nyttårsaften. Det viktigste er å ikke la dem være alene. Husk at det er lovlig å skyte opp fyrverkeri helt fra kl. 18:00, og at de mest utålmodige fyrverkeri-elskerne nok vil begynne før dette. Det er også en risiko for at det blir skutt opp fyrverkeri etter kl. 02:00 og utover første nyttårsdag. Du bør derfor ikke forlate dyret verken nyttårsaften eller første nyttårsdag. Ved å søke på nettet vil du finne mange gode tips, blant annet lydfiler av fyrverkeri i aksjon. Begynn med å spille lydfilen lavt mens dyret er i en trygg og leken situasjon og øk etter hvert volumet. I beste fall vil dette gi god motstandskraft når selve nyttårsaften står for døren. Hvis ikke dette hjelper, vil veterinæren kunne hjelpe deg med beroligende midler.

9. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

I alkoholpåvirket tilstand reduseres vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker. La en edru person ta seg av oppskytningen. 

10. Kjøp fyrverkeriet hos en godkjent forhandler

Det er strenge regler og forskrifter for hvem som kan selge fyrverkeri. Derfor er det viktig at du sjekker at utsalget ditt og fyrverkeriet de selger er godkjent.

– Folk må være påpasselige på hvor de handler hen. Du gambler ikke med din egen eller andres sikkerhet. Det er det ikke verdt, understreker Bjørn avslutningsvis.

Med det ønsker vi alle en trygg start på det nye. 

Kilder: forbrukerraadet.no, brannvernforeningen.no, dsb.no, dincairn.no, fyrverkeri.no, sikkerhverdag.no, snl.no, sveafireworks.no, ung.no

 

 

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg