10 år skiller disse bildene

– Vi skal bake pepperkaker sammen til vi er 90!

«Vennskap er uendelig mye bedre enn vennlighet».

– Marcus Tullius Cicero

(Foto: Bjørn Isaksen, 3600.no / Therese Børke / Torhild Djupnes)

Siden de var 2 år gamle, har Mattias Djupnes Neteland (15), Daniel Nordgård (15), Joakim Liane Løcka (16) og Oscar Børke Aamodt (16) tatt vare på et vennskap som har overlevd fire forskjellige hverdager, hobbyer og kjærester.

De spreke guttene ble kjent med hverandre i barnehagen og har siden den gang hatt en spesiell måte å hylle vennskapet på.

Når en pepperkakebaker baker peppekakekaker. Dette bildet er fra 2009. Foto: Torhild Djupnes, privat

Faste tradisjoner.

Hver eneste siste skoledag treffes de for å spise pizza på Dolly Dimples. Da må selvfølgelig mødrene fram med kameraet og ta de tradisjonelle bildene. Før jul er det pepperkakebaking hjemme hos Mattias og da de fyller år, må de ha en egen bursdag med gjengen (ved siden av de andre).

– Det var vel vi mødrene som satte dette i gang, men nå er det de som styrer skuta, ler Therese Børke, mamman til Oscar, og Torhild Djupnes, mamman til Mattias, i kor.

– De utviklet tidlig et spesielt vennskap og da de begynte i første klasse, startet vi disse tradisjonene for å ta vare på dette selv om de gikk på 3 forskjellige skoler. Du ser de er trygge på hverandre når de er sammen, til tross for at de ikke er i samme vennegjeng. Nå har de til og med begynt å prate om gamle dager når de samles, forteller de stolt.

Ja, for det er noe med gode vennskap som gjør at du blir akseptert og verdsatt for den du er – uansett.

Vennskap handler om tilhørighet, lojalitet, felleskap og bånd – som skapes gjennom felles opplevelser og «det som er vanskelig å beskrive». Noe de fire guttene kan bekrefte:

– Her kan vi være oss selv hele tiden og blåse i hva andre synes, forteller Joakim og Oscar etter å ha tenkt seg litt om da vi spør hva dette vennskapet betyr for dem.

– Det har noe med trygghet å gjøre tror jeg, legger de til.

Å beholde et vennskap siden barnehagen er av sjeldenhetene i vår samtid. Nå skal alt gå så fort og ting være så gjennomsiktig og skiftende, så moderne og flytende. Da er det godt å se at vennskap som dette består tidens tann.

Til høsten står et nytt veiskille for tur. Steget fra ungdomsskolen til videregående skal tas og Drammen Toppidrett, forsker-, studiespes- og musikklinja på Kongsberg Videregående Skole inviterer til en ny hverdag igjen.

Men guttene er fast bestemt på at vennskapet skal bestå.

– Vi skal bake pepperkaker sammen til vi er 90! understreker de og ler.

– Vi er jo glade i hverandre, avslutter de.

 

Foto: Therese Børke / Bjørn Isaksen
2010. Foto: Torhild Djupnes
2017. Foto: Therese Børke.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg