Vinner vi dette gullet igjen?

Kongsberg kan stolt skimte med en gullmedalje av internasjonal kaliber. Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)

Det er 110 år siden sist. Kan du, eller kanskje noen du kjenner, hjelpe oss?

Kongsberg er en by som er stolt av sin historie og tradisjoner. Om det så er Sølvverkets dager eller Jazzfestivalen. Men er det én ting det ikke er lett å umiddelbart spore opp, så er det våre lokale matskikker.

I moderne tid har Mjøndalen sin «pølse i bløyte» og Notodden «ostebolla» og går vi langt nok tilbake skjønner vi at «Sildetomta» ikke helt fikk navnet sitt ut av det blå. Derimot er det ikke helt enkelt dette med å snakke om noen helt spesifikke matretter eller oppskrifter som stammer fra bergstaden ved Lågen. Om ikke du eller slekten din kanskje sitter på noen da?

Bakeriet hadde utsalg i Stiksrudgata. Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)
Bakeriet hadde utsalg på tråkka. Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)

Smaken av gull.

Leter vi lenge nok, finner vi derimot en kar som virkelig satte Kongsberg på kartet i matveien. Bakermester Eberhard Eriksen (1861-1913), som overtok driften av faren I.F. Eriksens Bageri & Conditori i 1889/1890 (nå bedre kjent som O. Sørensen Bakeri), hadde til og med internasjonal kunnskap*. For etter å ha vært i lære hos sin far, studerte den ivrige bakerlærlingen i ett og et halvt år i København, ett år i Tyskland (Hamburg og Berlin) og hentet inspirasjon fra de gjeveste konditoriene i de største byene i både Østerrike og Sveits.

Eberhard Eriksens hadde en dyp kjærlighet og lidenskap for yrket sitt og etter hvert ble hans kavringer og honningkage viden kjent. Faktisk ble han så god at han til slutt vant den store Gullmedaljen ved Bageri- og Conditoriudstillingen i København i 1906 (den eneste gangen han deltok).

Den dag i dag kan du faktisk fortsatt spore opp en beslektet honningkake på markensuka, endog kanskje ikke i den originale oppskriften (men bare vent ;).

Saken fortsetter under bildene.

Fra 25 øre til 10 kr. pr. stk. Annonse i Buskerud Blad, 1920.
Fra 25 øre til 10 kr. pr. stk. Annonse i Buskerud Blad, 1920.
Kongsberg kan stolt skimte med en gullmedalje av internasjonal kaliber. Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)
Kongsberg kan stolt skimte med en gullmedalje av internasjonal kaliber. Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)

… og det er her du kommer inn. Hvilken lokal rett mener DU fortjener mer oppmerksomhet?

For vi håper nå at din oldemors «hemmelige oppskrift» med «det lille ekstra» fra Kongsberg eller distriktet der omkring, kan bli til vårt felles arvesølv. Så om du kanskje har en historie, oppskrift eller noe annet å bidra med her, ønsker vi nå sterkt å dele dette for vår neste generasjon.

Om det så er en formkake til jul, møljetips, lefsekling, krisekjeks, smørkranser, brød, ørret-suppe, vi er på jakten.

Nettopp fordi at vi drømmer om å samle de lokale mat-tradisjonene og oppskriftene på ett sted. Det seg nå være middagsretter eller bakverk med lokal vri. …og om vi får lov til å bli med deg hjem mens du tryller på kjøkkenet, desto bedre.

Send en mail til anniken@3600.no og hjelp oss. Bit for bit. (Bokstavelig talt 😉

eberhardforside
Skjermdump: Kongsberg Næringsliv Ved Begyndelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. Forlaget Norge, Kristiania (1910)

* Side 22. Kongsberg næringsliv ved begynnelsen af det 20. aarhundrede. Vanberg, M. (1910)

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg