Skal det være litt Hværdagskreem i påsken?

Illustrasjonsbilde

Eikermannen Teye hadde smaken for det søte liv.

Tekst og bilder er hentet fra Statsarkivet. 

Det private arkivet etter slekten Teye i Eiker viser at både faren Peder Teye og sønnen Johannes (bildet) som skolelærere og klokkere var engasjert i det offentlige liv i bygda. Men interessen omfattet også alt fra farging av garn og forsølving til oljefremstilling, noe vi finner spor etter i arkivet.

Johannes P. Teye. Foto: Mathea Holberg.

Der finner vi også en håndskrevet oppskriftsamling fra 1880-årene, og vi har funnet fram noen av dem som kanskje kan friste.

Som denne oppskriften på «hverdagskrem» – som jo kan brukes til det meste.

 

 

 

Hværdagskreem

”1 Pot Melk, 1 Skee Potetesmel, gives et Opkog, under stadig Omrøren kan gjærne gjøres Dagen før, 1 Pot sur Fløde, vispes med lidt Havanna til den bliver stiv, derpaa kommer den kolde Vælling i. Tilsættes med lidt godt Syltetøi og Saft saa Kuløren bliver lyserød, spises med Kavringer til».

Kanskje noe for påskekosen på hytta?

Oppskrift på «hværdagskreem»

Kilde: Slekten Teye, diverse dokumenter 4 (1794-1932). Statsarkivet.

3600.no

Se alle innlegg