1. desember: Julekalenderen

Frem til jul vil vi hver dag dele en smakebit fra vår spennende kulturhistorie knyttet til norske og lokale juletradisjoner.

Tekst: Lågdalsmuseet 

Julekalenderen.

I første halvdel av 1900-tallet var det var det vanlig at barna laget enkle julekalendere selv. Appelsiner fikk man bare kjøpt til jul, og mange barn fikk derfor en appelsin og 24 nellikspikere som ble stukket inn i appelsinen. En nellikspiker ble så tatt ut hver dag i adventstida, og den dagen det ikke var flere igjen var det julaften.

Noen barn måtte forøvrig nøye seg med å lage kalendere av en potet og 24 fyrstikker. Appelsinkalendere ble svært populær igjen da barne-TVs Jens Petrus Andersen i Skomakergata laget en slik kalender i 1979.

Julekalenderenes historie går tilbake til Tyskland på slutten av 1800-tallet. Gerhard Lang het en liten gutt som bodde i Munchen. Han syntes adventstiden var veldig lang, og for å gjøre ventetiden fram mot juleaften mer spennende pakket moren hans inn søtsaker i 24 små desemberpakker.

Hver dag fra 1. til 24. desember fikk han en ny pakke.

Gerhard glemte ikke dette da han ble voksen og fikk sitt eget forlag. I 1908 utgav han derfor den første trykte julekalendere. Denne besto av to ark. Ett ark hadde små bibelske vers og det andre bilder av forskjellige engler som passet til versene. Bildene skulle klippes ut og limes ved siden av verset de hørte til.

På 1920-tallet kom de første julekalenderne med luker. Også disse skal ha blitt funnet opp av Gerhard Lange. Disse hadde også bibelske motiv, og til langt ut på 1950-tallet var det kalendere med bibelske sitater, motiv eller figurer som var vanligst.

På 1930-tallet kom det også engelske pappjulekalendere til Skandinavia. Disse kunne ha bilder av Santa Claus, juletrær og andre mer tradisjonelle julemotiv. De første figurkalenderne ble også laget på 1930-tallet, men de ble ikke vanlige før på 1960-tallet. Disse kalenderne kunne ha sjokoladefigurer eller forskjellige typer figurer i plast. Mange av dem kom fra USA, og Disneykonsernet ble etter hvert en stor produsent av julekalender.

Hjemmelagede gavekalendere var vanlig fra 1950-tallet. I begynnelsen hadde disse jule-kalenderne hjemmelagede gaver, kaker og lignende, men fra 1960-tallet ble det også vanlig å kjøpe små pakker til disse kalenderne.

I dag finnes det utallige forskjellige julekalendere, fra idrettslagenes flate lotteri-kalendere til dyrebutikkenes gavekalendere for katter og hunder…

Kildehenvisninger

KILDEHENVISNINGER

LokalhistorIske kilder:
Tov Flatin:  Gamalt frå Numedal I – VII og Numedal og dølaminne.
Langs Lågen, diverse nummer.
Vidar Skaar Borgersen
Medlemmer i Lågdalsmuseet Venner

Norske juletradisjoner:
Olav Bø: ”Vår norske jul”
Birger Sivertsen: ”Norsk Jul”
Ørnulf Hodne: Jul I Norge

Denne teksten er i sin helhet hentet fra Lågdalsmuseet og ble først publisert der.

3600.no

Se alle innlegg