Vi har funnet verdens største massive sølvklump!

Gikk du fem på?

Det var vel bare snakk om tid. Så mye som det graves i Kongsberg om dagen.

I snart fire hundre år har navnet Kongsberg og sølv vært synonyme begreper. Men det er klart det har skiftet litt mening etter at Norges mest betydelige bergverk ble lagt ned i 1958.

Nå har derimot byen blitt satt på sølvkartet igjen! Og det er ikke hvilket som helst sølvkart. Vi har funnet verdens største sølvstuff!

Noensinne!

Men denne gangen var det ingen okse eller gjetere. Denne gangen var det ti tonn dynamitt.

– Det er helt vilt!! forteller en meget begeistret Tom Hedalen, sjefingeniør og prosjektleder for Statens Vegvesens E-134 arbeid, til 3600.no.

Det var i slutten av mars funnet fant sted. Men prosjektlederen har vært nødt til å holde det hemmelig på grunn av myndighetene og lovens lange arm.

Men endelig kan den store nyheten avsløres og det med en svær dose stolthet.

– Vi trodde nesten ikke våre egne øyne da vi fant den, beskriver Hedalen idet han tenker tilbake på den begivenhetsrike dagen da den gedigne sølvstuffen ble funnet.

Nøyaktig hvor den ble funnet, får han ikke lov til å si, men ordene strømmer på da vi ber han fortelle mer.

– Altså. Det var jo en helt vanlig dag på jobb. Vi var i ferd med å klargjøre et par meter med tunell og ladde ti tonn dynamitt klar for sprengning. Da det hele var ferdig, så vi plutselig at det åpnet seg en slags lomme på høyre siden av fjellet… og jaggu, da vi tittet inn, lå denne enorme og deformerte klumpen med sølv og bare glinset i lyset.

– Vi visste med én gang hva det var og ringte politiet og Bergverksmuseet umiddelbart uten å røre oss av flekken.

– De kom på 7 minutter og da de selv kikket inn, ble det stille. Helt stille. De sa ikke et ord. Du kunne høre en kongle falle i skogen… men etter det som føltes som en evighet, sa Sælebakke: fyttihæ*!

Stolt prosjektsjef.

Funnet bekrefter en legende som har versert i Setesdalen, Telemark, Numedal og Sandsvær siden lenge før Sølvverkets dager: at det inne i fjellet ville ligge en såkalt «moråre» som ville rage over alle stuffer, platesølv og trådsølv som hittil er funnet. 

En sølvstuff er altså en massiv klump i nesten 100% rent sølv og denne typen «naturlig sølv», eller «gedigne sølv» som det heter på fagspråket, finnes bare tre steder i verden, hvorav Kongsberg er det stedet hvor det er mest. Den største massive sølvklumpen som hittil er funnet, veide 834.6 kilo og ble oppdaget i Smuggler Mine i Aspen i 1894. Verdien til denne anslås i dag å være 1 million dollar, tilsvarende 8,4 millioner norske kroner.

Ingen små saker med andre ord og etter at ekspertene her i Kongsberg tok sine nøye vurderinger, forstod man kjapt at dagens funn ville sette rekorder.

– Ikke bare ble vi nødt til å stanse arbeidet for uviss tid, men vi måtte bruke to løftere for å få den ut, forklarer Hedalen.

– Og veit du hva: den veier rundt 3614 kilo!

Det vil si at den slår Smuggler Mine-stuffen med over 2779 kilo!

Aldri sett på makan!

Halvor Sælebakke fra Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg, som for øvrig innehar verdens største samling med trådsølv og stuffer fra gruvene her, er rett og slett målløs etter det historiske funnet:

– Dette har jeg aldri sett makan til! Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er nesten ikke til å tro!

Politiet kan ikke frigi bilder av funnstedet med hensyn til allmennheten, men Sælebakke kan avsløre at «det ikke er snakk om så langt unna byen som folk vil ha det til».

Kåre Kullerud, leder for Forsknings- og dokumentasjonsavdelingen på museet og tidligere professor i Geologi ved Universitetet i Tromsø, bekrefter også overfor 3600.no at det fantastiske funnet er av den samme typen legendariske sølvstuffen som ble funnet av Hans Bautz i «Gottes Hülfe in der Noth» i 1666 (den veide «bare» 140 kilo).

Siden funnet fant sted på offentlig grunn, vil det ikke ligge noe økonomisk vinning i dette, men det spiller ingen trille for Hedalen (selv om det kanskje kunne ha finansiert hele sulamitten av veiprosjekt).

Sølvstuffen, som har fått kallenavnet «Knutten», etter fornavnet på han på skyttebasen som faktisk fant det hele først, er allerede gitt til Bergverksmuseet.

– Dette blir jo Norges største Turistattraksjon, skryter Sælebakke.

«Knutten» vil faktisk være mulig å se på museet – men bare i dag og bare mellom klokka 12:00 og 12:05 og museet har satt opp prisen for inngang til 30 riksdaler – den samme sum Hans Bautz fikk i finnerlønn i 1666.

– Vi veit fra før at det ligger mye gamle penger i madrasser rundtomkring, så det skal ikke være noe problem, forteller Halvor.

Store konsekvenser.

Statens Veiveisen er nå pålagt fra myndighetene til å finne en ny veitrasé – sannsynligvis mye lenger unna Kongsberg og det vil utvilsomt føre til betydelige mengder ekspropriasjoner av privat eiendom i distriktet og folk vil etter hvert få infoskriv om dette fra kommunen per digipost.

Som om ikke det var nok, vil det bli satt opp enda flere bommer rundt byen og veiprosjektet er utsatt i fem nye år.

2. april følger vi opp: dette var altså en aprilsnarr. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg