10. desember: Juleblomster

Foto: Lågdalsmuseet

Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske juletradisjoner. Flere av tradisjonene har også et lokalt tilsnitt.

Tekst: Gry Ljøterud Andersen, Lågdalsmuseet 

Juleblomster 

Juleblomster blei vanlig på slutten av 1800-tallet, og i dag er det vi i Norge som bruker mest penger på juleblomster pr. innbygger. Over 30 millioner juleblomster kjøper vi nordmenn i løpet av juletida, og av disse er det hele 6. 5 millioner julestjerner!

På 1800-tallet var julerosa den første og den vanligste juleblomsten i norske hjem, men så forsvant den før den dukket opp igjen i blomsterbutikkene for noen få år tilbake. Nå er den igjen i ferd med å bli en av våre mest populære juleblomster.

Foto: Lågdalsmuseet

Julerosa, eller ”helleborus nigra” blir tradisjonelt ansett for å ha magisk kraft. Den skal blant annet beskytte dyr fra onde ånder. Det fortelles også at julerosa opprinnelig var svart (derav navnet nigra), men da Jesusbarnet blei født skiftet den farge og blei hvit. Julerosene finnes likevel i mange forskjellige farger, og flere i Lågdalsmuseets nabolag har juleroser i forskjellige rosa og lillanyanser i hagene sine. Blomstene kan faktisk blomstre i snøen, og er derfor en av de tidligste blomstene som titter fram om våren. Dette kommer av at julerosa opprinnelig kommer fra Alpene. Bladene er eviggrønne, og dette blir som alt eviggrønt tolket som et sybol på Kristus og det evige liv.

 

 

 

Juleglede (Begonia) er den nest eldste juleblomsten i Norge. Den opprinnelige planta kom fra  Vestindia rundt 1880, men den rosa varianten blei krysset fram av franskmannen Michel Begon i 1891. Asalea har også vært en vanlig juleblomst fra 1890-tallet. Størstedelen av asalene i Europa dyrkes i Belgia. Den tilhører rhododendronfamilien, og i vill tilstand vokser den som en liten busk.

Amaryllis og svibler regnes også blant de gamle juleblomstene våre. Amaryllis stammer fra de tropiske regnskogene i Søramerika. De kan fås i mange forskjellige sjatteringer fra hvitt via rosa til mørk rød. Svibler (hysantier) er en annen løkblomst som er svært populær blant juleblomstene. Blomsten kommer fra Tyrkia og vestlige områder av Asia. Den karakteristiske duften gir mange julestemning. Røde tulipaner har også blitt svært populært, både med løk og i avskåren utgave.

Julekaktusen er også en gammel juleblomst, men i dag er ekte julekaktus nesten umulig å få tak i. I dag er det novemberkaktus vi får kjøpt… Disse kaktusene kommer i stadig flere farger. Ekte julekaktus har mer avrundede blader enn novemberkaktusen.

Bruken av juleblomster blei ekstra populært etter 2. verdenskrig, og dette skyldes først og fremt at julestjernene kom til Norge på 1950-tallet. Den har likevel blitt dyrket i Europa siden 1890-tallet, og til USA kom den i 1828. Dette er en blomst som opprinnelig kommer fra Mexico, hvor indianerstammen aztekerne hadde tatt den i bruk i dekorative sammenhenger.

I Sør-Amerika er derfor julestjerner det mest brukte motivet på julekort.

Kildehenvisninger

KILDEHENVISNINGER

Lokalhistoriske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

3600.no

Se alle innlegg